fbpx

5 мита за кафето, в които не трябва да вярвате

В най-уютното и празнично време от годината всеки би искал да се наслади на чаша ободряващо, топло кафе в уюта на дома си, заобиколен от любимите хора и обгръщащата коледна атмосфера. За да се насладите нанай-доброто кафе изживяване, експертите на Lavazza решиха да изяснят някои погрешни схващания относно консумацията на кафе.

Кафето е сред най-обичаните напитки в целия свят, но има разпространени вярвания за кафето, които не са верни. Ето 5 популярни мита и погрешни схващания за кафето – най-накрая развенчани, благодарение на кафе експертите на Lavazza:

Съхранение: Съхраняването на кафето в хладилника го прави по-дълготрайно

Фактите: Най-добре е да купите кафе, което можете да съхранявате в херметически затворен контейнер за разумен период от време на тъмно, хладно и сухо място.

Съхраняването на кафето в хладилник всъщност го излага на влага и миризми и може да доведе до остаряла напитка, дори ако зърната се съхраняват цели. Така че, съхранението на студено в хладилника няма да направи кафето трайно по-дълго, а до голяма степен може да има обратен ефект.

Приготвяне: Трябва да използвате вряща вода, за да приготвите кафето си

ФактитеТемпературата на врящата вода е 100 градуса и повече, така че е по-добре чайникът да се остави за минута-две, тъй като оптималната температура на водата за приготвяне на кафе е около 95 градуса.

Ако току-що сте сварили вода на котлона, направете пауза. Изчакайте минута-две, преди да я излеете върху утайката от кафе.

Ако температурата на приготвяне на кафето надхвърли 100 градуса по Целзий, има вероятност кафето да придобие горчив и прегорял вкус.

Печене: Препеченото до тъмно кафе има повече кофеин

Фактите: Препеченото до тъмно кафе съдържа малко по-малко кофеин от по-светло препеченото кафе. Колкото по-дълго се пекат кафеените зърна, толкова повече влага се отстранява, а с влагата се отделя ималко количество кофеин.

По-тъмно препеченото кафе има по-наситен вкус поради прегорялата карамелизация на зърната, но нивото на кофеин не се повишава.

Пристрастяване: Кафето е силно пристрастяващо

Фактите: Пиенето на кафе се превръща в навик за мнозина, но кафето не попада в категорията „силно пристрастяващо вещество“. Въпреки че хората небрежно използват думата „пристрастен“ към навика си да пият кафе, кофеинът в кафето просто не е такъв стимулант.

Ефекти: Бременните жени не трябва да пият кафе

Фактите: Данните показват, че умерената консумация на кофеин, т.е. 3-4 чаши кафе, се счита за безопасна за бременни жени. Резултатите от проучвания не предоставят солидни доказателства, че консумацията на напитки, съдържащи кофеин, може да намали вероятността жената да зачене. Многобройни проучвания не са открили връзка между приема на кофеин и проблемите по време на бременност или неговите отрицателни ефекти върху изхода на бременността.

За Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот от над 2,3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на съответните пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и има операции на 140 пазара, с 9 производствени предприятия в 6 държави и над 4200 сътрудници по целия свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.

Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията – сместа кафе – до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта – икономическа, социална и екологична – която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане за по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече