fbpx

Шофирайте през есента по живописните пътища на Тоскана

Тоскана е един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Намира се в Централна Италия, има  брегова ивица на Лигурско море – от Карара до Пьомбино и на Тиренско море – от Пьомбино до границата с Лацио. Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център. Пътищата на Тоскана са много красиви през всеки сезон. Но сега ще тръгнем по някои от тях в есeнните месеци.

Долината на Орсия или Вал Д’Орсия е сред най-живописни райони в Тоскана. Намира се на юг от Сиена, известен със своите класически пейзажи, украсили много пощенски картички. Тук можете да видите може би най-идиличната природа, която можете да си представите.

Меките хълмове, пшеничните полета, които през пролетта стават яркозелени, през лятото – наситено жълти, а и кипарисовите дървета на места правят гледката просто перфектна. Толкова перфектна, че е защитена от ЮНЕСКО. Ако успепете да се  откъснете от тези класиви гледки, направете следващата крачка.

От Сиена вземете SR2 до Вуонконвенто и притихналия град Сан Куирико д’Орча с прекрасната раннороманска църква. Оттам завийте наляво по SP146 към Пиенца и Монтепулчано, може би най -атрактивните градове на Долината на Орсия. Тук започва истинският спектакъл.

Спокойното шофиране по SP146 ще ви възнагради с някои от най-забележителните гледки в Долината на Орсия. Когато решите, спрете и се отдайте на фотографията. Има какво да снимате. Гледката става особено впечатляваща при залеза на слънцето, когато дърветата хвърлят сенки върху пейзажа, а отслабващите слънчеви лъчи оцветяват долината в различни нюанси на охра и розово.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More