fbpx

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно…

Помпей

Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, градът е подходящ за завладяващо изследване.

Очаквайте да има множество туристи в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО – затова пристигнете рано, за да избегнете повечето посетители и обедната жега. Не забравяйте да внимавате за телата, които бяха открити в падналата пепел над града, и се разходете по Via dell’Abbondanza, една от главните улици в града. Отседнете в близкия град Torre Annunziata или Неапол за лесен достъп до обекта.

Милано

Модният шопинг метрополис Милано не е евтин, но излъчва шикозна мода, невероятно изкуство и изискана храна. Не пропускайте Тайната вечеря на Леонард да Винчи, най-известната стенопис в Милано. Вижте го в Basilica di Santa Maria delle Grazie по време на обиколка на града и не пропускайте Duomo, красивата катедрала на Милано. За евтини хапки вижте Luini за невероятни panzerotti (мини калцоне), дупка в стената, която винаги има опашка (движи се бързо!) зад Duomo.

Пиза

Вие сте в Италия, което означава, че класическата картина „да държите наклонената кула“ е задължителна. Може да е неприятно, но е почти институция, когато посещавате този впечатляващ сайт.

Но не се заблуждавайте да мислите, че Пиза е само кулата – отидете до Площада на рицарите, вижте Santo Stefano dei Cavalieri и дефилето на Gusto Giusto, семейна заведение, което прави епични панини. Самият град е лесно достъпен, което означава, че няма нужда да харчите много за транспорт, когато го изследвате.

Верона

“В справедливата Верона, където поставяме нашата сцена”… Звучи ли ви познато? Да, Верона е мястото за действие на Ромео и Жулиета на Шекспир. Въпреки че е малко по-натоварен от някои от съседите си, Верона все още е доста епичен град за опознаване. Не забравяйте да посетите Римския амфитеатър на Пиаца Бра и да гледате залеза над града на Пиацале Кастел Сан Пиетро.

За сравнително евтина закуска се насочете към Gnam Gnam Buonissimissimo за някои от най-вкусните печени сладкиши в града – в случай че не сте се досетили, най-добре е да забравите за диетата си, докато сте в Италия!

Сан Миниато

Ако искате да усетите по-тихата страна на италианския живот, отидете до едно от малките градчета в провинцията като Сан Миниато. По-евтин от градове като Милано или Рим, Сан Миниато е идеалното място да прекарате няколко дни в почивка. Не забравяйте да посетите Кулата на Фредерик и великолепния Дуомо, който е напълно безплатен за влизане. За страхотна прясно приготвена пица Napoli отидете до La Smorfia, където ще ви приготви прясна (която е достатъчно голяма, за да я споделите) за по-малко от €6.

Сирмионе

Кацнал на брега на езерото Гарда, Сирмионе е стар град, стърчащ от парче земя към езерото. Това живописно място става много заето през уикендите, но не позволявайте това да ви отблъсне, отидете в понеделник или вторник (опитайте се да пристигнете сутринта), когато броят на посетителите е по-нисък.

Разходете се из замъка Скалигер, насочете се към църквата Сан Пиетро ин Мавино и се насладете на безочлива чаша вино в Enoteca delle antiche mura. Те също сервират някои доста вкусни брускети, които също са бюджетни.

Вернаца, Чинкуе Тере

Да, отново Чинкуе Тере… просто не можем да се наситим на този регион. Този път се отправете към Вернаца (което е буквално на минути с влак от Манарола). Поддържайте по-ниски разходи, като останете в някой от бюджетните градове точно извън района на Чинкуе Тере (като Ла Специя или Леванто).

Не забравяйте да се насладите на евтини и прясно уловени калмари, които можете да вземете и от улиците. Това е лесен начин да останете в рамките на бюджета за раница, като същевременно се наслаждавате на зашеметяващия град.

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече