fbpx

5 цветни пазара в Узбекистан, Казахстан и Киргизстан

В продължение на хилядолетия търговският път на Пътя на коприната е бил пресечната точка между Изтока и Запада. На неговите големи базари са се обменяли всякакви стоки, но също и идеи и култура, оформяйки пътищата на цивилизациите по целия свят.

Подновеното очарование на Пътя на коприната направи Централна Азия малко търсена дестинация. Някои сайтове го обявиха за най-добрия регион за разглеждане през 2020 г.

За щастие на пътниците, много от историческите пазари по маршрута са прекрасно запазени и допълнени от по-скоро създадени базари.

Това, което по-малко посетители оценяват, е, че пазарите на открито остават туптящото сърце на икономиките и културата на Централна Азия. Много от тях са с размерите на градове сами по себе си и претърпяха бум след падането на Съветския съюз.

За всеки пътешественик, който желае да изпита истинския дух на Централна Азия, ето списък с цветни пазари, които трябва да посетите:

Централният пазар в Самарканд, Узбекистан

Самарканд в Югоизточен Узбекистан е едно от най-древните селища по стария път на коприната. Първите заселници датират още от 15 000 г. пр.н.е. Той се превърнал в най-големия град в региона по време на разцвета на Пътя на коприната. Въпреки дългата си история, Самарканд е един от най-добре запазените градове по пътя на коприната.

Неговият главен централен базар, известен още като базар Сиаб, седи в сянката на големия, покрит със сини плочки купол на Биби Ханим. Заобиколен от традиционна архитектура, пазаруването на най-големия пазар в Самарканд ви позволява лесно да си представите суматохата по Пътя на коприната през миналите векове.

Днес базарът е може би най-известен с впечатляващата си гама от местни храни и сладкиши, предлагащи празник за сетивата. Ако опитате едно нещо, направете го нават – кристализирана захар, направена от гроздов сок, деликатес, популярен в Централна Азия.

Абу Сакси в Узбекистан

Пътуващите, които търсят по-автентично изживяване на съвременния узбекски и централноазиатски ежедневен живот, трябва да посетят Абу Сакси, в западната част на столицата Ташкент.

Основан през 2006 г., Абу Сакси бързо се превърна в най-големия пазар в Узбекистан с 10 000 посетители на ден и покриващ площ над 25 хектара – това са около 40 футболни игрища. Посетителите ще намерят традиционни дрехи, подправки и сувенири, но също така ще се разберат с местните жители, които купуват дрехи и стоки на търговския пазар на едро на Абу Сакси.

Основателят на Абу Сакси – Тимур Тиляев изгради пазара върху празна земя, като трансформира 680 свободни контейнера за превоз в достъпни и адаптивни сергии – подобно на лондонския Boxpark или други модерни пазарни места в градове в САЩ и Европа. Бързо се превърна в мека за пазаруване с близо 3000 магазина, отговарящи на всяка нужда, независимо дали сте живели в Ташкент през целия си живот или го посещавате за първи път.

Барахолка в Казахстан

Барахолка, известен още като „битпазара“, се появи в покрайнините на Алмати, най-големият град в Казахстан, през 1984 г. Първоначално това беше отдалечена празна зона, пълна само с шепа търговци, продаващи книги, много от които забранени под строго закони за цензурата.

Но когато Съветският съюз се разпадна и икономиката се срина, местните се завърнаха на тези пазари, за да продадат каквото могат, за да оцелеят.

Барахолка скоро се превърна в център за търговия, въпреки че все още се помни с нежност за осигуряване на жизненоважна предпазна мрежа във времена на нужда. Освен че предлагат завладяващ прозорец към най-новата история на региона, лабиринтните редици от сергии продават всичко и всичко, оставайки верни на своите корени на битпазара.

Джайма базар в Киргизстан

В зависимост от това кой местен жител питате, град Ош е основан или от Соломон, или от Александър Велики. Простирайки се по бреговете на река Ак-Бура и заобиколен от пустиня, Ош беше един от ключовите търговски центрове на Пътя на коприната и остава важна транзитна точка. Много пътници, следващи маршрута на Пътя на коприната, избират да преминат от Андижан в Узбекистан до Ош, който е само на 5 километра от границата.

Посетителите, минаващи през Ош, няма как да не минат през Jayma пазар, базиран на 2000-годишна история, където китайската електроника се продава редом до занаятчийски кръгли средноазиатски хлябове, които се смятат за свещени в киргизката култура, и дори добитък.

Пазарът Дордой в Киргизстан

Ако някой пазар въплъщава мащаба и суматохата на древните базари, това е пазарът Dordoi. Р

азположен в предградията на столицата на Киргизстан Бишкек, Дордой е почти град сам по себе си и приключение, в което да се изгубите.

С обща площ от почти 100 хектара и около 40 000 търговски обекта, трябва да се види колосалният мащаб на най-големия пазар в Централна Азия, за да се повярва. И когато и да пристигнете, има вероятност Дордой да е отворен.

Пазарът работи 364 дни в годината – единственият почивен ден е 1 януари. Подобно на древните градове по Пътя на коприната, Дордой е ключовият търговски пункт в региона за стоки, идващи от Китай, откъдето след това те се придвижват до пазарите и магазините в Казахстан , Русия и Узбекистан. За всички пътници, които искат да изпитат модерния дух на Пътя на коприната, Dordoi няма да разочарова.

Приятни пътешествия по Пътя на коприната!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече