fbpx

Шедьовър на Рубенс фалшификат?

Компютърен анализ разгада мистерията на картината „Самсон и Далила”, като заключи, че творбата почти сигурно е фалшива. Отдавна се предполага, че фламандският майстор Питър Пол Рубенс не е рисувал „Самсон и Далила”.

Картината от доста време е обект на дебат, като някои критици отдавна предполагат, че тя не нарисувана от известния художник от XVII век.

Картината, закупена от Националната галерия за 2,5 милиона паунда през 1980 г., почти сигурно е фалшива, според компютърния анализ. Програма за изкуствен интелект (AI), която може да установи такива подборности като модела на изполваните четки, уникални за отделни художници, беше използвана за сканиране на платното детайлно.

„Всеки пластир, всеки квадрат се оказа фалшив“

Д-р Карина Поповичи, която направи проучването съвместно с швейцарската компания Art Recognition, коментира: „Резултатите са доста изумителни. Алгоритъмът е потвърдил на 91% вероятност произведението да не е автентично. Бях шокирана. Повторихме експеримента, за да сме наистина сигурни, че не грешим, и резултатът отново беше същият “, заяви изследователката пред вестник „Гардиън”.

Технологията е използвала за сравнително сканиране друга картина на Рубенс, за която никога не е имало съмнения, че е негова – „Поглед на Хет Стийн в ранната сутрин“, като резултатите показват 98,76% вероятност тя да е рисувана от художника.

Констатациите подкрепят предишни спекулации за произхода на „Самсон и Далила”, като някои експерти твърдят, че произведението е само копие на изгубена оригинална картина на Рубенс, нарисувана около 1610 г.

„Неправилно приписани“ картини

Предполага се, че произведението, закупено от Националната галерия, е било погрешно приписано на Рубенс през 20-те години на ХХ век от експерта по изкуствата Лудвиг Бърчард, за когото по-късно е било установено, че за собствена търговска изгода е обявявал за оригинал картини, които не са били такива.

Говорител на Националната галерия заяви: „Галерията винаги взема под внимание новите изследвания. Очакваме публикуването му изцяло, за да може всички доказателства да бъдат правилно оценени. До този момент няма да е възможно да се коментира допълнително”.

Картината изобразява Самсон, потънал в сън в ръцете на Далила, докато слуга отрязва косата му, за да намали свръхчовешката му сила.

Предполага се, че използваната в работата палитра се различава от тази, която обикновено е била предпочитана от Рубенс, като качеството на картината не съответства на това на майстора.

Питър Пол Рубенс – Автопортрет

Рубенс е роден през 1577 г. и се радва на плодотворна артистична кариера, до голяма степен базирана в студиото му в Антверпен. Автор е на повече от 1400 произведения.

През 2002 г. бе поставен нов рекорд за неговите картини, като „Клането на невинните” беше продадена за 49,5 милиона паунда на търг в Сотбис в Лондон.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече