fbpx

10 града в Европа, които са идеални за разходка пеша

1 част

Един град може да се разгледа наистина добре, само ако тръгнете пеша по неговите улици. Много столици и други големи градове в  Европа дават възможност за красиви и вълнуващи пешеходни турове. А ако разчитате само на собствените си крака, ще спестите разходи за градски транспорти или таксита и има голяма вероятност да попаднете на места, за които не сте и предполагали и няма как да видите,  ако сте на задната седалка на някоя кола.

Амстердам, Нидерландия

Амстердам е типичният европейски град, където можете просто да си вземете чаша кафе за из път  и да прекарате деня си в разходка из живописните квартали на града. Въпреки че градът всъщност е доста голям, много от по-добре познатите атракции са близо до центъра. От вълшебни скрити градини до плаващите къщи по канала, смятаме, че ще прекарате доста добре, ако се изгубите в „Северната Венеция“.

Флоренция, Италия


Флоренция е един от онези градове, които – просто казано, всички обичат. Много по-спокойна версия на Рим, но също така прелеваща от култура и места за разглеждане. Най-добрият начин да изживеете истински този колоритен град е пеша. По този начин, докато минавате покрай Дуомо, се отправяте към галерията Accademia, за да зърнете Давид на Микеланджело или да прекарате време, гледайки красотата на Понте Векио, можете да направите няколко спирки за сладолед или флорентинско Панино, колкото ви сърце иска.

Порто, Португалия

С цветни сгради, тесни улички и очарователни балкони на всеки ъгъл, Порто е идеалният европейски град за разходка. Известен със своите живописни гледки към брега и невероятното местно вино, една от добрите новини за туристите пеша е, че центърът на Порто е доста малък. След като се подготвите за някои от хълмовете, които ще срещнете (в някои моменти може да тръгнете на 15-минутна разходка нагоре), ще бъдете приятно изненадани да разберете, че всички паметници на града са невероятно близо един до друг. Така че, вземете нещо вкусно по пътя и се насладете на следобедна разходка из една от най-популярните дестинации в Португалия.

Венеция, Италия

Венеция, о, красива Венеция. Това, което обичаме най-много в този град  е, че можем да пътувате от едната му част до другата за около час, което го прави лесно достъпен за разходка. Венеция е място, в което ще се чувствате свободни да се изгубите, докато се скитате из каналите и се натъкнете на известни забележителности като Palazzo Ducale, Piazza San Marco или Basilica di Santa Maria Della Salute. И разбира се, въпреки че това не изисква ходене, ще се чувстваме виновни, ако не ви напомним да се разходите с лодка по Canal Grande. Кога, ако не във Венеция.

Дубровник, Хърватия

Нали сте гледали “Game of Thrones”? Със сигурност сте разпознали части от този град в един от най-добрите те сериал на всички времена. Поне в първите сезони. Това, което може би не знаете обаче, е колко зашеметяващо красив и напълно проходим е Дубровник. Защо да не прекарате един следобед, разхождайки се по стените на този исторически град, попадайки в гледки към Адриатика? Може би дори се отбиете в някой от местните ресторанти край скалите за чаша розе  и местни стриди. Предлагаме ви да разгледате Buza Bar, един от най-популярните барове в града, където можете да изпиете питие или дори да се насладите на гмуркане от скала в морето по-долу.

Втората част на този пешеходен тур можете да намерите тук:

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More