fbpx

5-те любими места на Хемингуей в Париж и Мадрид – 2 част

– Мадрид –

Писател и пътешественик, Ърнест Хемингуей има своите любими места за отсядане, за питие и храна в две европейски столици – Париж и Мадрид. Вчера ви разказахме за френския град, сега е ред на испанския:

Casa Botin в Мадрид (Sobrino de Botín)

Хемингуей нарича Casa Botín, намиращ се в Мадрид, най-добрия ресторант в света и финалната сцена от дебютния му роман „Слънцето също изгрява“ се случва точно тук. Писателят често вечерял в историческия ресторант, създаден през 1725 г. (най-старият в света, според Книгата на рекордите на Гинес) и е бил приятел със собствениците.

Няколко века по-късно Casa Botín запазва чара си от XVIII век със старите фурни, дървените греди и антични мебели и декор. Ресторантът е много известен със своето фирмено ястие sopa de ajo, което е яйце, поширано в пилешки бульон, с добавки от чесън и шери.

A: Sobrino de Botín, C. de Cuchilleros, 17, 28005 Madrid, Spain

Cerveceria Alemana

La Cervecería Alemana е създадена от група немски производители на площад „Санта Ана“ през 1904 г. и оттогава декорът му сякаш е недокоснат. Хемингуей често посещавал това място през 50-те години на миналия век, след като се завръща в Мадрид, за да пише кореспонденции за Гражданската война в Испания и Втората световна война.

Тук той често имал възможността да изпие едно питие с Ава Гарднър и нейния интимен приятел Луис Мигел Домингин. Човек лесно може да си представи Хемингуей седнал в някой от ъглите на бара, на една от мраморните маси, поглъщайки литри от изключителната бира.

A: Cervecería Alemana, Plaza de Sta. Ana, 6, 28012 Madrid, Spain

La Venencia

От дните на испанската гражданска война нищо не се е променило на това място. В онези дни Хемингуей просто e идвал тук, за да научи последните новини за войната от републиканските войници, които често посещавали бара.

Някои от правилата, които са били валидни по онова време – като: без снимки и без бакшиш, все още са в сила и вярвате или не, но поръчките тук все още се пишат с тебешир върху бара, а шерито се съхранява в огромни дървени бъчви.

A: La Venencia, Calle de Echegaray, 7, 28014 Madrid, Spain

Завладяващите прозрения на Хемингуей за Париж и Мадрид в неговите произведения предизвикват желание да посетите тези места, а също така разкриват отличния му избор за добри заведения.

Първата част – “Любимите места на Хемингуей в Париж” ще намерите тук:

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече