fbpx

Честит Световен ден на шоколада!

Световният ден на шоколада не е нищо друго освен специална почит към най-великото кулинарно изобретение на човечеството. Съжаляваме, това не е хлябът или дори пица! Шоколадът може да подобри вида и вкуса и да помогне за създаването на най-луксозните десерти и, разбира се, можем да му се насладим и самостоятелно.

Историята на шоколада датира от около 2500 години. Ацтеките обожавали своя новооткрит течен шоколад до такава степен, че вярвали, че богът на мъдростта, Кецалкоатъл, буквално ги е дарил с него. Какаовите семена дори са действали като форма на валута. Можете ли да си представите да отидете на пазар или да си купите къща с огромна купчина какаови семена? Би било прекрасно, нали? В онези дни шоколадът бил горчив, тъй като било много преди да се добави захар. След като претърпява обрат и става сладък в Европа от 16 век, шоколадът привлича масите и се превръща в едно от любимите лакомства на много домакинства.

Много днешни компании за производство на шоколад започват дейност през 19 и началото на 20 век. Cadbury започва в Англия през 1868 г. И след това 25 години по-късно Милтън С. Хърши, закупува оборудване за обработка на шоколад на Световното колумбийско изложение в Чикаго, а сега той е един от най-големите и световноизвестни създатели на шоколад в света. Той започва компанията, като произвежда карамели с шоколадово покритие. Nestlé започва през 1860 г. и се разраства в един от най-големите хранителни конгломерати в света. Със сигурност ще сте чували за едно от тях, ако не и за всички.

Малко хронология:

Начало на човешката история
Какаовите дървета може би растат в дивата природа от 10 000 години или повече.

1500 г. пр. н. е. – 300 г. пр. н. е
Какаовите растения се отглеждат от индианците Олмек
Олмекските индианци започват да отглеждат какао у дома в района, който сега е някъде в близост до южно Мексико. Зърната вероятно са били направен в неподсладена напитка, консумирана от богатите хора.

300 г. пр. н. е. – 500 г. сл. н. е
Какаото е прието в културата на маите
Културата на маите се развива в Централна Америка и какаовото дърво става част от тази култура. Произходът на английската дума „шоколад“ вероятно започва тук. Думата за „дърво“ на езика на маите е cacahuaquchtl, а думата xocoatl, която буквално означава „горчива вода“, вероятно се основава на напитката, направена от какаови зърна.

600-1000 г. сл. Хр
Какаото се отправя към Южна Америка
Маите мигрират на юг и отнасят какаовите растения със себе си, създавайки култивирани плантации. За много хора през това време какаовата шушулка се смятала за религиозен символ, понякога наричан „храната на боговете“.

1200 г. сл. Хр
Ацтеките пият шоколад

Азетците научават за какаовите растения от търговски преговори с маите. Те продължават традицията да правят шоколадова напитка, понякога смесена с билки и подправки, като лют червен пипер.

Какаовите зърна се отправят към Европа
Какаовите семена са толкова ценни в Южна Америка, че се използват като валута. Приблизително по същото време испански авантюристи пренасят шоколада в Испания. Откривайки, че е доста горчив, те започват да добавят към него тръстикова захар, както и ванилия и други леки подправки.

1657 г.
Първата шоколадова къща отваря врати

Докато шоколадът се разпространява в цяла Европа, в Англия отварят шоколадова къща, където могат да се закупят шоколадови напитки.

1765 г.
Първа американска шоколадова компания

Отварят първата шоколадова компания в Америка, Baker’s Chocolate.

1830 г
Появява се твърдият шоколад

Шоколадът в твърда форма, предназначен за консумация, е разработен от британския производител на шоколад J.S. Фрай и синове.

1868 г
Първият масово произведен шоколад

След като предоставя шоколад за кралица Виктория, Cadbury първо продава кутии с масово произведени шоколадови бонбони в Англия.

Първият млечен шоколад
Компанията Nestlé започва в Швейцария с най-новата версия на лакомството, млечен шоколад. Нестле в крайна сметка става най-големият производител на шоколад в света.

1895 г.
Шоколадът става масово достъпен

Milton Hershey започва да продава Hershey Bar, което прави шоколада достъпен за обикновения човек.

Представени са шоколадовите бонбони
Пълненият с шоколад бонбон е въведен в Швейцария от Жул Сешо.

Появява се шоколад с един произход
Шоколадовото блокче с един произход е въведено от Valhrona, извеждайки дизайнерския шоколад на съвсем ново ниво.

началото на 20 век
Дизайнерски шоколад се развива

Шоколадът става част от тенденцията към фюжън кухнята, съчетавайки се с екзотични подправки като къри, шафран, лимонена трева, кафе на зърна и много други. Много хора търсят шоколад с висок процент какао заради неговите антиоксидантни ползи за здравето.ю

Хапнете си сега шоколад и да ви е вкусно!

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече