fbpx

Туристически места с печална слава

Хората винаги са били привличани от мрачни истории. Доказателство за това е популярността на игрални и документални филми за убийства и зловещи събития, довели до смъртта на голям брой хора. Мрачните истории са в основата и на т.нар. тъмен туризъм – пътуване до места, където са се случили ужасни инциденти. Ето кратък списък с места, където тъмният туризъм  процъфтява и днес.

Чернобил, Украйна

След като през 2019 г. HBO пусна сериала „Чернобил”, разказващ за аварията в украинската атомна централа, довела до огромни последици за Европа и целия свят, мястото на инцидента започна да привлича все повече туристи. И мнозина тръгваха към градчето Припят, където са живеели служителите, обслужващи централата.

През 1986 г. избухна пожар в атомна електроцентрала в Чернобил. Тази авария отделя до 400 пъти по-голяма радиация от тази, създадена от бомбата в Хирошима. В резултат на това близкият град Припят беше евакуиран и 50 000 жители все още не могат да се върнат у дома днес. Въпреки че някои се противопоставиха на съвета на правителството и се върнаха. До днес не е ясно колко души са загинали от този инцидент, но оценката е някъде между 4000 и 200 000.

Днес хората могат да посетят пустия Припят и да направят обиколка в района. Това е страхотно преживяване, с играчки, разпилени все още по детската площадка, запустели улици, сгради, училище… Ще видите град, в който сякаш е времето е спряло. Ако отидете на обиколка, не забравяйте обаче да прочетете всички правила и съвети за безопасност преди това. Въпреки че обиколките са законни, все пак трябва да внимавате, за да не получите радиационно отравяне.

Помпей, Италия

Помпей е една от най-популярните тъмни туристически дестинации в света. Този исторически обект в Италия показва последствията от трагично природно бедствие. През 79 г. сл. Хр., връх Везувий изригва и погребва близкия град Помпей във вулканична пепел. Пепелта е запазила по-голямата част от селото, така че можете да видите хора, домашни любимци, графити и дори храна! Можете да се разходите из сайта и да надникнете в ежедневието в древен Рим. Помпей приема приблизително 2,5 милиона посетители всяка година.

Аушвиц, Полша

Някои тъмни туристически дестинации не са само за забавление, а за отдаване на почит към загубените животи. Нацисткият лагер Аушвиц е едно от тези места. Хората от цял свят идват тук, за да си спомнят за всички загубени животи през Втората световна война.

Аушвиц е най-големият концентрационен лагер, построен от нацистите. Приблизително 1,1 милиона мъже, жени и деца са били убити тук, а много повече са били измъчвани. Над милион души годишно идват в Аушвиц, за да научат за преживените тук ужаси и да си спомнят всички преследвани.

Полето Чоунг Ек, Камбоджа

Тъмният туризъм често разказва на хората за ужасни чудовища, които са се случвали през цялата човешка история. От 1975-1979 г., под управлението на диктатора Пол Пот, повече от един милион души са били убити в полетата за разстрел из цяла Камбоджа. Едно от най-известните полета за убийство е Чоунг Ек, Камбоджа. Тук приблизително 17 000 души са били изведени от затвора S-21 и изведени на полето, за да бъдат убити, без да се „хабят куршумите“.

Мемориалът включва голяма будистка ступа, пълна с черепи на повече от 5000 жертви, така че не е за хора със слаби сърца. Особено трудно е да се разбере как се е случило такова ужасно насилие в такъв красив, спокоен пейзаж.

Мемориалният музей на мира в Хирошима

По време на Втората световна война САЩ хвърлят атомни бомби върху два японски града: Хирошима (6 август 1945 г.) и Нагаски (9 август 1945 г.). Двете бомби убиват между 129 000 и 226 000 човека и остават единственият път, когато ядрена бомба е била използвана във война до днес.

По време на атаката са били засегнати много сгради, но е напълно изгоряла. Тази сграда е известна днес като Купола на атомната бомба или Мемориалният музей на мира в Хирошима. Когато посещават този тъмен туристически сайт, туристите могат да видят разрушителното въздействие на атомната връзка и да научат за дългогодишните последици от използването на атомно оръжие.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече