fbpx

6 неща, които трябва да направите във всеки нов град

Току-що сте кацнали в нов град? Перфектно. Направихме списък с неща, които всеки трябва да види, когато посети град за първи път. Не забравяйте да опитате всичките 6 неща, когато отидете на ново място.

1. Най-добрият местен ресторант

Има много начини да намерите най-добрия ресторант в града – прочетете тематични сайтове и блогове, посъветвайте се с приятели… Но най-лесният начин е – просто питайте.

Не разлистваме пътеводители, а излизаме на улицата и питаме местните жители къде се намира любимото място за обяд или вечеря. Винаги се доверявайте на местните, не ходете в заведенията от пътеводителите, които обикновено са пълни само с туристи.

2. Градският транспорт

Един от най-добрите начини да опознаете града, е като използвате градския транспорт. Може да е метро, автобус или дори фуникуляр. Ще научите много за това какъв е начинът на живот, къде е централната градска част, къде са търговски центрове и как да се придвижвате – което е безценно, ако времето ви в града е ограничено.

3. Музеите

Повечето големи градове имат собствени музеи, които са чудесен начин да научите за местната история и култура. Препоръчваме ви да отидете в музея в началото на вашия престой, за да можете да използвате наученото като своеобразен пътеводител, докато се разхождате из града. Наученото за миналото ще ви помогне да се насладите по-добре на настоящето.

4. Местната напитка

Всеки град има своя собствена напитка, която трябва да опитате – независимо дали е крафт бира, вино, коктейл, чаша кафе или нещо друго. Ето някои по-любопитни:

Kaffeost – скандинавска напитка с кафе и сирене

Змийско вино – оризово вино, вливано с цяла змия, може да го опитате в Китай

Лимончело – с това завършва всяко хранене в крайбрежието на Амалфи

Кафе с яйца – едно от любимите питиета във Виетнам, вкусно лакомство

5. Разходете се из града

Няма нужда да ползвате такси, освен ако не е до или от летище или гара. Разходката из града е един от любимите ни начини да опознаем място. Ще видите, чуете, вкусите и помиришете и научите много повече по време на една обикновена разходка, отколкото ако правите нещо друго. Носете си обаче добър чифт маратонки и тръгвайте да обикаляте наоколо…

6. Най-добрата градска панорама

Почти всеки град в света има някаква гледка, независимо дали е на върха на хълм, планина или просто на върха на сграда. Качете се по стълбите, с асансьора, с фуникуляра или се изкачете до най-високата точка и хвърлете поглед към града отвисоко. Това ще ви даде перспектива, а е и страхотна възможност да направите красиви снимки!

Приятен престой в избрания от вас нов град, който ще опознавате!

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече