fbpx

Единбург трябва да се види

Може да е столица на Шотландия, дом на оживени фестивали и седалище на шотландската сила, но има нещо в студените павета, очуканите от вятъра камъни и извисяващия се замък, които карат хълмистия град Единбург все още да се чувства като крепост с духове, на върха на омагьосана планина.

Туристите се тълпят под извисяващите се мостове, спускат се по коварно стръмни стъпала и усещат как вятърът смразява носовете и бузите им, сякаш стоят на бойниците.

Местните жители яростно защитават града си, сякаш пазят някакво скрито съкровище. Но ако се вгледате достатъчно внимателно, ще откриете тайните на града, неговите бутикови магазини, супер модерните ресторанти, очарователните му места за разходки и най-уютните заведения за уиски.

Трябва да посетите

Разположен върху изчезнал вулкан, замъкът Единбург доминира в силуета на града, а сградата от 16-ти век е най-популярният туристически обект в Шотландия. Ще трябва да резервирате месеци по-рано, за да видите известната шотландска военна колекция. Но за да надникнете в обикновения живот на гражданите на Единбург, Real Mary King’s Close е скрито удоволствие, точно до Кралската миля. Отидете под земята до тайния лабиринт от скрити улици от 17-ти век, като ваш водач бъде герой от този период. Вижте как жителите са страдали от чумата, лошите сделки и убийствените заговори, които са се разиграли в сенките на града. Музеят е истинско забавление не само за децата, но и за възрастните.

Трябва да се види

Най-модерните ресторанти и барове в Единбург са предимно в новия град, близо до улица Princes. Но едно изключение е елегантният Ondine, отличен с множество призове рибен ресторант съвсем близо до замъка. Ресторантът на горния етаж със стъклена фасада е идеален за хора, които обичат да разглеждат, докато вечерят или отпиват коктейл от Edinburgh Gin Daisy.

Пресни, местни и пикантни рибни ястия се сменят редовно, но може да включват пушена сьомга от Ундина с домашна туршия от краставици, копринена рибена супа с крутони грюйер или влажен и опушен лаврак на скара.


Трябва да отпиете

Всеки барман е експерт по шотландско уиски. Ако и вие искате да сте такъв, направете обиколка в The Scotch Whisky Experience, като започнете с виртуална обиколка в буре с уиски, показваща, как трябва да се дестилира и отлежава кехлибарена течност. По-късно ви се дава да помиришете  различните вкусове на шотландските региони, произвеждащи уиски, за да ви помогнат  да решите дали да опитате Lowland, Highland, Speyside или Islay. Музеят включва и завладяваща изложба на най-голямата колекция от уиски в света.

Трябва хапнете

The Witchery by the Castle е хотел с изискан ресторант в близост до  замъка. Хапнете в красива обстановка за романтична вечеря и ако решите да останете, ще спите в луксозни стаи с много кадифе, стени от гоблен и четири легла с балдахин.

Или опитайте The Dome, разположен в новия град. Това е както бар, така и ресторант и е утвърден социален център за коктейли или кафе – така че очаквайте шум. Що се отнася до храната, има скара с прекрасен куполообразен таван, клубна стая – плюшена със стени с дървена ламперия, огледала и кристални полилеи и дори можете да пиете следобеден чай тук.


      
           
    

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече