fbpx

5 древни селища, които да посетите в Йордания, без Петра

Има много древни селища за изследване в Йордания, извън археологическия град Петра. Така че, ако сте тръгнали натам, идете до Джераш, Умм ар-Расас и по-далеч…

Петра несъмнено оглавява списъка на туристическите  аткракции в пустинното кралство. Бихте могли да прекарате седмица или повече, като се изгубите в живата история на Петра.

Но ако сте стигнали до Йордания, запазете поне няколко дни, за да разгледате многото други вековни архитектурни съкровища, станали част от  пейзажа.

Ето пет алтернативни места на друвни руини в Йордания, които си струва да видите…

Джераш

Втори след Петра по слава, град Джераш и известен като „Помпей на Изтока“. Обектът остава впечатляващо запазен благодарение на отличната архитектура изащото е бил оставен недокоснат в продължение на години, след като земетресение накарало местните жители да го напуснат, смятайки го за прокълнат.

По всички показатели това е бил грандиозен град, а някои твърдят, че Джераш представлява най-добрата колекция от римски руини извън Италия. Състоящ се от хиподрум, търговски сергии, жилища, храмове на Зевс и Артемида, ранни църкви, водопроводни и канализационни системи, два театъра, джамия, колонада, кардо и други, Джераш предоставя на посетителите поглед върху сливането, което се е случило между Гръцко-римски и местни левантийски култури.

Въпреки че целият Джераш е впечатляващ, Нимфеумът е особено поразителен. Построен около 190 г. сл. н. е., този внушителен храм за почит към нимфите е покрит с богато украсени резби и някога е включвал фонтани с лъвски глави. Когато християнството става доминираща религия в региона, Нимфеумът е преназначен за кръщения. Големият басейн, в който са провеждани тези ритуали, все още стои.

Умм ар-Расас

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Умм ар-Расас се намира на 45 минути път с кола от Мадаба, известният град на мозайките. Дом на 16 византийски църкви, съдържащи някои от най-добрите керамични изкуства в региона, Ум ар-Расас е до голяма степен нерегулиран и значителна част от него не е разкопана. Въпреки това, той е изненадващо добре запазен, истински рай за любителите на историята и археологията.

Римската, Византийската и Омаядската империя идват и си отиват, като всяка оставя своя отпечатък върху Ум ар-Расас. Разхождайки се из арки, кладенци, резиденции, маслени преси и винарна, ще забележите много открити керамични парчета и от време на време резба на вратите.

Докато най-визуално зашеметяващата част от Ум ар-Расас е екстравагантно декорираният мозаечен под на църквата Св. Стефан, най-необичайната особеност на обекта е 15-метровата стилитна кула, използвана от монасите отшелници като убежище под земята – за уединен живот на молитва, пост и съзерцание.

Кулата е един от малкото екземпляри, останали в целия свят, и е  безценно доказателство за тази аскетична практика, която произхожда от Леванта.

Умм Кайс

Ирбид, „Северната булка“ на Йордания, е сгушен в зелените хълмове на долината на Йордан и може да се похвали с още един от археологическите скъпоценни камъни на кралството: град Ум Кайс.

Някога наричан Гадара, Ум Кайс е един от градовете на Декаполис, които бележат тогавашната източна граница на Римската империя. През годините той е бил контролиран от Птолемеите, Селевкидите, Набатеите (строителите на Петра), Омаядите и други династии.

Умм Кайс съдържа много от същите структури, открити в Джераш: църква, храм на Зевс, търговски сергии, жилища, театър, кардо и колонада. Това, което отличава този комплекс, е, че някои от каменните руини са направени от черен базалт, създавайки емблематична тъмна и светла цветова схема.

Ако се чувствате уморени  след разглеждането им, има прекрасно кафене и ресторант, разположени на входа на обекта. Там можете да вечеряте с изискана традиционна кухня, да пиете местно вино и да се насладите на живописната гледка към Галилейско море, река Ярмук и планината Табор.

Ирак ал-Амир

Скрита сред хълмове точно извън столицата на Йордания Аман е една от най-добре пазените тайни на страната. Село Ирак ал-Амир е дом на повече от 10 пещери, които са били обитавани от медната епоха, както и руините на замък Озиманди.

Украсявайки входовете на някои от пещерите, думата toviyah е издълбана в ранна еврейска писменост. Означава „обичам Бог“ и вероятно се отнася до мощното еврейско семейство Тобиад на Амонит.

Наблизо стои някога разкошен замък, наречен Каср Ал-Абд, който вероятно е построен от Хиркан, глава на семейство Тобиад и управител на Амон през 2 век пр.н.е. Макар и изтъркани от годините на дъжд и вятър, лъвовете все още безшумно стърчат от външните стени на замъка, точно както е описано в известната работа на Флавий Йосиф Флавий, Antiquities of the Jews.

Въпреки че крепостта е сериозно повредена при земетресението от 362 г., оттогава е била частично възстановявана. Заобиколен от буйни зелени хълмове, това е идеалното място за бързо посещение, особено ако идвате от Аман.

Руините и мозайки на църквата от 6 век на планината Небо

Смятана от местните жители, че точно това е мястото, където Моисей умира с поглед към Обещаната земя, планината Небо отдавна е дестинация за поклонници. Останките от древна църква са изложени в малък музей и са включени в мемориалната църква на Мойсей, която стои на същата земя като предшественика си.

Особено внимание заслужава баптистерията. Подът е покрит със сложен стенопис, изобразяващ лов в горната половина и пасторална сцена в долната.  Наред с местни животни като овце, сцената включва и паун, зебра, жираф и лъв.

Гледката от планината Небо в ясен ден е невероятна. През сухи периоди драматичният терен наподобява лунен пейзаж, като от време на време се появяват оазиси от растения близо до извори.

През март растителността избуява по хълмовете, вдъхвайки живот в района. Оттам можете да се насладите на Мъртво море, Йерихон и дори (в хубаво време) Йерусалим.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече