fbpx

Един ден в Прогресо, Мексико

Разположен на насечения северен бряг на полуостров Юкатан, Прогресо е  чудесно място за почивка. Пристанищният град може да предложи много повече от пясък и море. Пресните морски дарове, екзотичната природа и спокойната атмосфера правят Прогресо много добро място за екскурзия. Дори само за 24 часа.

Полуостров Юкатан се характеризира с изобилие от естествена красота. Земята е осеяна с карстови образувания, в горите има екзотична фауна, а идиличните плажове се простират по протежение на Мексиканския залив и карибските брегове. В плажния град Прогресо, подобно на останалата част от щата, лятото настъпва  рано и никога не си тръгва  напълно, което прави еднодневните екскурзии до тук популярни през цялата година.

Преди време Прогресо е бил място от икономическо значение за държавата като ключово пристанище за износ на хенекен влакна за света. Това е влакно, произведено от едноименното растение и някога е било използвано за производство, облекло и промишлени продукти по целия свят. Пристанището на Прогресо е построено през 1872 г. През него се прави износ и на редица  други продукти, произведени в региона, включително дървени продукти и сушено кокосово “месо”, известно като копра.

Днес плажовете с бял пясък и чистите, спокойни води на Прогресо посрещат жителите и туристите в града. Въпреки че пристанището запазва известно икономическо значение, то е напълно трансформирано в популярна спирка за докинг на круизни кораби в Мексико.

По сушата Прогресо е свързан с най-големия град и столица на Юкатан –  Мерида. Това позволява на местните жители от града и селата без излаз на море лесно да стигат до плажа. Прогресо  е разположен само на 30 минути северно от Мерида и  лесно можете да стигнете до тук с кола или обществен транспорт. Местните жители често пътуват с групово, с малки микробуси до столицата или с автобусната услуга Auto Progreso. От Мерида до Прогресо автобусите редовно тръгват от гарата, намираща се на улица 62 – между улица 65 и 67.

Крайбрежната алея на Прогресо предлага обширна гледка към морския пейзаж и е чудесна  за спокойна разходка: независимо дали ще се насладите на хладния бриз през целия ден или ще се размотавате тук  по залез. Тръгнете по тази алея, за да видите как тече животър тук, когато музикантите започнат да свирят, а хората наоколо – да танцуват, особено през уикендите. В дните, когато круизните кораби са в града, крайбрежната алея Malecon се изпълва с туристи и местни търговци. Магазини и ресторанти край брега предлагат всякакви стоки и сувенири и разбира се, богат избор на храна – за всеки бюджет.

В близкият парк можете да наемете каяк иили да направите обиколка с моторна лодка. По време на речно приключение ще видите различни представители на  водна флора и фауна,  особено – прелетните птици. Около парка има приятни пътеки, а в ресторантите се сервира меню от морски дарове, включително различни яхнии, пържена или панирана риба, скариди, раци и много други.

Но освен морските дарове, няма как да не опитате и marquesita, традиционна закуска, която се радва на популярност в цялата страна. Тази сладка хапка възниква през 30-те години на миналия век. Това е нещо като вафлена палачинка – прилича на хрупкавата сладоледена фунийка. Приготвя се на горещ тиган, пресова се и след това се пълни с избрани от вас пълнежи и се разточва. Класическият пълнеж е сирене и Nutella, което може да е изненада за туристите, но сладко-солената комбинация е много вкусна. Други гарнитури, които обикновено се предлагат, са шоколад, мед, конфитюр или плодове.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More