fbpx

5 съвета за пътуване в Центална Европа

Планирате пътуване това лято до по-близки дестинации – например Централна Европа? Може би си мислим, че знаем всичко да тези държави, но вероятно не е така. Словения, Унгария, Австрия и Чехия привличат много туристи. Градовете в Централна Европа са пълни с култура и история, всеки всеки град е уникален и различен от другия.  Храната е вкусна, бирите са евтини, а нощният живот е ненадминат. Ако мислите да пътувате до Централна Европа, предлагаме ви няколко практични съвета:

1. Носете пари в различни валути

Словения, Унгария, Австрия и Чехия са част от Европейския съюз, но само Словения и Австрия използват еврото. Унгария използва форинт, а Чехия – крона. Еврото не е общоприето в Унгария и Чехия и обикновено има горяма такса при  обмен на валута. Планирайте да носите в себе си  правилната валута за всяка страна. Централна Европа приема кредитни карти във всички големи хотели, ресторанти и атракции, но има много пазари, кафенета и магазини, които предпочитат (или приемат само) пари в брой. Така че планирайте предварително, за да не губите време в търсене на банкомат или обменно бюро.

2. Помислете да вземете автобус

Въпреки че Европа е известна със своята влакова система, автобусите са по-евтин, а понякога и по-удобен вариант. Може например да използвате Flixbus за пътуване между отделните държави и обикновено цената ще ви излезе  около половината от цената на билета за влак. Автобусните услуги в Централна Европа са надеждни, точни и чудесен вариант за пътуване между градове и държави.

3. Резервирайте настаняване отрано

Централна Европа нараства по популярност и това означава, че хотелите могат да се пълнят рано – особено в градове като Прага и Виена. Ако знаете къде и кога пътувате, не се колебайте да резервирате настаняването си. Когато резервираме хотелите си, първото нещо, което обкновено проверяваме, е местоположението им. Предпочитаме хотел, който е централно разположен, за да можем да се разходим до всички основни атракции или да се върнем обратно след вкусна вечеря или вечер в града. Може да използвате NextTrip, за да намерите хотели или други места за настаняване няколко месеца преди пътуването си.

4. Помислете за пътуване извън сезона

Централна Европа не е скритият скъпоценен камък, какъвто някога беше.  Градове като Прага, Виена и Будапеща гъмжат от туристи. Опитайте се да избягате от  тълпите (и невероятно по-високите цени), като резервирате пътуване извон пиковия сезон. Препоръчваме Централна Европа през септември и октомври. Повечето от летовниците, търсещи слънцето, са си  тръгнали, но все още е достатъчно топло, за да се хапва и пие навън. Взависимост от това къде отивате, температурата може да се колебае доста – през октомври Будапеща е достатъчно топло, за да се разхождате с дънки и тениска, докато е Прага е добре  да носите пуловер или шал.

5. Използвайте безплатните пешеходни обиколки

Много централноевропейски градове предлагат безплатни пешеходни обиколки, които са не само чудесен начин да се ориентирате в даден град, но и възможност да получите съвети и препоръки от местни хора. Можете да запишете на такъв тур в първия си ден от престоя си и след това да прекарате остатъка от времето в самостоятелни разходки. Ето някои градове, които предлагат безплатни пешеходни обиколки:

Любляна: www.ljubljanafreetour.com
Будапеща: www.triptobudapest.hu
Виена: www.goodviennatours.eu
Прага: www.neweuropetours.eu/prague/en/home

Централна Европа е невероятно място за туризъм. Затова не се колебайте и планирайте пътуването си до някой от тези красиви гардове.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More