fbpx

Чудните селски стенописи на Пиано Ветрале

В италианската провинция Салерно има малко селце, което наскоро стана известно като селото на стенописите. Пиано Ветрале се превръща в „нарисуван град“ с големи стенописи по стените на къщите в края на 70-те години на миналия век по идея на сицилианския художник Пино Крисанти.  Eксплозията от изкуство на всеки ъгъл извади на бял свят красотата на това малко селце и го прeвърна в незабравима туристическа дестинация за тези, които обичат да намират необичайни места.

Пиано Ветрале е махала на Ория, малък град в Салерно. Това е типично селце, уютно и гостоприемно, обитавано от малко над 250 души. Селищната му структура остава непроменена, заседнала в миналото, характеризираща се с мрежа от безброй и често недостъпни алеи, свързани с разширени арки. Всички тесни улички са с калдъръмена настилка, която разкрива древния произход на това красиво място. Сред историческите забележителности на Пиано Ветрале си струва да посетите древната църква Сант’Елия Профета.

Тази хилядолетна църква е посветена на покровителя на огъня и дъжда. Наскоро реставрирана, църквата е построена около 1000 г. от монасите-вазилиани и първоначално е била място за поклонение на трите села Ария, Ветрале и Пиано. Всяка година на 20 юли патронът се чества с голям празник: в древни времена жителите му се молели в периоди на суша, но и за спасение от други природни бедствия като земетресения, епидемии и войни.

В края на 70-те години на миналия век сицилианският художник Пино Крисанти започва да украсява стените, фасадите и вратите на Пиано Ветрале с живописни изображения на хроники от ежедневния селски живот.

Можете да се насладите на очарователни произведения, като тръгнете по тесните улички на Пиано Ветрале. През годините много художници от цял ​​свят са рисували стенописи тук. По тази причина, разхождайки се из това село, можете да видите различни стилове, техники и наративни направления. Неаполитанското училище, например, се фокусира върху реализма и изобразява сцени от селските традиции, както и препратки с грижа за околната среда. От друга страна, сицилианската школа възприема темите на класическите митове в завладяваща експлозия от цветове. Има и по-фантастични изображения, като приказни герои, типични за френско-провансалската школа.

Като културен феномен уличните стенописи се раждат в Мексико, където художници като Диего Ривера използват тази техника, за да изразят политически и социални послания. За мексиканските художници стенописите представляват нов начин за общуване с хората, убедени, че изкуството трябва да се превърне в средство за комуникация в услуга на гражданите. Впоследствие този начин на изразяване на артистите се пренася и в Съединени щати и достига до целия свят. Дори се превръща в лошо, анонимно, провокативно изкуство. В по-ново време стенописите се използват като форма за възстановяване на градските пространства.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More