fbpx

5-те любими места на Хемингуей в Париж и Мадрид

– 2 част: Мадрид –

Писател и пътешественик, Ърнест Хемингуей има своите любими места за отсядане, за питие и храна в две европейски столици – Париж и Мадрид. Вчера ви разказахме за френския град, сега е ред на испанския:

Casa Botin в Мадрид (Sobrino de Botín)

Хемингуей нарича Casa Botín, намиращ се в Мадрид, най-добрия ресторант в света и финалната сцена от дебютния му роман „Слънцето също изгрява“ се случва точно тук. Писателят често вечерял в историческия ресторант, създаден през 1725 г. (най-старият в света, според Книгата на рекордите на Гинес) и е бил приятел със собствениците.

Няколко века по-късно Casa Botín запазва чара си от XVIII век със старите фурни, дървените греди и антични мебели и декор. Ресторантът е много известен със своето фирмено ястие sopa de ajo, което е яйце, поширано в пилешки бульон, с добавки от чесън и шери.

A: Sobrino de Botín, C. de Cuchilleros, 17, 28005 Madrid, Spain

Cerveceria Alemana

La Cervecería Alemana е създадена от група немски производители на площад „Санта Ана“ през 1904 г. и оттогава декорът му сякаш е недокоснат. Хемингуей често посещавал това място през 50-те години на миналия век, след като се завръща в Мадрид, за да пише кореспонденции за Гражданската война в Испания и Втората световна война.

Тук той често имал възможността да изпие едно питие с Ава Гарднър и нейния интимен приятел Луис Мигел Домингин. Човек лесно може да си представи Хемингуей седнал в някой от ъглите на бара, на една от мраморните маси, поглъщайки литри от изключителната бира.

A: Cervecería Alemana, Plaza de Sta. Ana, 6, 28012 Madrid, Spain

La Venencia

От дните на испанската гражданска война нищо не се е променило на това място. В онези дни Хемингуей просто e идвал тук, за да научи последните новини за войната от републиканските войници, които често посещавали бара.

Някои от правилата, които са били валидни по онова време – като: без снимки и без бакшиш, все още са в сила и вярвате или не, но поръчките тук все още се пишат с тебешир върху бара, а шерито се съхранява в огромни дървени бъчви.

A: La Venencia, Calle de Echegaray, 7, 28014 Madrid, Spain

Завладяващите прозрения на Хемингуей за Париж и Мадрид в неговите произведения предизвикват желание да посетите тези места, а също така разкриват отличния му избор за добри заведения.

Първата част – “Любимите места на Хемингуей в Париж” ще намерите тук:

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More