12 красиви плажа – за всеки месец по един

2 част

Продължаваме да ви разказмваме и показваме 12 красиви плажа, наввяскъде по севта, където можете да се отдадете на пълен релакс през различните мчесици на годината.

юни – Whitehaven Beach, Whitsunday Islands, Куинсланд, Австралия

Независимо дали пристигате с хидроплан или с лодка, Whitehaven Beach има толкова бели пясъци, тропически гори и кристални води, с които ще ви очарова. Намира се на малък див остров, част от Големия бариерен риф с дължина 1250 мили. Пясъкът е 99,89% чист кварц и можете да плувате заедно с 1500 вида многоцветни риби и да наблюдавате гърбати китове по време на тяхната годишна миграция. Други седемдесет и три острова очакват да бъдат открити, някои безлюдни и идеални за много интимен и уединен ден на слънце.

Можете да лагерувате на някои острови, но винаги помнете съвета на Морския парк на Големия бариерен риф: „Вземете със себе ски своите снимки и спомени и оставете след себе си само мехурчетата във водата“.

юли – Oxwich Bay, Gower Peninsula, Уелс, Англия

В Уелс ще намерите най-красивия плаж във Великобритания. Мекият пясъчен залив Оксуич, обграден от гора и пренебрегван от замъка Пенрис, може да ви стане любим. Със своята аркадска красота през лятото Оксуич е идеално място за безопасно плуване, разходка по пясъка или из природния резерват със своите 600 вида цъфтящи растения.

Гауър, разположен западно от Суонзи, е зона с изключителна природна красота. Пешеходна пътека води от Оксуич до църквата Сейнт Илтид, за която се смята, че е обитавана от същество, което е получовек – полукон, а по-нататък крайбрежието е осеяно със замъци и древни паметници и много непокътнати заливи.

Близкият Суонзи е град, който се преоткри през последните пет години с процъфтяваща местна кулинарна сцена, показваща богатото хранително наследство на региона: хляб от лавър,  уелско черно говеждо месо и лаврак.

август  – Guludo Beach, Quirimbas Peninsula, Мозамбик

Може би най-красивият плаж в Африка – плажът Гулудо омагьосва: фин бял пясък, облят от Индийския океан и ограден от диви африкански храсти. Това е истински рай за босите крака, където можете да гмуркате с шнорхел на рифа и да наблюдавате гърбати китове (юни-октомври).

Изкачете се на хълма и гледайте слоновете по залез. Едно незабравимо пътуване е до близкия остров Ролас, където ако срещнете местен рибар, ще ви отведе в Кораловата скална гора, за да видите най-големите раци в света.

Местните турове стигат  до село Гулудо, където можете да се научите да свирите на маниока, да тъчете рогозки или да купите цветна тъкан и да я занесете при местния шивач, който ще ви направи нова риза или рокля.

септември – Super Paradise Beach, Миконос, Гърция

Super Paradise – като останалата част от острова – е хедонистичен, фънки и толерантен към алтернативния начин на живот, което го прави мека за гей пътешествениците. Град Миконос има традиционни таверни, дизайнерски бутици и привлича световноизвестни диджеи, което го прави сред най-добрите дестинации за клубове в Средиземноморието.

октомври – Ейлат, Израел

Със своята еклектична смесица от бедуинско гостоприемство, близкоизточна кухня и хотели в стил Лас Вегас, Ейлат е идеално място за семейна почивка. Червено море е известно с дълбоководно гмуркане, гмуркане с шнорхел и плуване с делфини. Романтиците могат да се отпуснат в осветени на свещи спа центрове, докато младите и младите по сърце ще харесат нощния живот, вариращ от дискотеки с палатки до барове на живо. Любителите на слънцето, отдадени на плажуването, ще се насладят на гледката към червените планини на Петра на хоризонта, докато туристите могат да се присъединят към пустинното сафари с камион, камила или кон и да вечерят с бедуините.

ноември – One Foot Island, Aitutaki Lagoon, островите Кук

Капитан Блай и екипажът на HMS Bounty откриват лагуната Аитутаки през 1789 г. След седмици в морето те сигурно са си помислили, че халюцинират пред сюрреалистичната красота. Спокойният остров One Foot, покрит с гигантски бананови дървета, покрива и най-смелите очаквания за тропически рай. Носете си бутилка шампанско и одеялото за пикник, защото това е идеалното място да правите любов…

декември – Playa Flamenco, Culebra, Пуерто Рико

Използван като пиратско убежище повече от три века, Кулебра, известен още като Змийския остров, е на седемнадесет мили източно от Пуерто Рико. На върха на планината Ресака, покрита със зелена растителност в джунглата, Playa Flamenco има едни от най-чистите води в Карибите с 1 миля бял коралов пясък. Красотата на този дълъг 7 мили остров вдъхновява мнозина. Рифовете са девствени и тук има четири застрашени вида костенурки, които посещават плажа. В Националния резерват за дива природа Кулебра има и няколко защитени вида риби.

Първата част на списъкадс най-красивите плажове можете да намерите тук:

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
изкуство любопитно

200 забележителни речи – в книга

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази […]

Read More
любопитно

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци. 1. Завивайте ги по време на разходкаМоже да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо […]

Read More