fbpx

Припят – призрачен град, замръзнал във времето

Днес, 26 април, се навършват 36 години от аварията в Чернобилската ядрена централа. Радиационният облак тръгва от Украйна – на запад, към Европа. Тогавашното ръководство на Съветския съюз крие няколко дни за аварията и светът не реагира навреме. Близкият до Чернобил град – Припят, изграден, за да живее там песоналът, осблужващ централата и техните семейства, днес е призрачен град… Въпреки, че все още има забранена зона за достъп, любители на екстремния туризъм са изкушени от това място, като дори има организрани обиколки.

Книги с картини, детски кукли и стотици противогази са сред личните вещи, изоставени в града, които и днес показва зловещата картина на всичко, което е останало от онези, които тогава са жиели тук.

Град Припят, в Северна Украйна, беше евакуиран след експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. и въпреки че някога е бил дом на близо 50 000 души, оттогава никога не е бил обитаван.

Градът днес изглежда като замръзнал във времето. Впечатляващи снимки показват детска стая с креватчета и кукли, които все още стоят зловещо на мястото си, докато други снимки показват хиляди противогази, лежащи изоставени на пода, а някогашният увеселителен парк сега е запустял и потънал в бурени.

Все още могат да се видят предмети от ежедневието като играчки, книги и шише с лекарства, тъй като на местните жители било казано, че ще могат да се върнат у дома след три дни, но 36 години по-късно градът все още стои изоставен.

Пожарникарите, които се втурнали към реактора, за да гасят огъня, въпреки че не били обучени как да се справят с ядрен пожар, били изложени на смъртоносна доза радиация. Най-тежко засегнатите са откарани в болница в Москва, където по-късно умират.

Хората в близост до реактора се оплаквали от гадене, повръщане, изтощение и подуване – все симптоми на радиационно отравяне.

Нов защитен щит беше монтиран над ядрения реактор през 2016 г. на стойност 2 милиарда британски лири. Работниците по това време са били допускани в зоната само за два часа седмично поради опасения, че ще получат смъртоносна доза радиация.

Преди три години целият свят беше разтърсен от сериала на HBO “Чернобил”, който показа безотговорното поведение на съветската власт към аварията и последиците от нея.

Очаква се забранената за достъп зона около Чернобил и Припят да остане поне през следващите 20 000 години (!!!), тъй като уранът се разгражда много бавно.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече