fbpx

“Цигуларят на XXI век” Рей Чен с първи концерт в България

На 5 май в зала „България“  Софийската филхармония ще има удоволствието да си партнира с “цигуларя на 21 век” Рей Чен. Под палката на маестро Найден Тодоров те ще представят Феликс Менделсон-Бартолди – Концерт за цигулка и оркестър. Във втората част на вечерта ще звучи красивата Симфония №5 от Чайковски.

Рей Чен е цигулар, който предефинира какво е да си класически музикант в 21-ви век. С медийно присъствие, което вдъхновява класическата публика, той достига до милиони последователи онлайн, които го следват и в концертните зали по целия свят.

Кариерата му започва през 2008, когато достига до финала на конкурса “Менухин” в Кардиф. Изпълнява ми-минорния концерт от Менделсон и печели. През 2009 Рей Чен печели конкурса “Кралица Елизабет” с цигулковия концерт от Чайковски.

„Рей е абсолютно безупречен изпълнител с прекрасен свеж звук, енергия и лекота. Той притежава всички качества на истински музикант”, казва неговият приятел и ментор Максим Венгеров.

Рей е в списъка на Forbes на 30-те най-влиятелни азиатци под 30 години, появява се в популярния телевизионен сериал „Моцарт в джунглата“, прави партньорство с Джорджо Армани (който проектира корицата на албума му с Моцартови творби под палката на Кристоф Ешенбах). Свири и на големи медийни събития като Деня на Бастилията във Франция (на живо за 800 000 души и BBC Промс.

Първият диск на Рей Чен, Virtuoso, издаден от Sony Classical през 2011 г., печели престижната награда Echo Klassik и получава брилянтни отзиви в пресата, включително от The Times и Chicago Tribune. След огромния успех на дебютния диск, списанията Strad и Gramophone препоръчват концертите на Рей Чен като „задължителни за посещение“.

Той свири с оркестри като Лондонската филхармония, Лайпцигския Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, Оркестъра на Ла Скала, Оркестъра на Санта Чечилия, Испанския национален оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония Филхармонията на Лос Анджелис. Сред изявите му е и концерт на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм, с Кралската стокхолмска филхармония под диригентството на Кристоф Ешенбах. Сред другите диригенти, с които си партнира, са Мунг-Вун Чунг, Кирил Петренко. Даниеле Гати, Владимир Юровски и др.

Рей Чен е роден в Тайван и израснал в Австралия. На 15-годишна възраст той е приет в Музикалния институт Къртис (клас на Аарон Розанд). Като победител в Международния конкурс за млади изпълнители в Ню Йорк (2008–2009), музикантът получава правото да свири на цигулка Макмилан Страдивариус от 1721 г. В момента свири на на цигулка на Страдивариус „Samazeuilh“ от 1735 г., предоставена от Nippon Music Foundation. Този инструмент някога е бил собственост на известния американски цигулар Миша Елман (1891-1967).

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More