fbpx

7 романтични места в Европа: замъкът Нойшванщайн

През тази седмица, непосредствено преди Деня на влюбените 14 февруари, ви завеждаме на 7 красиви  места в Европа, подходящи и за меден месец, и за романтично пътешествие. Днес е последното, 7-мо предложение – красивият замък Нойшванщайн в Бавария.

Замъкът Нойшванщайн е архитектурно чудо, създадено от Лудия крал Лудвиг Баварски в чест на световноизвестния композитор Рихард Вагнер. И все пак, това е много повече от просто очарователна сграда: това е истински парадокс, тъй като замъкът е построен през 19 век, във време, когато замъците вече нямат стратегически или отбранителни цели. Нойшванщайн е създаден от чистото желание да се прославят красотата и романтиката. Имате ли нужда от още аргументи, за да посетите това място? Ето и последния: този замък със своя приказен вид е в основата на известното лого на Уолт Дисни!

Замъкът Нойшванщайн е една от най-популярните забележителности в Германия. За много посетители това е основна причина да пътуват до Баварските Алпи. Малцина си тръгват разочаровани, тъй като замъкът Нойшванщайн наистина е впечатляващ. Неговият средновековен, неоромански вид, кацнал на самотен скалист хълм с Алпите на заден план очарова всеки турист.  Замъкът и неговият произход са изключително романтични, а природата наокoло е ествествено красива. Най-добре е да резервирате билети предварително или да си запазите обиколка с екскурзовод от Мюнхен.

„Лудият“ крал Лудвиг II на Бавария и Нойшванщайн

Баварският крал Лудвиг II прекарва много щастливи детски лета в замъка Hohenschwangau – неоготическия фантастичен замък на баща му в Швангау. Тaм, заобиколен от образи на романтично средновековно минало, той вероятно започва да мечтае за свои собствени замъци и дворци, които да надминат всеки от многобройните подобни проекти, популярни в Германия през 19 век.

Лудвиг II става крал на Бавария през 1864 г., на 21-годишна възраст. Това е динамично време за германската и европейската политика и от средата на 19 век баварският крал губи голяма част от суверенната си власт –  до 1871 г. е по същество безсилен в новата обединена Германска империя.

Баварският крал не е имал реално управление и това било добре за Лудвиг, тъй като му позволявало да прекарва време, отдаден на фантазиите си за изграждане на романтични средновековни замъци. Противно на общоприетото схващане, той харчи собствените си пари, а не тези на Бавария.

Изграждане на замъка Нойшванщайн в Бавария

Замъкът Нойшванщайн е близо до Мюнхен в Бавария. Той е най-известната и най-популярната от сградите на крал Лудвиг. Целта му била да построи стар немски „Ритербург“ (рицарски замък) и що се отнася до външния вид, той очевидно успя.

Строителството на замък Нойшванщайн започва през 1869 г. Замъкът смесва романски и готически елементи – според претавите на крал Лудвиг а това как трябва да изглежда средновековният замък. Той често променял мнението си за дизайна и интериорът е истинска бъркотия с множество неизползваеми стълбища, слепи алеи и недостъпни пространства.

Страхотна гледка към замъка Нойшванщайн, подобен на този на Дисни

Замъкът Нойшванщайн изглежда абсолютно зашеметяващо от равнините на долината Лех. Приближавайки се към замъка от север, ще видите красива бяла сграда на малък хълм с Алпите на заден план. Мнозина смятат, че Замъкът Нойшванщайн е вдъхновил Уолт Дисни.

Още по-зрелищни са гледките към замъка от планината. Най-добрият начин да се насладите на замъка отгоре е от Мариенбрюке – малък мост, който обхваща тесния пролом на река Pöllat на 45 м над водопад. Това е лесна десетминутна разходка от замъка до моста.

Интериорът на замъка може да се види само при задължителна обиколка с екскурзовод. Купуването на билети може да бъде изпитание – резервациите са силно препоръчителни.

До замъка Нойшванщайн може лесно да се стигне с влак от Мюнхен или на организирана еднодневна обиколка.

Само около 20 стаи са били завършени, но те имат пищни декорации – предимно със сцени от опери на Рихард Вагнер. Sängersaal (Залата на певците) има сцени от Parzival (Parsifal) и се базира на по-голяма зала във Wartburg близо до Айзенах в Тюрингия. И двете зали имат фантастична акустика и от време на време се използват за концерти.

Schloss Neuschwanstein буквално означава Castle New Swan Rock (или камък). Това име добива популярност едва след смъртта на Лудвиг – той го наричал Neue Burg Hohenschwangau (Нов замък Hohenschwangau).

Приятна разходка из тайните на замъка Нойшванщайн!

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More