fbpx

Един ден в Прогресо, Мексико

Разположен на насечения северен бряг на полуостров Юкатан, Прогресо е  чудесно място за почивка. Пристанищният град може да предложи много повече от пясък и море. Пресните морски дарове, екзотичната природа и спокойната атмосфера правят Прогресо много добро място за екскурзия. Дори само за 24 часа.

Полуостров Юкатан се характеризира с изобилие от естествена красота. Земята е осеяна с карстови образувания, в горите има екзотична фауна, а идиличните плажове се простират по протежение на Мексиканския залив и карибските брегове. В плажния град Прогресо, подобно на останалата част от щата, лятото настъпва  рано и никога не си тръгва  напълно, което прави еднодневните екскурзии до тук популярни през цялата година.

Преди време Прогресо е бил място от икономическо значение за държавата като ключово пристанище за износ на хенекен влакна за света. Това е влакно, произведено от едноименното растение и някога е било използвано за производство, облекло и промишлени продукти по целия свят. Пристанището на Прогресо е построено през 1872 г. През него се прави износ и на редица  други продукти, произведени в региона, включително дървени продукти и сушено кокосово “месо”, известно като копра.

Днес плажовете с бял пясък и чистите, спокойни води на Прогресо посрещат жителите и туристите в града. Въпреки че пристанището запазва известно икономическо значение, то е напълно трансформирано в популярна спирка за докинг на круизни кораби в Мексико.

По сушата Прогресо е свързан с най-големия град и столица на Юкатан –  Мерида. Това позволява на местните жители от града и селата без излаз на море лесно да стигат до плажа. Прогресо  е разположен само на 30 минути северно от Мерида и  лесно можете да стигнете до тук с кола или обществен транспорт. Местните жители често пътуват с групово, с малки микробуси до столицата или с автобусната услуга Auto Progreso. От Мерида до Прогресо автобусите редовно тръгват от гарата, намираща се на улица 62 – между улица 65 и 67.

Крайбрежната алея на Прогресо предлага обширна гледка към морския пейзаж и е чудесна  за спокойна разходка: независимо дали ще се насладите на хладния бриз през целия ден или ще се размотавате тук  по залез. Тръгнете по тази алея, за да видите как тече животър тук, когато музикантите започнат да свирят, а хората наоколо – да танцуват, особено през уикендите. В дните, когато круизните кораби са в града, крайбрежната алея Malecon се изпълва с туристи и местни търговци. Магазини и ресторанти край брега предлагат всякакви стоки и сувенири и разбира се, богат избор на храна – за всеки бюджет.

В близкият парк можете да наемете каяк иили да направите обиколка с моторна лодка. По време на речно приключение ще видите различни представители на  водна флора и фауна,  особено – прелетните птици. Около парка има приятни пътеки, а в ресторантите се сервира меню от морски дарове, включително различни яхнии, пържена или панирана риба, скариди, раци и много други.

Но освен морските дарове, няма как да не опитате и marquesita, традиционна закуска, която се радва на популярност в цялата страна. Тази сладка хапка възниква през 30-те години на миналия век. Това е нещо като вафлена палачинка – прилича на хрупкавата сладоледена фунийка. Приготвя се на горещ тиган, пресова се и след това се пълни с избрани от вас пълнежи и се разточва. Класическият пълнеж е сирене и Nutella, което може да е изненада за туристите, но сладко-солената комбинация е много вкусна. Други гарнитури, които обикновено се предлагат, са шоколад, мед, конфитюр или плодове.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече