fbpx

Шедьовър на Рубенс фалшификат?

Компютърен анализ разгада мистерията на картината „Самсон и Далила”, като заключи, че творбата почти сигурно е фалшива. Отдавна се предполага, че фламандският майстор Питър Пол Рубенс не е рисувал „Самсон и Далила”.

Картината от доста време е обект на дебат, като някои критици отдавна предполагат, че тя не нарисувана от известния художник от XVII век.

Картината, закупена от Националната галерия за 2,5 милиона паунда през 1980 г., почти сигурно е фалшива, според компютърния анализ. Програма за изкуствен интелект (AI), която може да установи такива подборности като модела на изполваните четки, уникални за отделни художници, беше използвана за сканиране на платното детайлно.

„Всеки пластир, всеки квадрат се оказа фалшив“

Д-р Карина Поповичи, която направи проучването съвместно с швейцарската компания Art Recognition, коментира: „Резултатите са доста изумителни. Алгоритъмът е потвърдил на 91% вероятност произведението да не е автентично. Бях шокирана. Повторихме експеримента, за да сме наистина сигурни, че не грешим, и резултатът отново беше същият “, заяви изследователката пред вестник „Гардиън”.

Технологията е използвала за сравнително сканиране друга картина на Рубенс, за която никога не е имало съмнения, че е негова – „Поглед на Хет Стийн в ранната сутрин“, като резултатите показват 98,76% вероятност тя да е рисувана от художника.

Констатациите подкрепят предишни спекулации за произхода на „Самсон и Далила”, като някои експерти твърдят, че произведението е само копие на изгубена оригинална картина на Рубенс, нарисувана около 1610 г.

„Неправилно приписани“ картини

Предполага се, че произведението, закупено от Националната галерия, е било погрешно приписано на Рубенс през 20-те години на ХХ век от експерта по изкуствата Лудвиг Бърчард, за когото по-късно е било установено, че за собствена търговска изгода е обявявал за оригинал картини, които не са били такива.

Говорител на Националната галерия заяви: „Галерията винаги взема под внимание новите изследвания. Очакваме публикуването му изцяло, за да може всички доказателства да бъдат правилно оценени. До този момент няма да е възможно да се коментира допълнително”.

Картината изобразява Самсон, потънал в сън в ръцете на Далила, докато слуга отрязва косата му, за да намали свръхчовешката му сила.

Предполага се, че използваната в работата палитра се различава от тази, която обикновено е била предпочитана от Рубенс, като качеството на картината не съответства на това на майстора.

Питър Пол Рубенс – Автопортрет

Рубенс е роден през 1577 г. и се радва на плодотворна артистична кариера, до голяма степен базирана в студиото му в Антверпен. Автор е на повече от 1400 произведения.

През 2002 г. бе поставен нов рекорд за неговите картини, като „Клането на невинните” беше продадена за 49,5 милиона паунда на търг в Сотбис в Лондон.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече