fbpx

Украйна спечели Евровизия 2022

Украинската група “Оркестър Калуш” обърна резултата на песенния конкурс, след като при гласуването на националnите журита поведоха с голяма разлика Великoбритания и нейният представител Сам Райдър.

Вотът на зрителите обаче беше решаващ и публиката от цяла Европа даде най-много точки на Украйна. Така представителите на окупираната в момента от руски войски държава победиха с тяхната песен “Стефания”.

Солистът на групата Олег Псюк посвети песента на своята майка и на всички жени, които пазят своите деца от ужасите на войната.

Клипът на песента е заснет в Ирпен, който бе завзет от руските войски в началото на инвазията, но след това украинските сили възстановиха контрола там.
В YouTube-канала на групата тази песен събра над 14 милиона гледания, а на официалния канал на конкурса “Евровизия” – над 7 милиона.

След като по-рано тази вечер групата изпълни песента на големия финал на Евровизия, Псюк призова на английски: “Моля, помогнете на Украйна! Помогнете на Мариупол! Помогнете на “Азовстал” сега!

Групата е шестчленна и е съставена от: Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. Заради военните действия те трябва да се върнат още утре в Украйна, тъй като там беше обявена обща мобилизация на мъжете.

Президентът Володимир Зеленски поздрави в Телеграм групата за успеха на Евровизия и заяви, че се надява догодина страната му да посрещне участниците в конкурса в Мариупол – “свободен, мирен, възтановен”…

Заради войната в Украйна обаче засега не е ясно къде ще се проведе песенният конкурс през 2023 г., тъй като столицата Киев и други големи градове са под обстрел и са със сериозни разрушения.

Любопитен факт е, че българското жури от професионалисти даде 12 т. на Гърция, но българската публика гласува със смс-и за Украйна.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More