fbpx

3 по-малко известни, но красиви национални парка в Англия

Пролетта е идеалният сезон разходките на открито да започнат. Разлистващите се дървета, цъфналите цветя, песните на птиците и волната игра на дивите животни – какво повече може да искаме от дивата природа. Ако сте в Англия или ще пътувате дотам, не пренебрегвайте тези паркове:

Национален парк Броудс / The Broads National Park

Националният парк Броудс се простира на територията на Норфолк и Съфолк и е дом на над една четвърт от най-редките диви животни във Великобритания. Това е най-голямата защитена влажна зона в страната, образувана от наводняването на стари торфени изкопи.

Броудс е идеален за всякакви видове разходка с лодка и риболов, но има и много пешеходни и велосипедни пътеки. Пейзажът е осеян с римски крепости, средновековни църкви и традиционни дренажни вятърни мелници за любителите на историята и традиционни пъбове за тези, които се наслаждават на обилна храна и местен занаятчийски ейл.

Браудс, естествено, е и рай за наблюдатели на птици. „Мини зверовете“ също си заслужават да бъдат разгледани, като Броудс осигурява убежище за 230 национално важни безгръбначни, включително най-голямата пеперуда в Обединеното кралство, лястовицата и рядкото водно конче от Норфолк.

Площ: 303 км
Брегова линия: 2,7 км
Най-висока точка: 38 m (Strumpshaw Hill)
Повече информация за Национален пакт Броудс тук.

Национален парк Пемброкшър коуст / Pembrokeshire Coast National Park

Крайбрежието на Пембрукшир е единственият изцяло крайбрежен национален парк във Великобритания, с 418 км скали, плажове, пристанища и заливи. Тук са популярни каяк, сърф и каране, а тюлени, делфини и акули се забелязват редовно и лесно.

Това е и пейзаж, наситен с история, осеян с праисторически гробници, келтски кръстове, хълмове от желязната епоха и множество замъци. Tiny St Davids е пример за това – с катедрала, епископски дворец, порта от кула от 14 век и стар келтски кръст.

За активните ходенето по пътеката на крайбрежието на Пембрукшир е предизвикателство при всяко време, с 300 км крайбрежна пътека. Дългите пясъчни плажове предлагат традиционни морски занимания, без да има големи тълпи.

Площ: 621 кв.км
Брегова линия: 418 км
Най-висока точка: 536 m (Foel Cwmcerwyn)
Повече информация за Национален парк Пемброкшър коуст тук.

Национален парк Нортъмбърланд / Northumberland National Park

На по-малко от час от Нюкасъл, Националният парк Нортъмбърланд е може би най-известен със стената на император Адриан – древната римска структура, която минава през цялата му площ. С откриването на обаче на местната обсерватория – най-голямата зона със защитено нощно небе в Европа, съвсем нов тип посетители се стичат в парка: звездобройци.

Считан за един от най-спокойните райони на Англия, с хълмове и нежни планини, паркът предлага разнообразие от разходки, подходящи за всички възрасти и нива на физическа подготовка.

Pennine Way минава през парка, както и Граничния хребет – разходка по границата между Англия и Шотландия. The Hethpool Wild Goat Walk е лесна семейна разходка, която следва пътя на St Cuthbert, минава покрай водопад на Cuthbert Burn и предлага възможност да видите диви кози Cheviot.

Пътеката Kilham Hill е по-предизвикателен маршрут, със стръмни изкачвания и една от най-добрите гледки в парка. Велосипедистите трябва да опитат велосипедните маршрути на тетерев и мишелов.

Площ: 1048 кв.км
Брегова линия: 0
Най-висока точка: 815 m (The Cheviot)
Повече информация за Национален парк Нортъмбърланд тук.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече