fbpx

“Убийствен джаз” – кървав роман по действителен случай

Всеки ценител на музиката е мечтал да посети Ню Орлиънс: града на джаза, блуса и на Луис Армстронг – герой в „Убийствен джаз“. Написан от Рей Селестин, романът не просто ни пренася в легендарния град, а разказва за онези години от историята му, свързани с музикален възход, но и със смразяваща поредица убийства. Историята е написана по действителни събития и излиза на български на 22 август с логото на „Кръг“. Изкусният превод е дело на Юрий Лучев, а оригинална корица е адаптирана от Стоян Атанасов, Kontur Creative.

През 1919 г. в Ню Орлиънс сериен убиец с прозвище Секирата убива шестима души. Градът е парализиран от страх и смут, a в редакцията на местния вестник се появява загадъчно писмо. Подписано от Секирата, то твърди, че бруталният престъпник ще се завърне, жаден за смърт, но… ще пощади всеки, в чийто дом звучи джаз. Истерията е осезаема. През тази нощ никой не спи, а Ню Орлиънс е потопен под звуците на новата и революционна за годините си музика.

Действителни събития в Ню Орлиънс подтикват Рей Селестин да напише дебюта си „Убийствен джаз“. Американският писател ги преплита със съдбите на героите си в опасно и непредсказуемо разследване. Младата секретарка в детективска агенция Айда и нейният близък приятел Луис, репортерът Джон Райли, лейтенант Майкъл Талбът и току-що излезлият от затвора бивш полицай Лука Д’Андреа са въвлечени в серия от неуправляеми събития. И всичко води към Секирата. Селестин бавно и методично подрежда парченцата пъзел, заложени у всеки от героите, за да подклажда майсторски напрежението от първата до последната страница.

Динамичният сюжет на „Убийствен джаз“ е изграден върху пищния нюорлиънски пейзаж, пропит от цветовете, езиците и битието на различни култури и вдъхновен от прогресивното звучене на джаза.

„Най-зашеметяващото постижение на Селестин, една наистина епична криминална хроника“, в. „Файненшъл Tаймс“

Повече за автора:

Рей Селестин е английски писател и сценарист. Романът „Убийствен джаз“ е част от майсторски създадената тетралогия на автора „Градски блус квартет“. Носител на множество награди за криминална литература, серията предстои да разкрие автентични джаз моменти от градове като Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече