Шедьовър на Рубенс фалшификат?

Компютърен анализ разгада мистерията на картината „Самсон и Далила”, като заключи, че творбата почти сигурно е фалшива. Отдавна се предполага, че фламандският майстор Питър Пол Рубенс не е рисувал „Самсон и Далила”.

Картината от доста време е обект на дебат, като някои критици отдавна предполагат, че тя не нарисувана от известния художник от XVII век.

Картината, закупена от Националната галерия за 2,5 милиона паунда през 1980 г., почти сигурно е фалшива, според компютърния анализ. Програма за изкуствен интелект (AI), която може да установи такива подборности като модела на изполваните четки, уникални за отделни художници, беше използвана за сканиране на платното детайлно.

„Всеки пластир, всеки квадрат се оказа фалшив“

Д-р Карина Поповичи, която направи проучването съвместно с швейцарската компания Art Recognition, коментира: „Резултатите са доста изумителни. Алгоритъмът е потвърдил на 91% вероятност произведението да не е автентично. Бях шокирана. Повторихме експеримента, за да сме наистина сигурни, че не грешим, и резултатът отново беше същият “, заяви изследователката пред вестник „Гардиън”.

Технологията е използвала за сравнително сканиране друга картина на Рубенс, за която никога не е имало съмнения, че е негова – „Поглед на Хет Стийн в ранната сутрин“, като резултатите показват 98,76% вероятност тя да е рисувана от художника.

Констатациите подкрепят предишни спекулации за произхода на „Самсон и Далила”, като някои експерти твърдят, че произведението е само копие на изгубена оригинална картина на Рубенс, нарисувана около 1610 г.

„Неправилно приписани“ картини

Предполага се, че произведението, закупено от Националната галерия, е било погрешно приписано на Рубенс през 20-те години на ХХ век от експерта по изкуствата Лудвиг Бърчард, за когото по-късно е било установено, че за собствена търговска изгода е обявявал за оригинал картини, които не са били такива.

Говорител на Националната галерия заяви: „Галерията винаги взема под внимание новите изследвания. Очакваме публикуването му изцяло, за да може всички доказателства да бъдат правилно оценени. До този момент няма да е възможно да се коментира допълнително”.

Картината изобразява Самсон, потънал в сън в ръцете на Далила, докато слуга отрязва косата му, за да намали свръхчовешката му сила.

Предполага се, че използваната в работата палитра се различава от тази, която обикновено е била предпочитана от Рубенс, като качеството на картината не съответства на това на майстора.

Питър Пол Рубенс – Автопортрет

Рубенс е роден през 1577 г. и се радва на плодотворна артистична кариера, до голяма степен базирана в студиото му в Антверпен. Автор е на повече от 1400 произведения.

През 2002 г. бе поставен нов рекорд за неговите картини, като „Клането на невинните” беше продадена за 49,5 милиона паунда на търг в Сотбис в Лондон.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство

Софийската филхармония празнува рождения ден на Моцарт

На 27 януари – рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт, празуваме гения в компанията на виртуозния пианист Георги Черкин и най-известния румънски маестро Кристиан Мандеал. Програмата на вечерта включва някои от най-популярните Моцартови творби:  Увертюра към операта “Отвличане от сарая”, Концерт за пиано и оркестър №21  и Симфония №35 „Хафнер“. Винаги чакан с нетърпение от […]

Read More