fbpx

3 по-малко известни, но красиви национални парка в Англия

Пролетта е идеалният сезон разходките на открито да започнат. Разлистващите се дървета, цъфналите цветя, песните на птиците и волната игра на дивите животни – какво повече може да искаме от дивата природа. Ако сте в Англия или ще пътувате дотам, не пренебрегвайте тези паркове:

Национален парк Броудс / The Broads National Park

Националният парк Броудс се простира на територията на Норфолк и Съфолк и е дом на над една четвърт от най-редките диви животни във Великобритания. Това е най-голямата защитена влажна зона в страната, образувана от наводняването на стари торфени изкопи.

Броудс е идеален за всякакви видове разходка с лодка и риболов, но има и много пешеходни и велосипедни пътеки. Пейзажът е осеян с римски крепости, средновековни църкви и традиционни дренажни вятърни мелници за любителите на историята и традиционни пъбове за тези, които се наслаждават на обилна храна и местен занаятчийски ейл.

Браудс, естествено, е и рай за наблюдатели на птици. „Мини зверовете“ също си заслужават да бъдат разгледани, като Броудс осигурява убежище за 230 национално важни безгръбначни, включително най-голямата пеперуда в Обединеното кралство, лястовицата и рядкото водно конче от Норфолк.

Площ: 303 км
Брегова линия: 2,7 км
Най-висока точка: 38 m (Strumpshaw Hill)
Повече информация за Национален пакт Броудс тук.

Национален парк Пемброкшър коуст / Pembrokeshire Coast National Park

Крайбрежието на Пембрукшир е единственият изцяло крайбрежен национален парк във Великобритания, с 418 км скали, плажове, пристанища и заливи. Тук са популярни каяк, сърф и каране, а тюлени, делфини и акули се забелязват редовно и лесно.

Това е и пейзаж, наситен с история, осеян с праисторически гробници, келтски кръстове, хълмове от желязната епоха и множество замъци. Tiny St Davids е пример за това – с катедрала, епископски дворец, порта от кула от 14 век и стар келтски кръст.

За активните ходенето по пътеката на крайбрежието на Пембрукшир е предизвикателство при всяко време, с 300 км крайбрежна пътека. Дългите пясъчни плажове предлагат традиционни морски занимания, без да има големи тълпи.

Площ: 621 кв.км
Брегова линия: 418 км
Най-висока точка: 536 m (Foel Cwmcerwyn)
Повече информация за Национален парк Пемброкшър коуст тук.

Национален парк Нортъмбърланд / Northumberland National Park

На по-малко от час от Нюкасъл, Националният парк Нортъмбърланд е може би най-известен със стената на император Адриан – древната римска структура, която минава през цялата му площ. С откриването на обаче на местната обсерватория – най-голямата зона със защитено нощно небе в Европа, съвсем нов тип посетители се стичат в парка: звездобройци.

Считан за един от най-спокойните райони на Англия, с хълмове и нежни планини, паркът предлага разнообразие от разходки, подходящи за всички възрасти и нива на физическа подготовка.

Pennine Way минава през парка, както и Граничния хребет – разходка по границата между Англия и Шотландия. The Hethpool Wild Goat Walk е лесна семейна разходка, която следва пътя на St Cuthbert, минава покрай водопад на Cuthbert Burn и предлага възможност да видите диви кози Cheviot.

Пътеката Kilham Hill е по-предизвикателен маршрут, със стръмни изкачвания и една от най-добрите гледки в парка. Велосипедистите трябва да опитат велосипедните маршрути на тетерев и мишелов.

Площ: 1048 кв.км
Брегова линия: 0
Най-висока точка: 815 m (The Cheviot)
Повече информация за Национален парк Нортъмбърланд тук.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече