fbpx

5-те любими места на Хемингуей в Париж и Мадрид – 1 част

Легендарният писател Ърнест Хемингуей обичал да пътува и често посещавал тези места в Париж и Мадрид.

За мнозина носителят на Нобелова награда за литература Ърнест Хемингуей, автор на такива класики като „Слънцето също изгрява“, „Сбогом на оръжието“ и „Старецът и морето“, е литературен гигант, чиято „теория за айсберга“ се оказа водеща в света на буквите. Въпреки това, всеки любител на литературата би ви казал, че историята на Хемингуей не се определя само от неговите литературни постижения.

През целия си живот Хемингуей пътува от едно място на друго, независимо дали е било за отразяване на война или за гала вечер в парижките кафенета, или за да усети тръпката от коридата в началото на ХХ век. Така се раждат произведения като „Смърт следобед“ и „Подвижен празник“, в които авторът разказва за преживяванията си съответно в Испания и Франция.

Ето един поглед към пет от местата в Париж и Мадрид, с които Хемингуей е имал “топла” връзки през целия си живот:

– Париж –

Любовта на Хемингуей – Риц Париж

Смятан за един от най-добрите луксозни хотели в света, Ritz е създаден през 1898 г. от швейцарския хотелиер Сезар Риц. Хотелът е сред първите европейски хотели, които предоставят на гостите си самостоятелна баня и телефон във всяка стая. За кратък период от време хотелът се превръща в отличителен белег за лукс и привлича клиенти от всякакви области. Коко Шанел, както и Хемингуей, имат апартаменти, кръстени на тяхно име в този емблематичен хотел, а коктейлът Хемингуей също носи неговото име – питие, което той често си е поръчвал в един и същи бар със своя скъп приятел и друг емблематичен американски писател – Ф. Скот Фицджералд .

Хемингуей пише: „Когато сте в Париж, единствената причина да не останете в Ritz е, ако не можете да си го позволите“. Също така е цитиран да казва: „Когато мечтая за отвъдния живот на небето, действието винаги се развива в Париж Риц“. Това е любовта му към Ritz, която го кара да събере група бойци от съпротивата на 25 август 1944 г. и да организира освобождението на бара на Риц. Дотогава нацистите са напуснали и победоносният Хемингуей празнува, като поръчва 51 сухи мартини.

Стаите на Риц са с изглед към площад Вандом и градината на хотела. Дворецът и площадът са шедьоври на класическата архитектура, които принадлежат към епохата на Луи XIV. През 2012 г. хотелът затвори врати за основен ремонт. Хотелът беше отворен отново през 2016 г.

A: The Ritz Paris, 15 Place Vendôme, 75001 Paris

Brasserie Lipp

Като млад емигрант в Париж Хемингуей живее в малък апартамент в Латинския квартал. Често се разхождаше по левия бряг. В мемоарите си „Подвижен празник“ разказва, че е посетил Люксембургския музей без да е ял, което го накарало да оцени картините на Пол Сезан още повече – поради глада си.

Хемингуей също така ще обичал да се отбива в Brasserie Lipp на булевард Saint-Germain за бира, съчетана с pommes à l’huile с наденица. Брасерията, която се намира на булевард Сен Жермен 151 в 6-ти район на Париж е спонсор на годишна литературна награда Prix Cazes.

A: Brasserie Lipp, 151 Bd Saint-Germain, 75006 Paris, France

Втората част – “Любимите места на Хемингуей в Мадрид” ще намерите тук:

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече