fbpx

10 интересни факта за Коледа, които не знаете

Коледа всеки момент ще почука на вратите ни и всички много добре знаем какво означава това… Но знаем ли някои интересни факти за този празничен период от годината?

1. „Jingle Bells“ е първата песен, прозвучала в космоса

На 16 декември 1965 г. песента „Jingle Bells“ влезе в историята, като стана първата песен, изсвирена в космоса по време на космическия полет Gemini 6A на НАСА. Поне се смята, че това е бил първият път…

2. Принцеса Шарлот популяризира коледните елхи в Англия

Обикновено, когато мислим за коледни елхи, се смята,че принц Албърт (съпругът на кралица Виктория), е човекът, който ги популяризира в Англия. Но първото известно коледно дърво е поставено в Queen’s Lodge Windsor през декември 1800 г. от принцеса Шарлот.

3. Coca-Cola всъщност не е отговорна за това как възприемаме Дядо Коледа

На компанията Coca-Cola често се приписва създаването на червения модерен образ на Дядо Коледа, който познаваме и обичаме днес, но това не е вярно! По-голямата част от съвременния му образ е нарисуван от Томас Наст през 1870 година.

4. Легендата гласи, че захарните пръчици са създадени, за да накарат момчетата да млъкнат

Легендата разказва, че захарните бастунчета датират от 1670 г., когато хормайстор в Германия раздава захарни пръчици на момчетата сред хористите, за да пазят тишина по време на служба. Кукичката символизира овчарската връзка с коледния празник, но някои смятат, че извивката на захарните пръчици съществува, за да могат лесно да бъдат окачвани на дървета.

5. В Япония традиционната коледна вечеря е да отидете в KFC

Коледа в Япония е светски празник, като по-малко от 1% от японското население се идентифицира като християнин. Когато KFC стартира своята маркетингова кампания „Кентъки за Коледа“ през 1974 г., това е било незабавен хит и досега KFC е популярен избор за коледните вечери в Япония.

6. Песента “We wish you a merry Christmas” първоначално е използвана като заплаха

Песента често се е пеела от тълпи слуги от по-низшата класа, докато искали алкохол от своите господари по време на празничния период. Текстът „Няма да тръгнем, докато не получим малко“ е бил припяван като предупрежсение, ако не получат своя алкохолен “подарък”…

7. Децата от САЩ, които пишат на Дядо Коледа, имат добри шансове да получат отговор

В Съединените щати кампании като „Операция Дядо Коледа“ се провеждат от десетилетия със стотици доброволци в цялата страна, които имат задължението да отговарят на писма от деца, адресирани до Дядо Коледа. Това позволява на децата, които пишат на Дядо Коледа, наистина да получат отговор от Добрия старец.

8. В Австрия вместо подарък, ако сте били лоши, получавате Крампус

Крампус е създание наполовина човек, наполовина коза, което наказва непослушните деца по Коледа, като ги преследва наоколо или дори ги завлича в ада. Той е австрийският еквивалент на получаване на въглен (подарък) в чорапа от Свети Никола. В някои части на Австрия възрастните все още ще се обличат като Крампус всяка година и плашат децата, за да ги накарат да се държат добре.

9. Празнуването на Коледа в САЩ е било незаконно в продължение на 260 години

Може би знаете, че Оливър Кромуел e забрани през 1647 г. езическия празник Коледа за 12 години в Обединеното кралство, но знаете ли, че забраната е била вдигната едва в Оклахома, САЩ през 1907 г.? Това означава, че в някои части на САЩ Коледа е била забранена повече от 260 години!

10. Кралица Виктория изпраща първата официална коледна картичка

Кралица Виктория е първият човек, официално изпратил коледна картичка. Но първата комерсиална картичка идва през 1843 г., когато сър Хенри Коул произвежда 1000 такива и ги продава за един шилинг всяка. В момента има само 12 от тези карти, останали в света, като една от тях беше изложена на търг преди няколко години за цена от £30 000.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА oт zavedime.net!

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече