fbpx

7 романтични места в Европа: Виена

През тази седмица, непосредствено преди Деня на влюбените 14 февруари, ви завеждаме на 7 красиви  места в Европа, подходящи и за меден месец, и за романтично пътешествие. Днес отиваме в неповторимата Виена.

Виена се смята за един от най-романтичните градове в света и има защо. Великолепната витрина на австрийското величие на града включва добре запазени дворци, музеи и красиви градски площади и градини. Романтичните разходки из града често са изпълнени със серенади от класическите пиеси на Моцарт, Бетовен и Брамс.

Насладете се на интимно пътешествие сред осветените с полилеи кафенета и дворците на Хабсбургите. Валс по синия Дунав или истинско кралско изживяване в приказни дворци. Събрахме тук някои от най-романтичните места във Виена, за да ви помогнем да намерите своята визия за романтиката в този град.

1. Разходете се из градините на двореца Шьонбрун

Дворецът Шьонбрун във Виена е летният дворец от 18 век на император Франц Йосиф I. Той е отворен за обиколки, които ви позволяват да разгледате богато украсения интериор в стил рококо. Можете да следвате стъпките на Хабсбургите в прекрасните градини на бароковия дворец.

Разходете се покрай танцуващи фонтани, флорални тераси и романтични гледки -като звездния басейн, украсен с мраморни нимфи. Загубете се в лабиринта, преди да посетите музея Вагенбург, където ще можете да гледате златни карети, които биха накарали Пепеляшка  да позеленее от завист.

Местоположение: Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Виена, Австрия
Отворено: всеки ден от 10 до 17 часа (паркът на двореца Шьонбрун е отворен от 6.30 до 21 часа)
Телефон: +43 1 81113239

2. Потърсете “Целувката” в Белведере

Дворецът Белведере е бароковият летен дворец от 18 век на принц Евгений Савойски. Той е дом на страхотна колекция от изкуство, най-вече от символистични произведения на виенския художник Густав Климт. Скътани в галериите на Горния Белведер, ще намерите завладяващата картина “Целувката”, известна още като “The Lovers”. (Обожаваме тази картина на Климт!)

Картината, подобна на мозайка, изобразява двойка на ръба на пропаст, целуваща се в тясна прегръдка сред поляна от цветя. Дрехите на влюбените са украсени със златни листа. Фонът също е покрит със злато, сребро и дори платинени люспи. Предлагат се частни обиколки, които ви позволяват да научите повече за изкуството и неговата история.

Местоположение: Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Виена, Австрия
Отворено: Долно Белведере и Белведере 21: всеки ден от 10 до 18 часа. Горен Белведере: всеки ден от 9 до 18 часа.
Телефон: +43 1 795570

3.  Разходете се с лодка по Дунав

Дългият тесен остров Донауинсел (остров Дунав) във Виена е мястото, където можете да се насладите на реката в най-добрия й вид. Красотата на река Дунав вдъхнови Щраус да напише един от известните си валсове, а реката наистина има нещо поетично в начина, по който се вие през Виена.

Малкият зелен остров на изток от центъра е чудесно място за разходка край реката. Има пешеходни пътеки, минаващи по брега, заедно с плажове, откъдето можете да наемете лодка за двама.

Местоположение: Donauinsel 1, 1220 Виена, Австрия

4. Повозете се  на файтон през Виена

Освен известните класически мелодии, проникващи във въздуха, познатите звуци на Виена включват далечното тропане на копита по калдъръмени улици. Можете да резервирате запомняща се обиколка на забележителности с традиционна карета, теглена от коне, от вашия хотел във Виена.

Разходката е най-романтична през нощта, когато паметниците и очарователните пътеки на Innere Stadt са окъпани в златна светлина. Можете да намерите файтони, които очакват клиенти на Stephansplatz, Albertinaplatz и пред двореца Хофбург. Каретите са снабдени с плюшени седалки, а кочияшите обикновено са облечени в старинни костюми.

