fbpx

Хърватски моноспектакъл в Народния театър

На 14 декември в Народния театър гостува хърватският моноспектакъл „Аз, която имам ръце по-невинни“. Представлението ще се играе на Сцена „Апостол Карамитев“ от 19:30 часа, а свободни места почти не са останали.

Моноспектакълът е авторски проект на Загребското актьорско ателие за живота на най-голямата хърватска поетеса Весна Парун. Представен е за първи път по повод годишнина от рождението ѝ на 10 април 2014 г. Автори на проекта са актрисата Весна Томинац Матачич и режисьорът Иван Лео Лемо.

Около година преди смъртта си Весна Парун публикува своя авторска Антология под заглавие „Аз, която имам ръце по-невинни“, а впредговора споделя: „… паралелно с реката на езика от същия извор и в същата посока тече още една – няма, невидима, родна. Тази река е самият живот. Това сме аз и моята съдба като всемирна загадка, етническо уравнение, биологично-духовен хаос“.

Житейският път на Весна Парун е пълен с интересни преживявания, но безспорно голям отпечатък в него оставя досегът ѝ с българската култура. В периода 1962-1968 г. тя живее по маршрута София–Загреб, запознава се с Радой Ралин и Блага Димитрова, усвоява българския език и пише редица пътеписи за България. Тук сключва и единствения си брак с Любен Жеков, но е принудена да го разтрогне, след като по политически причини и по обвинение в шпионаж за Тито през 1968 г. трябва завинаги да напусне България.

Постановката участва на много фестивали, включително и на Международния фестивал на моноспектаклите в Битоля, където е отличена с Grand Prix през 2015 г. Това е поредният от редица проекти на Народния театър, обвързан с международна дейност, който предоставя възможност на българската публика да се срещне театъра от световната сцена.

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече