fbpx

10 съвета за къмпингуване в планината

1.Направете си списък

Къмпингът за начинаещи може да бъде предизвикателство, особено ако не сте сигурни за вида оборудване, от което ще се нуждаете. Най-лошото, което може да се случи, когато излизате на къмпинг, е да осъзнаете, че сте забравили нещо. За да сте сигурни, че имате всички необходими съоръжения със себе си, силно препоръчваме да си направите контролен списък.

2. Направете проучване и намерете място, където да прекарате нощта

Къмпингуването би трябвало ъ да бъде забавно и релаксиращо. Нещата обаче могат да се обърнат бързо, ако не сте добре подготвени за това къде отивате. Отделете време за проучване и проучете къде точно отивате, времето, условията и наличните съоръжения.

Едно от основните правила е винаги да разпъвате палатката си от подветрената страна на планината. Там има значително по-малко вятър и времето е малко по-меко, което ви прави по-малко уязвими към прищявката на майката природа.

3. Помислете внимателно за “дивия” къмпинг

“Дивият” къмпинг може да бъде плашещ, особено за начинаещи. Той обаче ви дава възможност да нощувате извън официален или оторизиран къмпинг. Ще можете да прекарате нощта в неоткрити райони, където ще бъдете възнаградени със спокойствие, зашеметяваща природа и чувство за независимост на открито.

Уверете се, че сте добре запознати с въведените ограничения и разрешените зони, където можете да предприемете “диви” къмпинги. Преди всичко, не забравяйте да не оставяте следи след себе си!

4. Следете за времето

Изкачването в планината може да бъде особено сложно, когато става въпрос за прогнозиране на метеорологичните условия. Въпреки че във вашето селище времемто може да е топло, в някои планини на-голяма височина може да има снежна покривки целогодишно, а нощните температури могат да паднат доста. Затова следете прогнозата за времето, за да бъдете добре информирани.

5. Носете си леки закуски и се запасете с вода

Тайната да сте в добра форма в райони с голяма надморска височина, е да пиете много вода, за да останете хидратирани и да гарантирате, че вашите електролити остават балансирани през цялото време. В този случай силно се препоръчват вода и храна с високо съдържание на калий като банани. Те ще помогнат за предотвратяване на главоболието и мускулните крампи, които натрупват повечето планински туристи.

Освен това трябва да имате план какво ще ядете и как ще готвите, докато сте на къмпинг. Това ще ви спести много време и главоболия.

6. Снабдете се с необходимата екипировка

Уверете се, че сте инвестирали в висококачествено оборудване, когато планирате къмпинг, за да сте в безопасност и да сте добре облечени през цялата си експедиция.

• Правилни обувки за избягване на мехури: Вземете си здрав чифт изолирани ботуши с вълнени чорапи.

• Палатка: Палатките за къмпинг се предлагат в различни форми и размери, така че изберете подходящата за вас. Когато избирате палатка, силно препоръчваме да изберете такава, която е с размер или по-значителна от броя на хората, които се очаква да я използват. Това ще осигури достатъчно място за съхранение на вашето оборудване и ще остане достатъчно място за сън.

• Спални чували: Независимо кога ще решите да излезете на експедиция за планинско катерене, е чудесна идея да вземете със себе си спален чувал, главно защото температурите са склонни да спадат през нощта. Когато купувате спален чувал, обръщайте голямо внимание на метеорологичните условия и температурата. Използването му ще гарантира, че ще поддържате оптималната температура за това време на годината, когато ще бъдете планински къмпинг.

7. Бъдете подготвени за температурните разлики

Метеорологичните условия могат да бъдат доста непредсказуеми при планински къмпинг. Дните може да са ярки и спокойни, докато нощните температури могат да спаднат под нулата. Вятърът също може да бъде оста силен. Затова освен спален чувал и палатка, е задължително да сте добре облечени, за да ви бъде топло и да сте защитени през цялата нощ.

8. Регулирайте раницата си, това е много важно

Въпреки че е лесно просто да вземете раницата си и да се отправите към вратата, обрърнете  внимание на това как носите раницата си. Така можете да си спестите болки в гърба и раменете.

Неправилното носене на раницата оказва по-голям натиск върху врата, раменете и гърба. Не забравяйте да регулирате презрамките си така, че раницата да е високо на гърба ви, а презрамките да са удобни на раменете ви. Правилно монтираната раница ще ви кара да се движите удобно, дори и при тежък товар.

9. Носете си фенер

Когато се движите по здрач, разпъвате палатката си през нощта или се опитвате да намерите нещо в раницата си, можете да действате свободно с ръцете си, ако имате подходяш фенер. Можете да имате най-добрата раница и туристически обувки, но без фенер е най-добре да си останете вкъщи. Когато сте на къмпинг, фенерът се превръща в една от най-важните части на вашия комплект.

10. И най-важното, бъдете в безопасност

Планинският къмпинг може да бъде приятно преживяване, но има и своите рискове. Затова подготовката е от ключово значение при къмпинг. Комплект за първа помощ е чудесно начало. Уверете се, че съдържа медикаменти, топлинно одеяло, слънцезащитен крем, лосион. Слънчевата светлина в планинските райони е по-интензивна, а това може да причини изсушаване на кожата и слънчево изгаряне, дори през зимата. Независимо от времето на годината, в което планирате да отидете на планински къмпинг, носете със себе си малко слънцезащитен крем и го използвайте редовно и обилно върху чувствителни зони, особено на врата и лицето.

Дори и да сте най-опитният къмпинг някога, не пътувайте сами. Винаги е препоръчително да вземете със себе си приятел или двама. Планинският къмпинг има своите опасности, които обикновено не са проблем при стандартните къмпинги. В случай, че паднете и се нараните, не бихте искали да рискувате да замръзнете, ако няма кой да ви помогне.

От всички съвети за планински къмпинг от първостепенно значение е да знаете къде се намирате и да можете да уведомите другите къде сте. Освен GPS, не забравяйте да носите карта и отделете малко време, за да се научите предварително как да я разчитате.

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече