fbpx

Шефът на Модерна: Край на пандемията до година

Ще се върнем ли към света, който познавахме преди 2019-та? Ще можем ли отново свободно да пътуваме и да се срещаме с други хора?

Главният изпълнителен директор на компанията Модерна смята, че пандемията от коронавирус може да приключи след една година, тъй като увеличеното производство на ваксини осигурява глобални доставки.Това коментира Стефан Бансел пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung.

„Ако погледнете цялата индустрия и разширяването на производствените мощности през последните шест месеца, достатъчни дози трябва да са налични до средата на следващата година, така че всеки на тази земя може да се ваксинира.  Тези, които не се ваксинират, ще се имунизират естествено, защото вариантът Delta е толкова заразен. По този начин ще се окажем в ситуация, подобна на тази при грипа. Можете или да се ваксинирате и да имате добра зима. Или да не  го направите и да рискувате да се разболеете и евентуално дори да се окажете в болница”, коментира Бансел.

На въпрос дали това означава връщане към нормалното през втората половина на следващата година, той отговаря: „Предполагам, че от днес, в рамките на една година”.

Бансел казва още, че очаква правителствата да одобрят бустерни дози за хората, които вече са ваксинирани, защото пациенти в риск, които са били ваксинирани миналата есен„несъмнено“ се нуждаят от опресняване. Новата бустерна доза е половината от първоначалната доза, което означава, че повече дози ще бъдат налични.

“В момента тестваме в клинични изпитания ваксина, оптимизирана на базата на Делта варианта на вируса. Тя ще бъде в основата за бустерната доза през 2022 г. Ние също работим и за препарат срещу Делта плюс бета, следващата мутация, която според учените е доста вероятна”, коментира  Бансел.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More