Човекът, който продаде кожата си

Почитателите на качественото кино през новата филмова седмица ще се насладят на драмата „Човекът, който продаде кожата си“.


Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който, за да избяга от войната, заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.
Филмът е вдъхновен от реален проект на белгийския художник Вим Делвоа, който рисува гърба на татуиста Тим от Швейцария и „обектът“ е длъжен няколко пъти годишно да присъства гол в галерия. Продаден е за 150 000 евро, от които 50 000 са за Тим и след смъртта му кожата му ще се вземе като експонат.

„Човекът, който продаде кожата си“ е алегория за личната свобода в система, която не поддържа равноправието, и се занимава с по-широкото значение на темите в света.
В главните роли влизат Коен Де Боу, Моника Белучи и Яхия Махайни. Режисьор е Каутер Бен Хания. Тя е родена в Тунис. Учи кино в Тунис и Париж. Документалният ѝ филм „Имами в училище“ е показан премиерно на Международния фестивал за документално кино в Амстердам и е участвал в множество престижни кинофестивали. Първят ѝ игрален филм „Красавицата и кучетата“ участва на фестивала в Кан през 2017 година и е официалното предложение на Тунис за награда „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

източник: kratkite.com

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
изкуство любопитно

200 забележителни речи – в книга

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази […]

Read More
любопитно

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци. 1. Завивайте ги по време на разходкаМоже да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо […]

Read More