fbpx

5 ресторанта със звезда Мишлен, които трябва да посетите във Франция

Франция е известна с много неща – култура, богата история и фантастична кухня. Има нещо толкова елегантно и изискано във френската кухня. Може би най-доброто от всичко е, че французите не се извиняват за щедрото използване на масло, крем и мазнини във всичко, което готвят. Френската кухня ви позволява да се отдадете на по-хранителни ястия (но в по-малки порции).

Ако наистина искате да видите всичко, което автентична френска кухня може да предложи, помислете за посетите ресторант със звезда Мишлен. Общо Франция има 436 ресторанта със звезди Мишлен. Ето 6-те най-добри ресторанта със звезди Мишлен във Франция, които трябва да опитате!

1. Pic (3 звезди)

Този семеен ресторант е основан през 1889 г. под името Auberge du Pin. От откриването си ресторантът се предава през три поколения семейни собственици.

Първият собственик – Андре се научил да готви от майка си и спечелил три звезди Мишлен през 1934 и 1939 г. Синът на Андре, Жак Пик, поел ресторанта през 1956 г. Жак избрал да използва по-модерен подход към менюто и в крайна сметка спечелил за ресторанта три звезди през 1973 г. Настоящият собственик и готвач Ан-Софи Пик започва да готви в семейния ресторант през 1997 г. и печели три звезди през 2007 г.

Днес Ан-Софи предлага уникално, свежо и иновативно меню на своите гости. Тя обича да използва пренебрегвани съставки и нетипични вкусови комбинации. Подписът на Ан-Софи е да използва в храната си подправки и аромати, които обикновено се срещат в чая. Например, тя използва цялото листо канела, а не само пръчка канела.

Можете да резервирате дегустационно меню, наречено „Сензорното пътуване“, което включва 10 ястия и по избор вино. Храната е красива, вкусна и различна – всяка част от това преживяване ще надмине очакванията ви.

2. Ресторант David Toutain (2 звезди)

Ресторант David Toutain в Париж е предпочитан от хората, които обичат изисканата храна. След като години е бил су готвач на някои от най-известните готвачи във Франция, Дейвид Тукен решава да отвори собствено заведение през 2013 г.

Ресторантът е малък, предлага романтично очарование на посетителите, тъй като те се наслаждават на многостепенно дегустационно меню. Toutain създава великолепни изваяни чинии, които се фокусират върху представянето, вкуса и устойчивостта. Всичко се приготвя според сезоните и се доставя от малки производители или занаятчии.

И, повярвайте ни, ще искате дадойдете тук, докато все още е само с две звезди. Сигурни сме, че Тукен ще спечели третата си звезда скоро, а резервациите ще бъдат още по-трудни за намиране.

3. Guy Savoy (3 звезди)

Не може да направим списък на ресторантите със звезда Мишлен във Франция и да не споменем Guy Savoy. Един от най-известните готвачи във Франция, Гай Савой има както голям ресторант във Франция, така и сестрински ресторант във Вегас.

Ресторантът на Guy Savoy се намира в сърцето на Париж, точно на брега на река Сена. Ресторантът излъчва лукс с голямо стълбище вътре и впечатляваща колекция от съвременно изкуство по стените. Гай често се придържа към класическите френски вкусове и съставки, но предлага модерен обрат. Неговото известно дегустационно меню е 13-степенно изживяване, което обещава да осигури цветове, текстури и вкусове.

Този ресторант се превърна във френска институция, така че не очаквайте да можете да влезете тук, когато пожелаете. Ще трябва да направите резервация месеци по-рано, затова планирайте предварително!

4. Kei (3 звезди)

Kei е съвременно заведение, предлагащо френско-японско сливане, каквото никога не сте виждали досега. Главният готвач Кей-Кобаяши се увлича по френската кухня, докато живее в Япония. През 1999 г. той напуска родната си страна и идва във Франция, за да се потопи във френската кухня. След години на готвене и обучение в някои от най-добрите ресторанти в Париж, шеф Кей най-накрая отвори собствен ресторант през 2011 г. Успехът го последва почти веднага, тъй като той спечели първата си звезда на Мишлен през 2012 г., втората си през 2017 г. и третата си през 2020г.

Елате тук, за да опитате меню, което готвачът Кей нарича своята „интерпретация на френската кухня“. Ще бъдете напълно впечатлени от това колко добре се съчетават японски и френски вкусове в красиви, вкусни ястия. За Кей е важно да зачита традициите на френската кухня и въпреки че създава уникални, модерни версии, можете да откриете френската връзка във всяко ястие.

5. Arpège (3 звезди)

Arpège ви предлага изискана кухня със зеленчукова храна, предоставена ви от мъж, който обича да готви толкова, колкото обича да градинарства. Главният готвач Ален Пасард е един от най-добрите в Париж, със страст към приготвянето на ястия с бавно приготвени меса. Той спечели трите си звезди Мишлен през 1996 г. Но в началото на новия век неговата философия за готвене претърпя радикална промяна и той реши да превърне зеленчуците във фокус на своите ястия. Сега притежава три градини, които доставят пресни продукти за ресторанта му.

Главният готвач Passard е наистина впечатляващ, тъй като също приготвя всичко от пресните зеленчуци. Неговите ястия са всичко друго, но не и прости, смесвайки креативност и смели вкусове във всяка хапка. Не позволявайте предубеждението ви към зеленчуците да ви заблуди. Дори хищник ще хареса трапезарията в Arpège.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече