fbpx

7 неща, които трябва да знаете за Кайро

Кайро, столицата на Египет, е дом на пирамидите и някои впечатляващи древни съкровища. Град с население от около 21 милиона, което го прави вторият по големина градски район в Африка, това е нещо, което може да бъде обезсърчително на пръв поглед. Смогът надвисва над сградите, движението е блокирано, шумът може да бъде оглушителен. И все пак има нещо в този град на Нил, което ни кара да кажа: „Бих могъл да живея тук“.

Независимо дали става дума за смесицата от древна и съвременна история, било то присъствието на историческата река с лодките,  плаващи дори в оживения център на града, или може би просто многото малки колички с храна, предлагащи пресни изкушения всяка вечер покрай кейовете на Нил. Определено има нещо много специално в Кайро.

Кайро е отправна точка за повечето посетители на Египет, поради голямото си международно летище и най-голямата атракция пирамидите, които се намират в предградието на Гиза. И в края на краищата да дойдеш в Египет, без да видиш пирамидите, е като да пропуснеш Айфеловата кула в Париж. Но какво друго можете да правите, след като сте се катерили около пирамидите и сте се удивили на сфинкса? Има много други неща за разглеждане.

1. Музият на египетските антики / The Grand Egyptian Museum

Музеят на египетските антики, или Музеят на Кайро, някога е бил най-старият археологически музей в Близкия изток, съхраняващ колекция от повече от 120 000 артефакта, датиращи от хиляди години. Той е дом на впечатляващата маска на Тутанкамон, мумии, колоси от древни храмове, златни бижута и малки, но перфектни предмети, които някога са забавлявали фараоните. Неотдавна той беше заменен от чисто нов грандиозен музей, разположен близо до пирамидите, в покрайнините на Кайро: Големият египетски музей. Трябва непременно да се види!

2. Националният музей на египетската цивилизация

Вторият музей от списъка с неща, които трябва да се видят в Кайро, е Националният музей на египетската цивилизация, е свързан с The Grand Egyptian Museum, но се концентрира върху историята и нейното разказването, а не върху отделните артефакти. Мумиите на фараоните вече бяха пренесени с голяма помпозност и обстоятелства по време на парада на бившите владетели в началото на 2021 г. Намира се с изглед към езерото Айн Ел Сира, в старата част на Кайро, където плуват реплики на фараонски лодки, обстановката е живописна и спокойна,  като се има предвид шумът на Кайро –  само на няколко крачки от там. В зашеметяваща модерна сграда дисплеите ви превеждат през различните епохи на египетската цивилизация и не се концентрират само върху древните фараони.

3. Старото коптско Кайро

Извивите улички на така нареченото коптско Кайро, или Старо Кайро, са с няколко века по-стари от ислямското Кайро и е удоволствие да се изгубите там. И наистина ще се изгубите. Има какво да се види от Коптския музей, който показва около 15 000 произведения на изкуството, които ви превеждат през коптската история на Кайро. Коптската православна църква на Света Дева Мария или Висяща църква е една от най-старите сгради в коптския Кайро и една от най-старите църкви в Египет, датираща от трети век след Христа. От приблизително същото време е  джамията на Амр Ибн Ел-Аас, която се намира само на няколко крачки от църквата, показвайки близостта на религиите в Стария Кайро. Джамията е много живописна с безброй колонадни пътеки около голям мраморен двор.

4. Базарът Хан Ел Халили

От 14 век старият базар в Кайро, Хан ел Халили, привлича тълпи от купувачи и  туристи. Лабиринт от алеи, изпълнени с сергии, за разлика от Капалъ чарши в Истанбул, въздухът е натежал от тамян, светлината, отразена от много блестящи фенери и огледала, и всеки, който обича кухненски принадлежности, било то купи, тенджери, подложки, други хубави и полезни предмети , ще трябва да поискат от авиокомпанията си допълнителен багаж. Защото тук ще пазарува много. Навсякъде ще ви питат откъде сте, ще ви спират ви на всеки ъгъл веднага щом се осмелите да намалите скоростта, но това е част от играта. Разгледайте, пазарете се и купете всичко, което можете да поберете в куфара си.

Починете за чай на терасата на едно от кафенетата до джамията Ал-Хусейн. За предпочитане около времето за молитва, гледайте как вярващите се събират под огромните чадъри, които дават подслон пред джамията.

5. Джамията Ал-Азхар5. Джамията Ал-Азхар

Има безброй красиви джамии, осеяли Кайро, а по време на молитва призивите към вярващите отекват по улиците. Една от най-красивите джамии обаче е джамията Ал-Азхар в сърцето на ислямско Кайро, датираща от 972 г. сл. Хр. Сложната арабска архитектура е просто зашеметяваща, дворът е огромен и има много малки архитектурни детайли, които трябва да бъдат открити. Това, което прави тази джамия още по-специална, е фактът, че тя е и един от най-старите университети в света, създаден през 988 г. сл. Хр. от халиф Ел-Азиз.

6. Цитаделата Салах Ел-Дин6. Цитаделата Салах Ел-Дин

Цитаделата Салах Ел-Дин, Цитаделата на Саладин, е построена около 1180 г. сл. н.е. от султан Ал-Насир Салах ал-Дин Юсуф ибн Аюб, по-известен просто като Салах ад-Дин или Саладин. Цитаделата става седалище на много владетели след него. Древната крепост гледа към Кайро и е толкова обширна, че в нея се помещават джамия и няколко музея, скрити зад здравите стени.   През 1798 г. Наполеон завладява Кайро и Александрия и разполага лагер в цитаделата, доказвайки, че тя вече не е непобедима. Между другото, докато Наполеон е бил там, той е открил Розетския камък, докато копае близо до основите на друга крепост в делтата на Нил.


7. Стъпаловидната пирамида в Сакара

На около 30 км извън Кайро, на юг, се намира друга пирамида, но такава, която е много различна по дизайн от пирамидите в Гиза. Комплексът от стъпаловидни пирамиди на Джосер в Сакара е не само първата пирамида, построена някога от древните египтяни, и по този начин най-старата пирамида в Египет, но и най-старата известна каменна структура в Египет, датираща от около 2600 г. пр.н.е. Комплексът се нарича още пирамидата Джосер, на името на крал Нетьерикнет от третата династия, по-известен като Джосер, което означава Свещения или Светия.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече