fbpx

Чинкуе Тере – приказната петорка на Италия

Италианската Ривиера не е лишена от красива брегова линия или романтични градове и села, но петте риболовни общности в Чинкуе Тере са емблематични.

Петте села вече не са изолираните махали, каквито са били някога, но все още тук го има усещането за автентичност, с малко пътища, перфектно запазена архитектура и мрежа от зашеметяващи крайбрежни и планински пътеки.

Въпреки че до всички села може да се стигне с автомобил, ще ви трябват здрави нерви и крака за тесните, извиващи се скални пътища и дълбоки джобове, за да платите паркинга. Ако пътувате с кола, оставянето й близката Ла Специя е добро решение – на гарата има охранявани паркинги.

Пристигането по море също е опция. От Великден до септември фериботите се движат от Генуа, Портофино и Порто Венере. И ако искате нещо по-различно, можете дори да наемете яхта от едно от тези пристанища.

Колко дни са ми необходими?
Cinque Terre е дестинация с неподвластна на времето привлекателност и е невъзможно да се види всичко с еднодневна екскурзия. Това наистина е мястото, където си заслужава да се изгубите извън времето, без значение дали сте седнали на крайбрежна маса с чаша вино в ръка или слушате птичи песни и сте отпуснали уморените си крака на някой скален връх.

Къде да отседнем?
Настаняването в Cinque Terre е скъпо, затова си струва да потърсите и резервирате предварително.

Ако имате бюджет, добри опции за отсядане са ултрастилна, но автентична La Mala във Вернаца, очарователният хотел La Spiaggia на първа линия в Монтеросо, модерния хотел Marina Piccola в Манарола или по-евтиния Ostello Corniglia. И ако търсите някъде специално, La Torretta Lodge има изключителни гледки, 5-звездно обслужване и луксозни, пищно декорирани стаи.

А за хапване  – не пропускайте привечер оживените барове на La Spezia и евтините и обилни чинии с фокача, паста песто и морски дарове.

Петте села, от юг на север

Риомаджоре
Риомаджоре е първата спирка при много посещения в Чинкуе Тере. Старинните олющени сгради се нареждат надолу по стръмно дере, до малко пристанище. Тяхното пастелно сияние при залез слънце на фона на морето е една от най-романтичните забележителности на Чинкуе Тере. Ботаническа градина и центърът за наблюдение на птици се намира на скалист нос нагоре по хълма от каменистия плаж.

Манарола
Лозовите насаждения, които обграждат Манарола, произвеждат виното Cinque Terre, Sciacchetrà. Оживената главна улица и крайбрежната алея все декорирани с риболовни лодки и други принадлежности, които напомнят за ежедневния селски живот. На Punta Bonfiglio, след  кратък поход нагоре, има страхотни гледки и детска площадка с бар (или бар с детска площадка, в зависимост от вашите приоритети)…

Вернаца
Малкото пристанище на Vernazza има дългогодишна история, но Piazza Marconi със своя амфитеатър от пастелни къщи с лице към морето предизвиква възхищението на туристите.  Запазената марка на селото caruggi (тесни платна) се издига нагоре в лабиринт от стълби и малки тераси, с гледка към морето.

Монтеросо
Монтеросо е единственото село, което има подходяща ивица плаж, която през лятото се пълни с шезлонги и италианци, събиращи тен. Известено е със своите лимонови дървета и сервирането на аншоа, непосредствено до лодките.

Корнилия
Разположено на върха на висок 100 м скалист нос, заобиколен от лозя, Corniglia е единственото село, което няма пряк достъп до морето, въпреки че стръмни стъпала се вият към скалистия залив и крайбрежната гара долу. Неговите спокойни, лъкатушещи улички водят до широка и прохладна тераса с изглед към морето, единственото място, откъдето можете да видите (и да снимате) всичките пет села наведнъж.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно… Помпей Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, […]

прочетете повече