fbpx

Украйна спечели Евровизия 2022

Украинската група “Оркестър Калуш” обърна резултата на песенния конкурс, след като при гласуването на националnите журита поведоха с голяма разлика Великoбритания и нейният представител Сам Райдър.

Вотът на зрителите обаче беше решаващ и публиката от цяла Европа даде най-много точки на Украйна. Така представителите на окупираната в момента от руски войски държава победиха с тяхната песен “Стефания”.

Солистът на групата Олег Псюк посвети песента на своята майка и на всички жени, които пазят своите деца от ужасите на войната.

Клипът на песента е заснет в Ирпен, който бе завзет от руските войски в началото на инвазията, но след това украинските сили възстановиха контрола там.
В YouTube-канала на групата тази песен събра над 14 милиона гледания, а на официалния канал на конкурса “Евровизия” – над 7 милиона.

След като по-рано тази вечер групата изпълни песента на големия финал на Евровизия, Псюк призова на английски: “Моля, помогнете на Украйна! Помогнете на Мариупол! Помогнете на “Азовстал” сега!

Групата е шестчленна и е съставена от: Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. Заради военните действия те трябва да се върнат още утре в Украйна, тъй като там беше обявена обща мобилизация на мъжете.

Президентът Володимир Зеленски поздрави в Телеграм групата за успеха на Евровизия и заяви, че се надява догодина страната му да посрещне участниците в конкурса в Мариупол – “свободен, мирен, възтановен”…

Заради войната в Украйна обаче засега не е ясно къде ще се проведе песенният конкурс през 2023 г., тъй като столицата Киев и други големи градове са под обстрел и са със сериозни разрушения.

Любопитен факт е, че българското жури от професионалисти даде 12 т. на Гърция, но българската публика гласува със смс-и за Украйна.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече