Чинкуе Тере – приказната петорка на Италия

Италианската Ривиера не е лишена от красива брегова линия или романтични градове и села, но петте риболовни общности в Чинкуе Тере са емблематични.

Петте села вече не са изолираните махали, каквито са били някога, но все още тук го има усещането за автентичност, с малко пътища, перфектно запазена архитектура и мрежа от зашеметяващи крайбрежни и планински пътеки.

Въпреки че до всички села може да се стигне с автомобил, ще ви трябват здрави нерви и крака за тесните, извиващи се скални пътища и дълбоки джобове, за да платите паркинга. Ако пътувате с кола, оставянето й близката Ла Специя е добро решение – на гарата има охранявани паркинги.

Пристигането по море също е опция. От Великден до септември фериботите се движат от Генуа, Портофино и Порто Венере. И ако искате нещо по-различно, можете дори да наемете яхта от едно от тези пристанища.

Колко дни са ми необходими?
Cinque Terre е дестинация с неподвластна на времето привлекателност и е невъзможно да се види всичко с еднодневна екскурзия. Това наистина е мястото, където си заслужава да се изгубите извън времето, без значение дали сте седнали на крайбрежна маса с чаша вино в ръка или слушате птичи песни и сте отпуснали уморените си крака на някой скален връх.

Къде да отседнем?
Настаняването в Cinque Terre е скъпо, затова си струва да потърсите и резервирате предварително.

Ако имате бюджет, добри опции за отсядане са ултрастилна, но автентична La Mala във Вернаца, очарователният хотел La Spiaggia на първа линия в Монтеросо, модерния хотел Marina Piccola в Манарола или по-евтиния Ostello Corniglia. И ако търсите някъде специално, La Torretta Lodge има изключителни гледки, 5-звездно обслужване и луксозни, пищно декорирани стаи.

А за хапване  – не пропускайте привечер оживените барове на La Spezia и евтините и обилни чинии с фокача, паста песто и морски дарове.

Петте села, от юг на север

Риомаджоре
Риомаджоре е първата спирка при много посещения в Чинкуе Тере. Старинните олющени сгради се нареждат надолу по стръмно дере, до малко пристанище. Тяхното пастелно сияние при залез слънце на фона на морето е една от най-романтичните забележителности на Чинкуе Тере. Ботаническа градина и центърът за наблюдение на птици се намира на скалист нос нагоре по хълма от каменистия плаж.

Манарола
Лозовите насаждения, които обграждат Манарола, произвеждат виното Cinque Terre, Sciacchetrà. Оживената главна улица и крайбрежната алея все декорирани с риболовни лодки и други принадлежности, които напомнят за ежедневния селски живот. На Punta Bonfiglio, след  кратък поход нагоре, има страхотни гледки и детска площадка с бар (или бар с детска площадка, в зависимост от вашите приоритети)…

Вернаца
Малкото пристанище на Vernazza има дългогодишна история, но Piazza Marconi със своя амфитеатър от пастелни къщи с лице към морето предизвиква възхищението на туристите.  Запазената марка на селото caruggi (тесни платна) се издига нагоре в лабиринт от стълби и малки тераси, с гледка към морето.

Монтеросо
Монтеросо е единственото село, което има подходяща ивица плаж, която през лятото се пълни с шезлонги и италианци, събиращи тен. Известено е със своите лимонови дървета и сервирането на аншоа, непосредствено до лодките.

Корнилия
Разположено на върха на висок 100 м скалист нос, заобиколен от лозя, Corniglia е единственото село, което няма пряк достъп до морето, въпреки че стръмни стъпала се вият към скалистия залив и крайбрежната гара долу. Неговите спокойни, лъкатушещи улички водят до широка и прохладна тераса с изглед към морето, единственото място, откъдето можете да видите (и да снимате) всичките пет села наведнъж.

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
пътешествия любопитно

Спиращата дъха тераса на SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк

SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк е най-потапящото изживяване, което ни поовежда по прозрачни стъклени подове на повече от 1000 фута над града с невероятна гледка на разстояние до 80 мили. Представете си, че стоите в средата на прозрачна структура, която ви кара да се чудите дали всичко, на което сте свидетели, всъщност е реалност […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More