fbpx

20 от най-добрите европейски дестинации за улична храна – 1 част

Европа може да е дом на някои от най-добрите ресторанти в света, но най-бързият начин да стигнете до сърцето на културата и кухнята на града е… на улицата. Евтина и често иновативна, уличната храна е прясно приготвена, удобна и готова за консумация. купуването й често е спонтанно решение, обикновено се продава на обществени места и е предназначена да й се наслаждавате в движение. И докато подходите към уличната храна варират значително от място на място, тя винаги предлага истинския вкус на местните специалитети.

За да съставим този списък, пропуснахме най-очевидните столици, които са признати дестинации за добра улична храна като Париж, Лондон и Барселона – и разгледахме само дестинации с население под един милион. Важно е също всеки град да има своя отличителна сцена за улична храна с ястия и деликатеси, специфични за определеното място, независимо дали това са вековни местни рецепти за сандвичи или етнически разнообразни ястия от мултикултурни общности. Взехме под внимание и фестивали за храна, ежедневни и седмични пазари и покрити заведения за хранене. И така – тук, по азбучен ред, са нашите ТОП 20 дестинации за улична храна в Европа. Днес ще ви представим първите шест.

Антверпен

За посещение с добро количество въглехидрати в белгийската столица на прохладата, не трябва да търсите по-далеч от местните „чипи“, които са определяни като част от културното наследство на страната. Има десетки, от които да избирате, но Friktot – най-старото и най-известно заведение – приготвя едни от най-добрите в града, сервирани горещи в конус. Отвъд картофите, местните жители се тълпят около седмичния Exotic Market, като се запасяват с вкусни плодове и зеленчуци. И никое посещение в Антверпен не би било пълно без белгийска вафла. The Smallest Waffle Shop In the World – Най-малкият магазин за вафли в света може да е скромен по размер, но вафлите му са великолепни, гарнирани с бита сметана и шоколад.

Бари

„Cucina povera“ („Храната на бедните“) царува в този исторически пренебрегван пристанищен град, което обяснява богатата му сцена с улична храна. Бари Векиа, историческото сърце, е пълен с пекарни и улични търговци, които сервират местни специалитети за улична храна като панцероти (пържена пица с домати, моцарела или кайма), фокача барезе (пухкава фокача с домати) и sgagliozza (пържена полента). Има цели фестивали, посветени и на местни ястия, като Sagre delle Orecchiette, който празнува малката паста с форма на ухо, приготвяна на открито в криволичещите улички на града. Ежедневните и седмичните пазари за хранителни стоки са изобилни, но разбиращите местни жители отиват на рибния пазар покрай Lungomare за хартиени чинии, отрупани с най-пресните сурови морски дарове в Пулия и ледена бира.

Базел

Този град край Рейн е известен със своето изкуство и култура. За туристи, които бързат, е лесно да се намери храна в движение на колела, по ъглите на улиците и на многото пазари в града. В Базел има десетки камиони за храна, но бургери от швейцарски произход в Franky’s BBQ и прясна паста в Pastardo са нешо, което не бива да се подманава. Градът е дом и на два специализирани пазара за улична храна, предлагащи специалитети от всички краища на земното кълбо: Markethalle и KLARA. Уличната храна също има солидна основа в културния календар на града, с оживени седмични събития като Schlemmer-Markt на Marktplatz и Foodtruck Donnerstag на Meret Oppenheim Platz, които завършват с огромния фестивал на пазара на храни, който се провежда през април и август.

Бодрум

Този крайбрежен град на Егейско море бързо се превърна в луксозна ваканционна точка, но е лесно да намерите обикновени кулинарни удоволствия по калдъръмените му улици. Седмичният петъчен пазар е пълен с сергии, продаващи пресни продукти и пикантни закуски, като симит (подобен на гевреци) и пейнирли борек (люспест фило, осеян със спанак и сирене). Сгушени около замъка, павилиони сервират местни ястия за улична храна като кумпир, турски картофи, гарнирани със сосове и кисело мляко. Кебапите – вероятно най-популярната улична храна в света – също са основен продукт тук. Местният специалитет, sebzeli doner, се приготвя на въртящ се шиш и се сервира в топла пита, руло или обвивка от плотовете в центъра на града.

Бристол

Разположен на река Ейвън, с Глостършир на север и Съмърсет на юг, мултикултурният Бристол е център на творчество и култура. Водени от голямото студентско население и лондонската диаспора, в основата на този град е процъфтяваща кулинарна сцена, илюстрирана от етнически разнообразната улична храна, продавана в целия град. Местните жители и посетителите се стичат на ежедневни и седмични пазари, където доставчиците сервират деликатеси изпод беседки и ретро камиони. Тези, които са по-добре запознати, се отправят към рая на кулинарите, работещ шест дни в седмицата на пазара Свети Никола, дом на всичко – от сечуански юфка и персийски опаковки до пикантни тако и успокояващ пай и каша, докато в неделния пазар италиански аранчини и комбуча се харчат бързо.

Дъблин

Калдъръмените улици, облицовани с цветни фасади на магазини, ресторанти и уютни пъбове, характеризират легендарната ирландска столица. От емблематичния пазар Temple Bar Market до изскачащи гишета из града, Дъблин има изобилие от бюджетни заведения за улична храна, за да задоволи всяко желание. Класическите ирландски ястия като ирландска яхния – включваща обилно месо и картофи и обикновено поднесени с халба Гинес – са повсеместни, но не е нужно да търсите, за да намерите и международна кухня. На пазара Coppinger Row ще откриете средиземноморски и палестински ястия, докато верига от сергии по Гранд Канал сервират суши, бурито, паеля, фалафел и какво ли още не.

Дойде ли ви апетитът? Утре продължаваме с разходките по някои от най-добрите градове с улична храна в Европа.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече