Шофирайте през есента по живописните пътища на Тоскана

Тоскана е един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Намира се в Централна Италия, има  брегова ивица на Лигурско море – от Карара до Пьомбино и на Тиренско море – от Пьомбино до границата с Лацио. Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център. Пътищата на Тоскана са много красиви през всеки сезон. Но сега ще тръгнем по някои от тях в есeнните месеци.

Долината на Орсия или Вал Д’Орсия е сред най-живописни райони в Тоскана. Намира се на юг от Сиена, известен със своите класически пейзажи, украсили много пощенски картички. Тук можете да видите може би най-идиличната природа, която можете да си представите.

Меките хълмове, пшеничните полета, които през пролетта стават яркозелени, през лятото – наситено жълти, а и кипарисовите дървета на места правят гледката просто перфектна. Толкова перфектна, че е защитена от ЮНЕСКО. Ако успепете да се  откъснете от тези класиви гледки, направете следващата крачка.

От Сиена вземете SR2 до Вуонконвенто и притихналия град Сан Куирико д’Орча с прекрасната раннороманска църква. Оттам завийте наляво по SP146 към Пиенца и Монтепулчано, може би най -атрактивните градове на Долината на Орсия. Тук започва истинският спектакъл.

Спокойното шофиране по SP146 ще ви възнагради с някои от най-забележителните гледки в Долината на Орсия. Когато решите, спрете и се отдайте на фотографията. Има какво да снимате. Гледката става особено впечатляваща при залеза на слънцето, когато дърветата хвърлят сенки върху пейзажа, а отслабващите слънчеви лъчи оцветяват долината в различни нюанси на охра и розово.

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
пътешествия любопитно

Спиращата дъха тераса на SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк

SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк е най-потапящото изживяване, което ни поовежда по прозрачни стъклени подове на повече от 1000 фута над града с невероятна гледка на разстояние до 80 мили. Представете си, че стоите в средата на прозрачна структура, която ви кара да се чудите дали всичко, на което сте свидетели, всъщност е реалност […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More