fbpx

6 съвета как да спестите от пътуване

Пътуването е едно от най-вълнуващите преживявания, но е и едно от най-скъпите. Не се обезкуражавайте, да видите света с ограничен бюджет е възможно. Тук събрахме няколко съвета за най-добрите начини да спестите от пътуване.

1. Отворете ваканционна спестовна сметка

Откриване на спестовна сметка специално за ваканции може да бъде добро решение. Експерти съветват запалените пътници да отворят си старомодната спестовна сметка в банков клон, одобен за вас.  Отделяйте в нея част от всяка заплата и гледайте как сметката расте, докато не решите да пътувате – 50-100 лв на месец, събирани една година, могат да ви платят например,  самолетни билети за почти навсякъде.

2. Използвайте вашите точки от изминати мили с различните авоикомпании 

Събраните точки от полети са удобен начин да си вземете безплатен или почти безплатен самолетен билет. Така с една компания можеше да букнете билет в едната посока, а с друга – за връщане. Важно е да следите колко точки имате, кога изтичат и за какво межете да ги използвате. 

3. Бъдете гъвкави

Потърсете най-евтините часове и полети, предлагани от авиокомпаниите. Най-добрият съвет е да бъдете гъвкави. Не само с дати – летете във вторник, сряда или събота – но и часове и летища. Това е най-добрият начин да спестите от пътуване.

4. Възползайте се от грешки 

Възползвайте се от малките грешки, често допускани от авиокомпаниите. Внимавайте за грешни тарифи, когато авиокомпаниите случайно посочват цените на билетите на сотйност  много по-ниска от нормалната. Това може да доведе до невероятни сделки, но трябва да действате бързо. Така наприемр можете да резервите двупосочен полет от Ванкувър до Хонг Конг на иначе невъзможна цена. 

5. Пътувайте след пиковия сезон

Ако не ви е важно кога точно ще пътувате, резервирайте малко след пиковия сезон. Ще се изненадате каква може да е разликата, ако например тръгнете няколко седмици след пиковия сезон – можете да получите по същество същите услуги и да харчите много по-малко, като същевременно избегнете туристическия наплив на основните атракции.

6. Вземете кола под наем

Можете да спестите пари от транспорт, като наемете превозно средство, особено за по-дълъг период на наем. Повечето компании за отдаване под наем започват да предлагат седмични отстъпки, когато наемете за минимум пет дни. Може да си струва да наемете колата за по-дълго, отколкото ви е необходимо, само за да се вместите в тази отстъпка.

Приятни пътешествия!

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече