fbpx

Трябва да се види: Виетнам

С над 100 милиона жители, Виетнам е 13-тата най-населена страна в света, при това – гъсто населена. Виетнам е гореща точка за туризъм през последното десетилетиe. През 2019 г. туризмът е донесъл 9,2% от БВП на Виетнам, което възлиза на около 36 милиарда долара. Броят на туристите, влезли  във Виетнам през 2019 е 18 милиона, което е ръст на годишна база от 16,2% или близо 2,5 повече в сравнение с 2015 г.

Заливът Халонг

Ако ви харесва да плавате край зашеметяващи варовикови острови, разположени в тюркоазени води, карстовият морски пейзаж на залива Ха Лонг е специално създаден за вас.  Сега обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, той се състои от хиляди варовикови острови, които се намират в този залив в залива Тонкин и е основна територия за круизни турове за милиони посетители.

Задължително опитайте:
Най-добре можете да се насладите на красотата на залива Халонг с обиколка с хидроплан, предлагана от Hai Au Aviation. Обиколките тръгват от Ханой всеки ден и има 25-минутни въздушни турове на забележителностите. 

Хо Ши Мин

По-рано известен като Сайгон, Хо Ши Мин е най-големият град във Виетнам, кипящ мегаполис, където всяко клише за градовете в Югоизточна Азия изглежда истина – гъсто населени, мотоциклетите превъзхождат колите, фантастична улична храна, смесица от местни и колониални европейски (френски, в този случай) архитектура и култура, местни традиции и занаяти – по възможно най-добрия начин. Най-посещаваните места са Дворецът на обединението и Музеят на останките от войната, но има много повече за разглеждане и преживяване, като стария колониален квартал Да Као, катедралата Нотр Дам – да, копие на парижката – и Донг Кхой , сърцето на града, дом на много от основните му атракции.

Трябва да опитате:
Делтата на Меконг е на ръба на Хо Ши Мин. Пътуването отнема няколко часа от квартал 1. От делтата на Меконг вземете лодка по свързващите канали на реката. Има плаващи пазари, където се продава всичко – от плодове и зеленчуци до конични шапки. 

Хюе

Магнит за любителите на историята, Huế е мястото, където императорите Нгуен от 19 век са отсъждали във великолепни дворци. Много от тези паметници се намират в обширното имперско заграждение, но има и забележителни извън него. Чудесен начин да се насладите на това място е да плавате по така наречената Парфюмна река.

Задължително опитайте:
Река Хуонг, известна още като Парфюмната река, минава през 80 километра – през много красиви гори, преди да стигне до Хюе. Двете страни на реката са покрити с върби. Лодката, с която пътувате по реката, е също толкова впечатляваща – под формата на дракон. 

Хой Ан

За да усетите Виетнам най-добре, Хой Ан е идеалното бягство. Порутени, но толкова елегантни структури – търговски къщи, храмове, пагоди, мостове, музеи – това е град, привидно замръзнал в очарователна времева деформация. Най-лесното, което трябва да направите, е да се разходите из града и да снимате. Може да имате нужда от повече време и място във вашия телефон или фотоапарат, тъй като всяко кътче ще ви примамва.

Трябва да опитате:
Хой Ан има множество страхотни барове и ресторанти, а нощният му живот се смята за един от най-добрите във Виетнам. През нощта Хой Ан оживява – баровете предлагат напитки на промоция –  безплатна текила и дори цели бутилки водка.

Ханой

Столицата на Виетнам, разположена на близо 1500 километра северно от Хо Ши Мин, предлага много различна перспектива. Постоянното бръмчене на мотоциклети и улични търговци е приглушено от стотиците езера, пръснати из града, придавайки му уникален изглед. Множество музеи и храмове са задължителни спирки за посетителите, въпреки че необичайни забележителности като хартиени копия на мъртвите могат да ви изведат от зоната на комфорт и да направят пътуването по-запомнящо се.

Задължително опитайте:
Водният куклен театър е древно изкуство, практикувано от местните хора. Куклени представления се провеждат в наводнено оризово поле, пълно с фойерверки, с песни и голям брой митични кукли на животни. Спрете до Операта в Ханой, елегантна френска колониална сграда с богато украсена фасада. Факт от историята: През 1945 г. именно от един от балконите на операта Виет Мин коалиция за национална независимост  обявява, че е превзела Ханой.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече