fbpx

10-те ангела на моста Сант Анджело в Рим и страстите Христови

Изграждането на мостът Сант Анджело е поръчано от император Адриан. Построен е между 133 и 134 г., за да свърже левия бряг на Тибър с грандиозния мавзолей, сега известен като Castel Sant’Angelo.

Значението на Ponte Sant’Angelo

Превръща се в основен мост през следващите години, тъй като по него всички поклонници, които идвали от всички части на света, ходели първо до Константиновата базилика, а след това до новата базилика Св. Петър.

Със сигурност Ponte Sant’Angelo не би бил толкова красив и запомнящ се без десетте ангела, носещи символите на Христовите страсти.

Да вървите по моста, наблюдавайки тези грандиозни скулптури, е като да следвате някакъв път, който кара човек да мисли за Бог и Изкуплението. Начин поклонници да се отдадат на покаяние, преди да пристигнат в базиликата, където са положени останките на апостол Петър.

Кой е направил тези скулптури?

През 1667 г. папа Климент IX Роспильози помолил Джан Лоренцо Бернини да извае десет ангела, които да постави на моста на Сант Анджело. Междувременно папата вече бил набавил всички мраморни блокове, необходими за тази важна работа.

Ангелите на Бернини

Бернини решил, че ще има осем ангела, изваяни от други художници, на които се доверил за уменията им като скулптури, и решил да направи само два от тези ангели на страстта лично. Знаеш ли как завършило всичко това? Ангелите, направени от Бернини, били толкова красиви, че решили, че е неподходящо да ги оставят на моста, така че ангелът с ореола и този с трънен венец били заменени с копия.

Ето защо двете творби на Бернини сега се намират в църквата Sant’Andrea delle Fratte.

Св. Св. Петър и Павел

В началото на моста, от другата страна на замъка Sant’Angelo, скулптурите на Св. Петър и Св. Павел приветстват поклонници и туристи. Св. Петър с ключовете на небесното царство е изваян от Лоренцето през 1534 г., докато Св. Павел, който е изобразен с меч, е дело на Паоло Романо и е направен няколко години по-рано, през 1464 г.

В основата на творбите са гравирани две фрази на латински: „Hinch retributio superbis” и „Hinch humilibus venia”. Тоест “Tук възмездие за гордите” и “Тук прошка на смирените”.

Първата двойка ангели

Продължавайки по пътеката на моста, ще видите първата двойка ангели: този, изваян от Морели, показва бичовете, с които е бичван Исус, докато ангелът, изваян от Антонио Раджи, представя колоната, според това, което се разказва в Евангелието от Матей.

Втората двойка ангели

Продължавайки пътя, попадате на втората двойка ангели. Този, който показва короната от тръни, е копието на Бернини на Паоло Налдини, докато ангелът, който държи воала на Вероника с отпечатаната кръв на Христос, е изваян от Козимо Фанчели.

Третата двойка ангели

Третата двойка ангели, от друга страна, държат Разпятието и туниката, които войниците споделят, като играят на зарове, както се разказва в Евангелието на Матей. Ангелът с туниката е дело на Налдини, а другият е на Лученти.

Четвъртата двойка ангели

Предпоследната двойка ангели има кръста и надписа INRI, който е прикрепен към него. INRI е акроним на латинското IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM, което в превод значи „Исус Назаретски, Цар Юдейски»“. Оригиналната творба е на Бернини, докато тази, която виждате на моста, е копие на Картари. Другият ангел с кръста е направен от Ерколе Ферата.

Петата двойка ангели

Петата и последна двойка ангели показва гъбата, напоена с оцет, която войниците дават на Исус, за да пие, и копието, с което ребрата му са били пронизани. Ангелът с гъбата е от Джорджети, а този с копието е на Доменико Гуиди, скулптор, роден в Торано-Карара.

Ако отидете в Рим, непременно минете по Моста Сант Анджело и разгледайте 10-те ангела.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече