fbpx

Припят – призрачен град, замръзнал във времето

Днес, 26 април, се навършват 36 години от аварията в Чернобилската ядрена централа. Радиационният облак тръгва от Украйна – на запад, към Европа. Тогавашното ръководство на Съветския съюз крие няколко дни за аварията и светът не реагира навреме. Близкият до Чернобил град – Припят, изграден, за да живее там песоналът, осблужващ централата и техните семейства, днес е призрачен град… Въпреки, че все още има забранена зона за достъп, любители на екстремния туризъм са изкушени от това място, като дори има организрани обиколки.

Книги с картини, детски кукли и стотици противогази са сред личните вещи, изоставени в града, които и днес показва зловещата картина на всичко, което е останало от онези, които тогава са жиели тук.

Град Припят, в Северна Украйна, беше евакуиран след експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. и въпреки че някога е бил дом на близо 50 000 души, оттогава никога не е бил обитаван.

Градът днес изглежда като замръзнал във времето. Впечатляващи снимки показват детска стая с креватчета и кукли, които все още стоят зловещо на мястото си, докато други снимки показват хиляди противогази, лежащи изоставени на пода, а някогашният увеселителен парк сега е запустял и потънал в бурени.

Все още могат да се видят предмети от ежедневието като играчки, книги и шише с лекарства, тъй като на местните жители било казано, че ще могат да се върнат у дома след три дни, но 36 години по-късно градът все още стои изоставен.

Пожарникарите, които се втурнали към реактора, за да гасят огъня, въпреки че не били обучени как да се справят с ядрен пожар, били изложени на смъртоносна доза радиация. Най-тежко засегнатите са откарани в болница в Москва, където по-късно умират.

Хората в близост до реактора се оплаквали от гадене, повръщане, изтощение и подуване – все симптоми на радиационно отравяне.

Нов защитен щит беше монтиран над ядрения реактор през 2016 г. на стойност 2 милиарда британски лири. Работниците по това време са били допускани в зоната само за два часа седмично поради опасения, че ще получат смъртоносна доза радиация.

Преди три години целият свят беше разтърсен от сериала на HBO “Чернобил”, който показа безотговорното поведение на съветската власт към аварията и последиците от нея.

Очаква се забранената за достъп зона около Чернобил и Припят да остане поне през следващите 20 000 години (!!!), тъй като уранът се разгражда много бавно.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More