fbpx

Шефът на Модерна: Край на пандемията до година

Ще се върнем ли към света, който познавахме преди 2019-та? Ще можем ли отново свободно да пътуваме и да се срещаме с други хора?

Главният изпълнителен директор на компанията Модерна смята, че пандемията от коронавирус може да приключи след една година, тъй като увеличеното производство на ваксини осигурява глобални доставки.Това коментира Стефан Бансел пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung.

„Ако погледнете цялата индустрия и разширяването на производствените мощности през последните шест месеца, достатъчни дози трябва да са налични до средата на следващата година, така че всеки на тази земя може да се ваксинира.  Тези, които не се ваксинират, ще се имунизират естествено, защото вариантът Delta е толкова заразен. По този начин ще се окажем в ситуация, подобна на тази при грипа. Можете или да се ваксинирате и да имате добра зима. Или да не  го направите и да рискувате да се разболеете и евентуално дори да се окажете в болница”, коментира Бансел.

На въпрос дали това означава връщане към нормалното през втората половина на следващата година, той отговаря: „Предполагам, че от днес, в рамките на една година”.

Бансел казва още, че очаква правителствата да одобрят бустерни дози за хората, които вече са ваксинирани, защото пациенти в риск, които са били ваксинирани миналата есен„несъмнено“ се нуждаят от опресняване. Новата бустерна доза е половината от първоначалната доза, което означава, че повече дози ще бъдат налични.

“В момента тестваме в клинични изпитания ваксина, оптимизирана на базата на Делта варианта на вируса. Тя ще бъде в основата за бустерната доза през 2022 г. Ние също работим и за препарат срещу Делта плюс бета, следващата мутация, която според учените е доста вероятна”, коментира  Бансел.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече