fbpx

Шедьовър на Рубенс фалшификат?

Компютърен анализ разгада мистерията на картината „Самсон и Далила”, като заключи, че творбата почти сигурно е фалшива. Отдавна се предполага, че фламандският майстор Питър Пол Рубенс не е рисувал „Самсон и Далила”.

Картината от доста време е обект на дебат, като някои критици отдавна предполагат, че тя не нарисувана от известния художник от XVII век.

Картината, закупена от Националната галерия за 2,5 милиона паунда през 1980 г., почти сигурно е фалшива, според компютърния анализ. Програма за изкуствен интелект (AI), която може да установи такива подборности като модела на изполваните четки, уникални за отделни художници, беше използвана за сканиране на платното детайлно.

„Всеки пластир, всеки квадрат се оказа фалшив“

Д-р Карина Поповичи, която направи проучването съвместно с швейцарската компания Art Recognition, коментира: „Резултатите са доста изумителни. Алгоритъмът е потвърдил на 91% вероятност произведението да не е автентично. Бях шокирана. Повторихме експеримента, за да сме наистина сигурни, че не грешим, и резултатът отново беше същият “, заяви изследователката пред вестник „Гардиън”.

Технологията е използвала за сравнително сканиране друга картина на Рубенс, за която никога не е имало съмнения, че е негова – „Поглед на Хет Стийн в ранната сутрин“, като резултатите показват 98,76% вероятност тя да е рисувана от художника.

Констатациите подкрепят предишни спекулации за произхода на „Самсон и Далила”, като някои експерти твърдят, че произведението е само копие на изгубена оригинална картина на Рубенс, нарисувана около 1610 г.

„Неправилно приписани“ картини

Предполага се, че произведението, закупено от Националната галерия, е било погрешно приписано на Рубенс през 20-те години на ХХ век от експерта по изкуствата Лудвиг Бърчард, за когото по-късно е било установено, че за собствена търговска изгода е обявявал за оригинал картини, които не са били такива.

Говорител на Националната галерия заяви: „Галерията винаги взема под внимание новите изследвания. Очакваме публикуването му изцяло, за да може всички доказателства да бъдат правилно оценени. До този момент няма да е възможно да се коментира допълнително”.

Картината изобразява Самсон, потънал в сън в ръцете на Далила, докато слуга отрязва косата му, за да намали свръхчовешката му сила.

Предполага се, че използваната в работата палитра се различава от тази, която обикновено е била предпочитана от Рубенс, като качеството на картината не съответства на това на майстора.

Питър Пол Рубенс – Автопортрет

Рубенс е роден през 1577 г. и се радва на плодотворна артистична кариера, до голяма степен базирана в студиото му в Антверпен. Автор е на повече от 1400 произведения.

През 2002 г. бе поставен нов рекорд за неговите картини, като „Клането на невинните” беше продадена за 49,5 милиона паунда на търг в Сотбис в Лондон.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More