5. Кралско изживяване в двореца Хофбург

Приказният императорски дворец Хофбург някога е бил фокусна точка на 600-годишното управление на Хабсбургите. В двореца се помещават имперските апартаменти, включително този на императрица Елизабет с нейната разкошна всекидневна, която се счита за една от най-красивите стаи на Хофбург. В двореца има и съкровищница с блестящи рубини с размерите на сливи.

По време на посещението си не забравяйте да видите снежнобелите, грациозни коне липизанер в Испанското училище по езда в 10 сутринта и да слушате Хора на виенските момчета в параклиса в неделя по време на службата.

Местоположение: Michaelerkuppel, 1010 Wien, Австрия
Отворено: септември – юни: всеки ден от 9 до 17.30 часа. Юли – август: всеки ден от 9 до 18 часа
Телефон: +43 1 5337570

6. Отпийте австрийски вина в старинната тавернаEsterházykeller

Esterházykeller (Изба Esterházy) е дългогодишна винена таверна, част от бароковия дворец Esterházy, на Wallnerstraße във Виена. Heurige (винена механа) от 17 век е скътана в калдъръмен двор на двореца, с тухлени сводове и дървени кабини, които го правят интимно място за среща.

Тук се предлага чудесна селекция от домашни вина ризлинг и грюнер велтлинер заедно с класическата виенска кухня. Така можете да усетите живота тук преди столетия, когато Йозеф Хайдн, Моцарт и виенски кралски особи са се мотаели наокло през 16 век. 

Местоположение: Haarhof 1, 1010 Виена, Австрия
Отворено: понеделник – петък от 16 до 23 часа, събота и неделя от 12.30 до 23 часа
Телефон: +43 1 5333482

7. Гледайте балет във Виенската държавна опера

Нищо не показва романтична Виена така, както една вечер в Staatsoper (Виенската държавна опера). Оформена като подкова, червено-златната сцена за опера и балет е от световна класа, с акомпанимента на прочутата Виенска филхармония.

Виенската държавна опера датира от 1860 година и все още е толкова великолепна, колкото е била преди повече от век. Разполага с пищно украсено със стенописи голямо антре, както и елегантни стаи за антракт. Най-добрите места са средно между 100 и 200 евро.

Местоположение: Opernring 2, 1010 Виена, Австрия
Отворено: Повечето предавания започват около 19.30 ч
Телефон: +43 1 514442250

10. Опитайте известната торта Захер (Сахер) в кафенето на едноименния хотел

Най-известната торта в света, оригиналната торта Захер, се появява вследствие от няколко щастливи обрати на съдбата. Първият е през 1832 г., когато австрийският държавен канцлер принц Клеменс Венцел фон Метерних възлага на кухненския си персонал да приготви необикновен десерт, за да впечатли специалните си гости. Както често се случва обаче, готвачът се разболял същата вечер, оставяйки чирака готвач, тогава 16-годишният Франц Захер, да изпълни този кулинарен магически трик. Прощалните думи на Метерних към талантливия тийнейджър били: “Надявам се, че няма да ме опозорите тази вечер.”

Франц Захер уловил момента и измислил сладкиша на  живота си, шоколадовата торта, която ще остане в историята като ne plus ultra на десертите: оригиналната Sacher-Torte. Така вечерята у канцлера не била белязана с позор. Тортата скоро придобила огромна слава. От онзи момент тя става любим десерт в императорския двор и продължава да спечели сърцата (и небцата) на света.

Разбира се, не можете да си тръгнете от Виена и без прочутите бонбони “Моцарт”. Но неотдавна беше обявено, че захарната фабрика спира тяхното производство. Сигурно обаче все още ги има по магазинчетата за сувенири.

Приятна разходка из Виена!

Очаквайте утре финалната, 7-ма част на тази романтична поредица преди Деня на влюбените – 14 февруари.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече