6 неща, които трябва да направите във всеки нов град

Току-що сте кацнали в нов град? Перфектно. Направихме списък с неща, които всеки трябва да види, когато посети град за първи път. Не забравяйте да опитате всичките 6 неща, когато отидете на ново място.

1. Най-добрият местен ресторант

Има много начини да намерите най-добрия ресторант в града – прочетете тематични сайтове и блогове, посъветвайте се с приятели… Но най-лесният начин е – просто питайте.

Не разлистваме пътеводители, а излизаме на улицата и питаме местните жители къде се намира любимото място за обяд или вечеря. Винаги се доверявайте на местните, не ходете в заведенията от пътеводителите, които обикновено са пълни само с туристи.

2. Градският транспорт

Един от най-добрите начини да опознаете града, е като използвате градския транспорт. Може да е метро, автобус или дори фуникуляр. Ще научите много за това какъв е начинът на живот, къде е централната градска част, къде са търговски центрове и как да се придвижвате – което е безценно, ако времето ви в града е ограничено.

3. Музеите

Повечето големи градове имат собствени музеи, които са чудесен начин да научите за местната история и култура. Препоръчваме ви да отидете в музея в началото на вашия престой, за да можете да използвате наученото като своеобразен пътеводител, докато се разхождате из града. Наученото за миналото ще ви помогне да се насладите по-добре на настоящето.

4. Местната напитка

Всеки град има своя собствена напитка, която трябва да опитате – независимо дали е крафт бира, вино, коктейл, чаша кафе или нещо друго. Ето някои по-любопитни:

Kaffeost – скандинавска напитка с кафе и сирене

Змийско вино – оризово вино, вливано с цяла змия, може да го опитате в Китай

Лимончело – с това завършва всяко хранене в крайбрежието на Амалфи

Кафе с яйца – едно от любимите питиета във Виетнам, вкусно лакомство

5. Разходете се из града

Няма нужда да ползвате такси, освен ако не е до или от летище или гара. Разходката из града е един от любимите ни начини да опознаем място. Ще видите, чуете, вкусите и помиришете и научите много повече по време на една обикновена разходка, отколкото ако правите нещо друго. Носете си обаче добър чифт маратонки и тръгвайте да обикаляте наоколо…

6. Най-добрата градска панорама

Почти всеки град в света има някаква гледка, независимо дали е на върха на хълм, планина или просто на върха на сграда. Качете се по стълбите, с асансьора, с фуникуляра или се изкачете до най-високата точка и хвърлете поглед към града отвисоко. Това ще ви даде перспектива, а е и страхотна възможност да направите красиви снимки!

Приятен престой в избрания от вас нов град, който ще опознавате!

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
изкуство любопитно

200 забележителни речи – в книга

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази […]

Read More
любопитно

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци. 1. Завивайте ги по време на разходкаМоже да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо […]

Read More