fbpx

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия – 1 част

Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите ресторанти, които Мумбай може да предложи.

Masala Library

Единствен по рода си ресторант в Индия, Masala Library е „храмът на индийската кухня от новата ера“ на царя на местните ястия Джигс Калра. Ресторантът предлага нова версия на индийската кухня чрез обединяване на традиционното и модерното – приготвянето се извършва по традиционен начин, а при готвенето се използват съвременни техники.

Менюто, с отделна налична вегетарианска версия, е пан-индийско изживяване. Има по нещо от всяка провинция на страната и по нещо за всеки. От кебап до къри, Masala Library има всичко. От чай с гъби до по-традиционния Paneer Makhani, всичко в разнообразното меню си заслужава да бъде опитано. Декорът е прост и изискан – достатъчно приятен, но не прекалено разсейващ, за да можете да се съсредоточите върху храната.

Location: Masala Library by Jiggs Kalra, Ground Floor, First International Financial Centre, G Block, Bandra Kurla Complex, Bandra (E), Mumbai – 400051, Maharashtra, India

Masque

Този ресторант е включен в списъка на 50-те най-добри ресторанта в Азия през 2020 г., в рамките на четири години от дебюта си, а след това се изкачи на 32-то място през 2021 г. Ресторант тип „от пустинята до маса“, той се намира в една от старите мелници за памук в Мумбай.

С главния готвач Пратеек Садху Masque представя първото по рода си дегустационно меню от 10 блюда. Да бъдеш ресторант от пустинята до маса означава, че менюто зависи от сезоните и местните продукти. Фокусът тук е върху трансформирането на традиционното в модерно, като се набляга на използването на местни продукти. Менюто включва ястия като пушена скумрия на тост от елда, модерни ястия, вдъхновени от традиционните. В допълнение, вдъхновеният от Аюрведа бар има за цел да включи петте жизненоважни елемента за приготвяне на авторски коктейли, които като храна зависят от сезонните съставки.

Location: Masque Restaurant, Unit G3, Laxmi Woollen Mills, Shakti Mills Lane, Off Dr. E. Moses Road Mahalaxmi, Mumbai 400011 India

The Table

Откакто отвори врати през 2011 г., The Table е сила, с която трябва да се съобразявате за глобално вдъхновена кухня и страхотно ресторантско изживяване. Това е един от първите ресторанти, който въвежда концепцията за малки и големи чинии.

The Table предлага мултикултурна кухня с широка гама – от големи чинии до закуски и гарнитури. Като ресторант от “ферма до маса”, менюто на The Table е едно със сезонни специалитети и непрекъснато се променя в зависимост от наличността на продуктите. Освен това черпи вдъхновение от цял свят – от Америка до Китай, не е пощадено място.

От слабоалкохолни напитки, домашни коктейли и сангрия до плодови безалкохолни коктейли, пресни сокове и вина, барът е пътешествие сам по себе си.

Wasabi by Morimoto

Разположен в емблематичния хотел Taj Mahal Palace, Wasabi by Morimoto промени японската гурме сцена в Мумбай. Ресторантът беше признат за един от 50-те най-добри ресторанта в Азия за 2018 г. С изглед към Портата на Индия и крайбрежната й крайбрежна улица, Wasabi предлага гурме японска кухня, с пресни морски даровеи и, Wasabi, донесени от Япония .

С авторски ястия като Black Cod Miso и Wasabi Crème Brûlée, главният готвач Масахару Моримото предлага най-доброто от Япония на Мумбай. Интериорът е също толкова възхитителен, колкото и храната – с инсталация от черешов цвят и великолепни лилави и лайм акценти.

Location: Wasabi By Morimoto, The Taj Mahal Palace Mumbai, Apollo Bunder, Mumbai, 400001, India

Yauatcha

Модерно въплъщение на традиционна китайска чайна, Yauatcha предлага на Мумбай социално пространство, за да се свържете с всички аспекти на ресторанта – хората, пространството и преживяването – докато се наслаждавате на автентичен дим сум. Ресторантът е съвременна чайна и сладкарница с дим сум.

Менюто предлага модерна кантонска кухня и дим суми от всякакъв вид, от печени до скара и от на пара до скара. В допълнение, сладкарницата предлага макарони, шоколадови бонбони и дребни портилки и е допълнена с бар, вдъхновен от чая и традицията.

Барът е също толкова примамлив, колкото и менюто с храна с изчерпателно меню от авторски коктейли. Минималният декор, тихата музика и слабото осветление ще допълнят вашето изживяване и ще предложат съвременна кантонска кухня в най-добрия й вид.

Втората част ще намерите тук:

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече