fbpx

15-то издание на фестивала за старинна музика, песен и танц STRAVAGANZA

През тази година община Шабла отново ще бъде домакин на 15-тото издание на фестивала за старинна музика, песен и танц STRAVAGANZA, което ще се проведе от 1 до 14 август.

Акцент в програмата са две премиери. Първата е музикална премиера за България на ”Голдберг вариации” от Йохан Себастиан Бах – редакция за струнно трио на Дмитри Ситковецки, в изпълнение на: Марк Педус (Белгия) – цигулка, Златко Величков (България, Великобритания) – виола и Томаш Корчински (Литва) – виолончело. Втората е театралната постановка „Многосмъртие” по текстове на Борис Мархолев, режисьор Георги Гроздев – пиесата силно напомня за някои от творбите на Ханох Левин и има фрагментарна структура.  

 Фестивалната програма ще предложи на публиката и спектакъла „Тишината  между нас” – музика Албена Врачанска и Курт Вайл, по текстове  на Бертолт Брехт и Питър Табит Джоунс. Сценографията е на доц. д-р Николай Моцов. Спектакълът беше част от изданието на Софийски музикални седмици 2021 и за първи път ще се играе извън София в рамките на фестивала. Творбата бе отличена и в предаването ”Вечната музика” на БНТ.  

Концертът „Класика на Тюленово” на Представителен духов квинтет на опера Варна е събитие, което публиката ще преживее на фона на морската гледка от село Тюленово. Вечерта на  Хоровото изкуство и Християнската музика е неизменно събитие от  културния афиш на фестивала и по традиция е посветена на големият Християнски празник „Успение Богородично”.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и е под патронажа на Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More