fbpx

Уикенд в Букурещ

През последните години градът се променя динамично и ще бъдете изненадани от страхотната атмосфера, която може да предложи сега. Центърът на града е претърпял невероятен ремонт и Букурещ е всичко друго, но не и скучен град. Следите от историята са видими и понякога съпоставени една с друга. Можете да ги разгледате различните исторически забележителности, като се започне от Древна Дакия (или Dacia – не колата, въпреки че са свързани), продължавайки през Влашко, Османската империя, Малкия Париж, комунизма и до днешните дни. Букурещ е невероятен – пълен с истории, но никога не гледа назад, върви напред. Столицата на Румъния Букурещ е идеална дестинация за градско пътуване, малко извън утъпкания път, все още автентична и много истинска. Опитайте – и ще бъдете изненадани!

Как да стигна до Букурещ?

За да оптимизирате бягството си през уикенда, най-добре да пътувате със самолет до летище Отопени в Букурещ. Всички големи европейски авиокомпании летят до столицата на Румъния, както и някои нискотарифни. Летището не е много далеч от града и въпреки че има обществен транспорт, такситата и услугите за споделяне на пътувания (Uber или Taxify) са също достъпни.

Какво да правим през уикенда в Букурещ?

Един уикенд е малко време за разглеждане на град с размерите на Букурещ, но пък е достатъчно, за да видите акцентите и да добиете представа за неговата атмосфера.

Открийте сърцето на Букурещ – Стария град (Centru Vechi)

Старият град е сърцето на Букурещ. Старият център на града е реновиран през последното десетилетие и днес е любимо място за разходка както на туристи, така и на местните жители. Има много ресторанти, барове и кафенета, но Старият град не е само за забавление.

Тук ще намерите някои скрити съкровища, като Manuc’s Inn (Hanul lui Manuc) – красиво реновирана сграда от османския период. Построен през 1808 г., кервансарайът или ханът е бил най-големият и най-важният търговски център на Букурещ в онези дни. Днес е прекрасен ресторант.

Близо до ханът на Манук се намират най-старата запазена действаща църква в Букурещ – църквата Благовещение на Свети Антоний (построена през 1559 г.) и Старият княжески двор (Curtea Veche) – една от резиденциите на печално известния Влад III Цепеш (Влад Цепеш или Влад Дракула). Миналата година Старият княжески двор беше в реставрация. Може още да не отворен за достъп.

Друго място, което не трябва да се пропуска в Стария град, е манастирът Ставрополеос – добър пример за архитектура на Бранковенеск – с красиви арабески колони и стенописни външни и вътрешни стени. Църквата е построена през 1724 г., а манастирът е действащ и до днес.

Старият град в Букурещ е дом и на архитектурни бижута от Belle Époque. През 19 век и началото на 20 век, преди Първата световна война, Букурещ се променя бързо и от селище от селски тип бързо се превръща в модерен град, копиращ crème-de-la-crème от този период – Париж. Ето защо Букурещ е наречен Малкият Париж. Повечето от сградите са красиво реставрирани, но много от тях са в доста порутено състояние.

Посетете еквивалента на Ватикана в Букурещ – Патриаршският хълм (Dealul Patriarhiei)

Букурещ има своя собствена версия на Ватикана – седалището на патриарха.. Когато се разхождате, разгледайте отблизо Двореца на Патриаршията (Palatul Patriarhiei), не ви ли напомня за Парижката опера Пале Гарние?

Научете за комунистическото минало на Букурещ

Не можете да посетите Букурещ и да избегнете комунистическото му минало. Комунистическата архитектура е навсякъде. Тя доминира в силуета на града на Букурещ и неговите прави линии, лишени от всякакъв чар и декоративни елементи, рязко контрастират с разкоша на Арт Нуво и Арт Деко.

Има едно място в Букурещ, на което трябва да идете, за да разберете какво се е случило през 1989 г.  Това е площадът на Революцията. Тук, от балкона на сградата на Централния комитет, Николае Чаушеску (комунистическият лидер на Румъния) изнася последната си реч на 21 декември 1989 г., което бележи началото на края на комунистическия режим в страната. Последвалите събития струват живота на почти хиляди души. Румънската революция беше най-насилственото сваляне на комунистически режим в страните от Източния блок след падането на Берлинската стена.

На площада на Революцията не можете да пропуснете един от най-противоречивите паметници в Румъния – Мемориалът на прераждането, посветен на жертвите на революцията. Въпреки че е издигнат през 2005 г., паметникът е в много лошо състояние и оттогава няколко пъти е бил посегателство на вандали. Нарича го още „картоф, набит на шиш“ или „маслина на клечка за зъби“.

Приятен уикенд в Букурещ!

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече