Шефът на Модерна: Край на пандемията до година

Ще се върнем ли към света, който познавахме преди 2019-та? Ще можем ли отново свободно да пътуваме и да се срещаме с други хора?

Главният изпълнителен директор на компанията Модерна смята, че пандемията от коронавирус може да приключи след една година, тъй като увеличеното производство на ваксини осигурява глобални доставки.Това коментира Стефан Бансел пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung.

„Ако погледнете цялата индустрия и разширяването на производствените мощности през последните шест месеца, достатъчни дози трябва да са налични до средата на следващата година, така че всеки на тази земя може да се ваксинира.  Тези, които не се ваксинират, ще се имунизират естествено, защото вариантът Delta е толкова заразен. По този начин ще се окажем в ситуация, подобна на тази при грипа. Можете или да се ваксинирате и да имате добра зима. Или да не  го направите и да рискувате да се разболеете и евентуално дори да се окажете в болница”, коментира Бансел.

На въпрос дали това означава връщане към нормалното през втората половина на следващата година, той отговаря: „Предполагам, че от днес, в рамките на една година”.

Бансел казва още, че очаква правителствата да одобрят бустерни дози за хората, които вече са ваксинирани, защото пациенти в риск, които са били ваксинирани миналата есен„несъмнено“ се нуждаят от опресняване. Новата бустерна доза е половината от първоначалната доза, което означава, че повече дози ще бъдат налични.

“В момента тестваме в клинични изпитания ваксина, оптимизирана на базата на Делта варианта на вируса. Тя ще бъде в основата за бустерната доза през 2022 г. Ние също работим и за препарат срещу Делта плюс бета, следващата мутация, която според учените е доста вероятна”, коментира  Бансел.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More