fbpx

Шефът на Модерна: Край на пандемията до година

Ще се върнем ли към света, който познавахме преди 2019-та? Ще можем ли отново свободно да пътуваме и да се срещаме с други хора?

Главният изпълнителен директор на компанията Модерна смята, че пандемията от коронавирус може да приключи след една година, тъй като увеличеното производство на ваксини осигурява глобални доставки.Това коментира Стефан Бансел пред швейцарския вестник Neue Zuercher Zeitung.

„Ако погледнете цялата индустрия и разширяването на производствените мощности през последните шест месеца, достатъчни дози трябва да са налични до средата на следващата година, така че всеки на тази земя може да се ваксинира.  Тези, които не се ваксинират, ще се имунизират естествено, защото вариантът Delta е толкова заразен. По този начин ще се окажем в ситуация, подобна на тази при грипа. Можете или да се ваксинирате и да имате добра зима. Или да не  го направите и да рискувате да се разболеете и евентуално дори да се окажете в болница”, коментира Бансел.

На въпрос дали това означава връщане към нормалното през втората половина на следващата година, той отговаря: „Предполагам, че от днес, в рамките на една година”.

Бансел казва още, че очаква правителствата да одобрят бустерни дози за хората, които вече са ваксинирани, защото пациенти в риск, които са били ваксинирани миналата есен„несъмнено“ се нуждаят от опресняване. Новата бустерна доза е половината от първоначалната доза, което означава, че повече дози ще бъдат налични.

“В момента тестваме в клинични изпитания ваксина, оптимизирана на базата на Делта варианта на вируса. Тя ще бъде в основата за бустерната доза през 2022 г. Ние също работим и за препарат срещу Делта плюс бета, следващата мутация, която според учените е доста вероятна”, коментира  Бансел.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече