fbpx

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци.

1. Завивайте ги по време на разходка
Може да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо от времето навън. Когато сте на разходка, важно е да се уверите, че четириногите ви приятели са увити топло. Сложете им кучешко палто, когато излизате, особено ако имате куче с фина козина, като хрътка.

2. Проверявайте за сняг между пръстите на краката им
Проверете лапите на кучето си и ги подсушете добре, след като сте били навън. Това е особено важно за дългокосместите кучета, тъй като те са склонни да уплътняват снега между пръстите им  – той се превръща в ледени топки, което може да се окаже много болезнено.

3. Проверете за сол и пясък по лапите им
Почистете лапите им в края на разходката си, тъй като солта и пясъкът от пътищата и тротоарите също могат да попаднат между пръстите им и предизвикват дразнене.

4. Дръжте ги топли и сухи
Подсушете мокрите и кални кучета след разходки и се уверете, че имат уютно легло, където да се връщат, далеч от всякакви студени течения.

5. Дръжте ги активни на закрито
Някои кучета може и да не харесват снега и студа, макар че за по-едрите това е рядкост.  Ако случаят е такъв, не ги извеждайте насила, но се уверете, че сте им предоставили много играчки, за да се занимават  – дръжте ги заети, докато са на закрито.

6. Регулирайте храната им, ако е необходимо
Ако откриете, че вашето куче е по-малко активно през зимните месеци, уверете се, че коригирате съответно количеството храна, което му давате, за да избегнете наддаване на тегло.

7. Уверете се, че имат добра маркировка
Студеното време често води до намалена видимост при мъгливи или снежни метеорологични условия. Ако ги пускате свобдно, а не са на повод, уверете се, че кучето ви има добра маркировка, за да не се изгуби. Уверете е също, че данните за микрочипа му са актуални с вашата правилна информация за контакт.

8. Направете ги видими
Тъй като през зимата е тъмно по-дълго време, прикрепете малка лампичка към нашийника на вашето куче, за да може да се виждат, когато сте на разходка при намалена видимост.

9. Никога не оставявайте кучето си в колата без надзор
Точно както автомобилите могат да станат фатално горещи през летните месеци, температурите могат да паднат много бързо при студено време. Винаги вземайте кучето си със себе си, вместо да го оставяте в колата за какъвто и да е период от време.

10. Стойте далече от замъзналите езера и реки
Дръжте кучето си далеч от участъци със замръзнала вода, тъй като е невъзможно да се каже колко е сигурна повърхността. Дръжте ги изкъсо, ако смятате, че ще се изкушат да скочат.

пътешествия любопитно

5 древни селища, които да посетите в Йордания, без Петра

Има много древни селища за изследване в Йордания, извън археологическия град Петра. Така че, ако сте тръгнали натам, идете до Джераш, Умм ар-Расас и по-далеч… Петра несъмнено оглавява списъка на туристическите  аткракции в пустинното кралство. Бихте могли да прекарате седмица или повече, като се изгубите в живата история на Петра. Но ако сте стигнали до […]

Read More
изкуство любопитно

Ирина Флорин се завръща с “Носталгия”

Поп певицата Ирина Флорин представи новия си музикален проект “Носталгия”, който ще е част от предстоящия й албум. Видеоклипът дело на Васил Стефанов е първият й самостоятелен от три години насам. “Чувствах се така, сякаш за първи път заставам пред камера, въпреки че по време на социалната изолация, дошла с коронавируса, направихме страхотно home видео […]

Read More
изкуство любопитно

Идва “Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа”

През 2023 година настава време за разплата. Време за “Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“! В най-новия филм от изключителната поредица, белязала завинаги не само шпионския екшън жанр, но и развлекателното кино като цяло, миналото се завръща и поставя Итън Хън пред дилема със смъртоносни последици – дилема, която отпраща него и екипа му на […]

Read More