fbpx

6 неща, които трябва да направите във всеки нов град

Току-що сте кацнали в нов град? Перфектно. Направихме списък с неща, които всеки трябва да види, когато посети град за първи път. Не забравяйте да опитате всичките 6 неща, когато отидете на ново място.

1. Най-добрият местен ресторант

Има много начини да намерите най-добрия ресторант в града – прочетете тематични сайтове и блогове, посъветвайте се с приятели… Но най-лесният начин е – просто питайте.

Не разлистваме пътеводители, а излизаме на улицата и питаме местните жители къде се намира любимото място за обяд или вечеря. Винаги се доверявайте на местните, не ходете в заведенията от пътеводителите, които обикновено са пълни само с туристи.

2. Градският транспорт

Един от най-добрите начини да опознаете града, е като използвате градския транспорт. Може да е метро, автобус или дори фуникуляр. Ще научите много за това какъв е начинът на живот, къде е централната градска част, къде са търговски центрове и как да се придвижвате – което е безценно, ако времето ви в града е ограничено.

3. Музеите

Повечето големи градове имат собствени музеи, които са чудесен начин да научите за местната история и култура. Препоръчваме ви да отидете в музея в началото на вашия престой, за да можете да използвате наученото като своеобразен пътеводител, докато се разхождате из града. Наученото за миналото ще ви помогне да се насладите по-добре на настоящето.

4. Местната напитка

Всеки град има своя собствена напитка, която трябва да опитате – независимо дали е крафт бира, вино, коктейл, чаша кафе или нещо друго. Ето някои по-любопитни:

Kaffeost – скандинавска напитка с кафе и сирене

Змийско вино – оризово вино, вливано с цяла змия, може да го опитате в Китай

Лимончело – с това завършва всяко хранене в крайбрежието на Амалфи

Кафе с яйца – едно от любимите питиета във Виетнам, вкусно лакомство

5. Разходете се из града

Няма нужда да ползвате такси, освен ако не е до или от летище или гара. Разходката из града е един от любимите ни начини да опознаем място. Ще видите, чуете, вкусите и помиришете и научите много повече по време на една обикновена разходка, отколкото ако правите нещо друго. Носете си обаче добър чифт маратонки и тръгвайте да обикаляте наоколо…

6. Най-добрата градска панорама

Почти всеки град в света има някаква гледка, независимо дали е на върха на хълм, планина или просто на върха на сграда. Качете се по стълбите, с асансьора, с фуникуляра или се изкачете до най-високата точка и хвърлете поглед към града отвисоко. Това ще ви даде перспектива, а е и страхотна възможност да направите красиви снимки!

Приятен престой в избрания от вас нов град, който ще опознавате!

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More