fbpx

6 съвета как да спестите от пътуване

Пътуването е едно от най-вълнуващите преживявания, но е и едно от най-скъпите. Не се обезкуражавайте, да видите света с ограничен бюджет е възможно. Тук събрахме няколко съвета за най-добрите начини да спестите от пътуване.

1. Отворете ваканционна спестовна сметка

Откриване на спестовна сметка специално за ваканции може да бъде добро решение. Експерти съветват запалените пътници да отворят си старомодната спестовна сметка в банков клон, одобен за вас.  Отделяйте в нея част от всяка заплата и гледайте как сметката расте, докато не решите да пътувате – 50-100 лв на месец, събирани една година, могат да ви платят например,  самолетни билети за почти навсякъде.

2. Използвайте вашите точки от изминати мили с различните авоикомпании 

Събраните точки от полети са удобен начин да си вземете безплатен или почти безплатен самолетен билет. Така с една компания можеше да букнете билет в едната посока, а с друга – за връщане. Важно е да следите колко точки имате, кога изтичат и за какво межете да ги използвате. 

3. Бъдете гъвкави

Потърсете най-евтините часове и полети, предлагани от авиокомпаниите. Най-добрият съвет е да бъдете гъвкави. Не само с дати – летете във вторник, сряда или събота – но и часове и летища. Това е най-добрият начин да спестите от пътуване.

4. Възползайте се от грешки 

Възползвайте се от малките грешки, често допускани от авиокомпаниите. Внимавайте за грешни тарифи, когато авиокомпаниите случайно посочват цените на билетите на сотйност  много по-ниска от нормалната. Това може да доведе до невероятни сделки, но трябва да действате бързо. Така наприемр можете да резервите двупосочен полет от Ванкувър до Хонг Конг на иначе невъзможна цена. 

5. Пътувайте след пиковия сезон

Ако не ви е важно кога точно ще пътувате, резервирайте малко след пиковия сезон. Ще се изненадате каква може да е разликата, ако например тръгнете няколко седмици след пиковия сезон – можете да получите по същество същите услуги и да харчите много по-малко, като същевременно избегнете туристическия наплив на основните атракции.

6. Вземете кола под наем

Можете да спестите пари от транспорт, като наемете превозно средство, особено за по-дълъг период на наем. Повечето компании за отдаване под наем започват да предлагат седмични отстъпки, когато наемете за минимум пет дни. Може да си струва да наемете колата за по-дълго, отколкото ви е необходимо, само за да се вместите в тази отстъпка.

Приятни пътешествия!

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More