fbpx

5 съвета за пътуване в Центална Европа

Планирате пътуване това лято до по-близки дестинации – например Централна Европа? Може би си мислим, че знаем всичко да тези държави, но вероятно не е така. Словения, Унгария, Австрия и Чехия привличат много туристи. Градовете в Централна Европа са пълни с култура и история, всеки всеки град е уникален и различен от другия.  Храната е вкусна, бирите са евтини, а нощният живот е ненадминат. Ако мислите да пътувате до Централна Европа, предлагаме ви няколко практични съвета:

1. Носете пари в различни валути

Словения, Унгария, Австрия и Чехия са част от Европейския съюз, но само Словения и Австрия използват еврото. Унгария използва форинт, а Чехия – крона. Еврото не е общоприето в Унгария и Чехия и обикновено има горяма такса при  обмен на валута. Планирайте да носите в себе си  правилната валута за всяка страна. Централна Европа приема кредитни карти във всички големи хотели, ресторанти и атракции, но има много пазари, кафенета и магазини, които предпочитат (или приемат само) пари в брой. Така че планирайте предварително, за да не губите време в търсене на банкомат или обменно бюро.

2. Помислете да вземете автобус

Въпреки че Европа е известна със своята влакова система, автобусите са по-евтин, а понякога и по-удобен вариант. Може например да използвате Flixbus за пътуване между отделните държави и обикновено цената ще ви излезе  около половината от цената на билета за влак. Автобусните услуги в Централна Европа са надеждни, точни и чудесен вариант за пътуване между градове и държави.

3. Резервирайте настаняване отрано

Централна Европа нараства по популярност и това означава, че хотелите могат да се пълнят рано – особено в градове като Прага и Виена. Ако знаете къде и кога пътувате, не се колебайте да резервирате настаняването си. Когато резервираме хотелите си, първото нещо, което обкновено проверяваме, е местоположението им. Предпочитаме хотел, който е централно разположен, за да можем да се разходим до всички основни атракции или да се върнем обратно след вкусна вечеря или вечер в града. Може да използвате NextTrip, за да намерите хотели или други места за настаняване няколко месеца преди пътуването си.

4. Помислете за пътуване извън сезона

Централна Европа не е скритият скъпоценен камък, какъвто някога беше.  Градове като Прага, Виена и Будапеща гъмжат от туристи. Опитайте се да избягате от  тълпите (и невероятно по-високите цени), като резервирате пътуване извон пиковия сезон. Препоръчваме Централна Европа през септември и октомври. Повечето от летовниците, търсещи слънцето, са си  тръгнали, но все още е достатъчно топло, за да се хапва и пие навън. Взависимост от това къде отивате, температурата може да се колебае доста – през октомври Будапеща е достатъчно топло, за да се разхождате с дънки и тениска, докато е Прага е добре  да носите пуловер или шал.

5. Използвайте безплатните пешеходни обиколки

Много централноевропейски градове предлагат безплатни пешеходни обиколки, които са не само чудесен начин да се ориентирате в даден град, но и възможност да получите съвети и препоръки от местни хора. Можете да запишете на такъв тур в първия си ден от престоя си и след това да прекарате остатъка от времето в самостоятелни разходки. Ето някои градове, които предлагат безплатни пешеходни обиколки:

Любляна: www.ljubljanafreetour.com
Будапеща: www.triptobudapest.hu
Виена: www.goodviennatours.eu
Прага: www.neweuropetours.eu/prague/en/home

Централна Европа е невероятно място за туризъм. Затова не се колебайте и планирайте пътуването си до някой от тези красиви гардове.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече