fbpx

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци.

1. Завивайте ги по време на разходка
Може да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо от времето навън. Когато сте на разходка, важно е да се уверите, че четириногите ви приятели са увити топло. Сложете им кучешко палто, когато излизате, особено ако имате куче с фина козина, като хрътка.

2. Проверявайте за сняг между пръстите на краката им
Проверете лапите на кучето си и ги подсушете добре, след като сте били навън. Това е особено важно за дългокосместите кучета, тъй като те са склонни да уплътняват снега между пръстите им  – той се превръща в ледени топки, което може да се окаже много болезнено.

3. Проверете за сол и пясък по лапите им
Почистете лапите им в края на разходката си, тъй като солта и пясъкът от пътищата и тротоарите също могат да попаднат между пръстите им и предизвикват дразнене.

4. Дръжте ги топли и сухи
Подсушете мокрите и кални кучета след разходки и се уверете, че имат уютно легло, където да се връщат, далеч от всякакви студени течения.

5. Дръжте ги активни на закрито
Някои кучета може и да не харесват снега и студа, макар че за по-едрите това е рядкост.  Ако случаят е такъв, не ги извеждайте насила, но се уверете, че сте им предоставили много играчки, за да се занимават  – дръжте ги заети, докато са на закрито.

6. Регулирайте храната им, ако е необходимо
Ако откриете, че вашето куче е по-малко активно през зимните месеци, уверете се, че коригирате съответно количеството храна, което му давате, за да избегнете наддаване на тегло.

7. Уверете се, че имат добра маркировка
Студеното време често води до намалена видимост при мъгливи или снежни метеорологични условия. Ако ги пускате свобдно, а не са на повод, уверете се, че кучето ви има добра маркировка, за да не се изгуби. Уверете е също, че данните за микрочипа му са актуални с вашата правилна информация за контакт.

8. Направете ги видими
Тъй като през зимата е тъмно по-дълго време, прикрепете малка лампичка към нашийника на вашето куче, за да може да се виждат, когато сте на разходка при намалена видимост.

9. Никога не оставявайте кучето си в колата без надзор
Точно както автомобилите могат да станат фатално горещи през летните месеци, температурите могат да паднат много бързо при студено време. Винаги вземайте кучето си със себе си, вместо да го оставяте в колата за какъвто и да е период от време.

10. Стойте далече от замъзналите езера и реки
Дръжте кучето си далеч от участъци със замръзнала вода, тъй като е невъзможно да се каже колко е сигурна повърхността. Дръжте ги изкъсо, ако смятате, че ще се изкушат да скочат.

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече