fbpx

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци.

1. Завивайте ги по време на разходка
Може да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо от времето навън. Когато сте на разходка, важно е да се уверите, че четириногите ви приятели са увити топло. Сложете им кучешко палто, когато излизате, особено ако имате куче с фина козина, като хрътка.

2. Проверявайте за сняг между пръстите на краката им
Проверете лапите на кучето си и ги подсушете добре, след като сте били навън. Това е особено важно за дългокосместите кучета, тъй като те са склонни да уплътняват снега между пръстите им  – той се превръща в ледени топки, което може да се окаже много болезнено.

3. Проверете за сол и пясък по лапите им
Почистете лапите им в края на разходката си, тъй като солта и пясъкът от пътищата и тротоарите също могат да попаднат между пръстите им и предизвикват дразнене.

4. Дръжте ги топли и сухи
Подсушете мокрите и кални кучета след разходки и се уверете, че имат уютно легло, където да се връщат, далеч от всякакви студени течения.

5. Дръжте ги активни на закрито
Някои кучета може и да не харесват снега и студа, макар че за по-едрите това е рядкост.  Ако случаят е такъв, не ги извеждайте насила, но се уверете, че сте им предоставили много играчки, за да се занимават  – дръжте ги заети, докато са на закрито.

6. Регулирайте храната им, ако е необходимо
Ако откриете, че вашето куче е по-малко активно през зимните месеци, уверете се, че коригирате съответно количеството храна, което му давате, за да избегнете наддаване на тегло.

7. Уверете се, че имат добра маркировка
Студеното време често води до намалена видимост при мъгливи или снежни метеорологични условия. Ако ги пускате свобдно, а не са на повод, уверете се, че кучето ви има добра маркировка, за да не се изгуби. Уверете е също, че данните за микрочипа му са актуални с вашата правилна информация за контакт.

8. Направете ги видими
Тъй като през зимата е тъмно по-дълго време, прикрепете малка лампичка към нашийника на вашето куче, за да може да се виждат, когато сте на разходка при намалена видимост.

9. Никога не оставявайте кучето си в колата без надзор
Точно както автомобилите могат да станат фатално горещи през летните месеци, температурите могат да паднат много бързо при студено време. Винаги вземайте кучето си със себе си, вместо да го оставяте в колата за какъвто и да е период от време.

10. Стойте далече от замъзналите езера и реки
Дръжте кучето си далеч от участъци със замръзнала вода, тъй като е невъзможно да се каже колко е сигурна повърхността. Дръжте ги изкъсо, ако смятате, че ще се изкушат да скочат.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който получи номинации в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече