fbpx

15-то издание на фестивала за старинна музика, песен и танц STRAVAGANZA

През тази година община Шабла отново ще бъде домакин на 15-тото издание на фестивала за старинна музика, песен и танц STRAVAGANZA, което ще се проведе от 1 до 14 август.

Акцент в програмата са две премиери. Първата е музикална премиера за България на ”Голдберг вариации” от Йохан Себастиан Бах – редакция за струнно трио на Дмитри Ситковецки, в изпълнение на: Марк Педус (Белгия) – цигулка, Златко Величков (България, Великобритания) – виола и Томаш Корчински (Литва) – виолончело. Втората е театралната постановка „Многосмъртие” по текстове на Борис Мархолев, режисьор Георги Гроздев – пиесата силно напомня за някои от творбите на Ханох Левин и има фрагментарна структура.  

 Фестивалната програма ще предложи на публиката и спектакъла „Тишината  между нас” – музика Албена Врачанска и Курт Вайл, по текстове  на Бертолт Брехт и Питър Табит Джоунс. Сценографията е на доц. д-р Николай Моцов. Спектакълът беше част от изданието на Софийски музикални седмици 2021 и за първи път ще се играе извън София в рамките на фестивала. Творбата бе отличена и в предаването ”Вечната музика” на БНТ.  

Концертът „Класика на Тюленово” на Представителен духов квинтет на опера Варна е събитие, което публиката ще преживее на фона на морската гледка от село Тюленово. Вечерта на  Хоровото изкуство и Християнската музика е неизменно събитие от  културния афиш на фестивала и по традиция е посветена на големият Християнски празник „Успение Богородично”.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и е под патронажа на Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече