fbpx

10 града в Европа, които са идеални за разходка пеша – 1 част

Един град може да се разгледа наистина добре, само ако тръгнете пеша по неговите улици. Много столици и други големи градове в  Европа дават възможност за красиви и вълнуващи пешеходни турове. А ако разчитате само на собствените си крака, ще спестите разходи за градски транспорти или таксита и има голяма вероятност да попаднете на места, за които не сте и предполагали и няма как да видите,  ако сте на задната седалка на някоя кола.

Амстердам, Нидерландия

Амстердам е типичният европейски град, където можете просто да си вземете чаша кафе за из път  и да прекарате деня си в разходка из живописните квартали на града. Въпреки че градът всъщност е доста голям, много от по-добре познатите атракции са близо до центъра. От вълшебни скрити градини до плаващите къщи по канала, смятаме, че ще прекарате доста добре, ако се изгубите в „Северната Венеция“.

Флоренция, Италия


Флоренция е един от онези градове, които – просто казано, всички обичат. Много по-спокойна версия на Рим, но също така прелеваща от култура и места за разглеждане. Най-добрият начин да изживеете истински този колоритен град е пеша. По този начин, докато минавате покрай Дуомо, се отправяте към галерията Accademia, за да зърнете Давид на Микеланджело или да прекарате време, гледайки красотата на Понте Векио, можете да направите няколко спирки за сладолед или флорентинско Панино, колкото ви сърце иска.

Порто, Португалия

С цветни сгради, тесни улички и очарователни балкони на всеки ъгъл, Порто е идеалният европейски град за разходка. Известен със своите живописни гледки към брега и невероятното местно вино, една от добрите новини за туристите пеша е, че центърът на Порто е доста малък. След като се подготвите за някои от хълмовете, които ще срещнете (в някои моменти може да тръгнете на 15-минутна разходка нагоре), ще бъдете приятно изненадани да разберете, че всички паметници на града са невероятно близо един до друг. Така че, вземете нещо вкусно по пътя и се насладете на следобедна разходка из една от най-популярните дестинации в Португалия.

Венеция, Италия

Венеция, о, красива Венеция. Това, което обичаме най-много в този град  е, че можем да пътувате от едната му част до другата за около час, което го прави лесно достъпен за разходка. Венеция е място, в което ще се чувствате свободни да се изгубите, докато се скитате из каналите и се натъкнете на известни забележителности като Palazzo Ducale, Piazza San Marco или Basilica di Santa Maria Della Salute. И разбира се, въпреки че това не изисква ходене, ще се чувстваме виновни, ако не ви напомним да се разходите с лодка по Canal Grande. Кога, ако не във Венеция.

Дубровник, Хърватия

Нали сте гледали “Game of Thrones”? Със сигурност сте разпознали части от този град в един от най-добрите те сериал на всички времена. Поне в първите сезони. Това, което може би не знаете обаче, е колко зашеметяващо красив и напълно проходим е Дубровник. Защо да не прекарате един следобед, разхождайки се по стените на този исторически град, попадайки в гледки към Адриатика? Може би дори се отбиете в някой от местните ресторанти край скалите за чаша розе  и местни стриди. Предлагаме ви да разгледате Buza Bar, един от най-популярните барове в града, където можете да изпиете питие или дори да се насладите на гмуркане от скала в морето по-долу.

Втората част на този пешеходен тур можете да намерите тук:

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече