fbpx

Чудните селски стенописи на Пиано Ветрале

В италианската провинция Салерно има малко селце, което наскоро стана известно като селото на стенописите. Пиано Ветрале се превръща в „нарисуван град“ с големи стенописи по стените на къщите в края на 70-те години на миналия век по идея на сицилианския художник Пино Крисанти.  Eксплозията от изкуство на всеки ъгъл извади на бял свят красотата на това малко селце и го прeвърна в незабравима туристическа дестинация за тези, които обичат да намират необичайни места.

Пиано Ветрале е махала на Ория, малък град в Салерно. Това е типично селце, уютно и гостоприемно, обитавано от малко над 250 души. Селищната му структура остава непроменена, заседнала в миналото, характеризираща се с мрежа от безброй и често недостъпни алеи, свързани с разширени арки. Всички тесни улички са с калдъръмена настилка, която разкрива древния произход на това красиво място. Сред историческите забележителности на Пиано Ветрале си струва да посетите древната църква Сант’Елия Профета.

Тази хилядолетна църква е посветена на покровителя на огъня и дъжда. Наскоро реставрирана, църквата е построена около 1000 г. от монасите-вазилиани и първоначално е била място за поклонение на трите села Ария, Ветрале и Пиано. Всяка година на 20 юли патронът се чества с голям празник: в древни времена жителите му се молели в периоди на суша, но и за спасение от други природни бедствия като земетресения, епидемии и войни.

В края на 70-те години на миналия век сицилианският художник Пино Крисанти започва да украсява стените, фасадите и вратите на Пиано Ветрале с живописни изображения на хроники от ежедневния селски живот.

Можете да се насладите на очарователни произведения, като тръгнете по тесните улички на Пиано Ветрале. През годините много художници от цял ​​свят са рисували стенописи тук. По тази причина, разхождайки се из това село, можете да видите различни стилове, техники и наративни направления. Неаполитанското училище, например, се фокусира върху реализма и изобразява сцени от селските традиции, както и препратки с грижа за околната среда. От друга страна, сицилианската школа възприема темите на класическите митове в завладяваща експлозия от цветове. Има и по-фантастични изображения, като приказни герои, типични за френско-провансалската школа.

Като културен феномен уличните стенописи се раждат в Мексико, където художници като Диего Ривера използват тази техника, за да изразят политически и социални послания. За мексиканските художници стенописите представляват нов начин за общуване с хората, убедени, че изкуството трябва да се превърне в средство за комуникация в услуга на гражданите. Впоследствие този начин на изразяване на артистите се пренася и в Съединени щати и достига до целия свят. Дори се превръща в лошо, анонимно, провокативно изкуство. В по-ново време стенописите се използват като форма за възстановяване на градските пространства.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече