fbpx

“Убийствен джаз” – кървав роман по действителен случай

Всеки ценител на музиката е мечтал да посети Ню Орлиънс: града на джаза, блуса и на Луис Армстронг – герой в „Убийствен джаз“. Написан от Рей Селестин, романът не просто ни пренася в легендарния град, а разказва за онези години от историята му, свързани с музикален възход, но и със смразяваща поредица убийства. Историята е написана по действителни събития и излиза на български на 22 август с логото на „Кръг“. Изкусният превод е дело на Юрий Лучев, а оригинална корица е адаптирана от Стоян Атанасов, Kontur Creative.

През 1919 г. в Ню Орлиънс сериен убиец с прозвище Секирата убива шестима души. Градът е парализиран от страх и смут, a в редакцията на местния вестник се появява загадъчно писмо. Подписано от Секирата, то твърди, че бруталният престъпник ще се завърне, жаден за смърт, но… ще пощади всеки, в чийто дом звучи джаз. Истерията е осезаема. През тази нощ никой не спи, а Ню Орлиънс е потопен под звуците на новата и революционна за годините си музика.

Действителни събития в Ню Орлиънс подтикват Рей Селестин да напише дебюта си „Убийствен джаз“. Американският писател ги преплита със съдбите на героите си в опасно и непредсказуемо разследване. Младата секретарка в детективска агенция Айда и нейният близък приятел Луис, репортерът Джон Райли, лейтенант Майкъл Талбът и току-що излезлият от затвора бивш полицай Лука Д’Андреа са въвлечени в серия от неуправляеми събития. И всичко води към Секирата. Селестин бавно и методично подрежда парченцата пъзел, заложени у всеки от героите, за да подклажда майсторски напрежението от първата до последната страница.

Динамичният сюжет на „Убийствен джаз“ е изграден върху пищния нюорлиънски пейзаж, пропит от цветовете, езиците и битието на различни култури и вдъхновен от прогресивното звучене на джаза.

„Най-зашеметяващото постижение на Селестин, една наистина епична криминална хроника“, в. „Файненшъл Tаймс“

Повече за автора:

Рей Селестин е английски писател и сценарист. Романът „Убийствен джаз“ е част от майсторски създадената тетралогия на автора „Градски блус квартет“. Носител на множество награди за криминална литература, серията предстои да разкрие автентични джаз моменти от градове като Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис.

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече