fbpx

7 романтични места в Европа: Синята лагуна в Исландия

През тази седмица, непосредствено преди Деня на влюбените 14 февруари, ви завеждаме на 7 красиви  места в Европа, подходящи и за меден месец, и за романтично пътешествие. Вчера бяхме във Венеция. Днес отиваме на едно може би по-малко популярно, но много красиво място, кето може да предложи невроятно изживяване за всяка влюбена двойка – Синята лагуна, но не на Карибите, а в … Исландия.

Независимо дали планирате пътуване до Исландия или създавате списък с wъзможни пътешествия, има едно място, което не бива да пропускате.

Синята лагуна, или „Bláa Lónið“ на исландски, се намира на малко повече от половин час южно от Рейкявик и на 15 минути от най-близкото летище, е спа на открито, който е отворен за почивка и релакс през цялата година.

Лечебните му води и съвършената картина ще ви накарат да резервирате следващия полет до Исландия, за да се потопите в тази прекрасна лагуна. Вземете паспорта си и нека разгледаме някои от вълнуващата история, характеристики и удобства на величествената Синя лагуна.

Какво представлява Синята лагуна?

Синята лагуна е спа център на открито, разположен точно извън Гриндавик, Исландия. От масажи до коктейли, този прекрасен спа център ще ви осигури релаксацията и подмладяването, които заслужавате. Синята лагуна предлага разнообразие от дневни посещения, нощувки и възможности за хранене.

От богатата на минерали солена вода до ексфолиращата кал, този спа център предлага подмладяващи процедури във форми, които никога не бихте си представили.

Водата на извора естествено поддържа температура от около 39C/102F през цялата година. С тези постоянни температури лагуната е удобна като вана!

Как се е образувала Синята лагуна в Исландия?

В края на 70-те години на миналия век електроцентралата Свартсенги прави щастлива грешка: пробиват геотермална енергия в съседен парцел и излишната вода и пара излизат на грешното място.

Синята лагуна не е причинила никакви щети на електроцентралата и никакви химикали от нея не са проникнали в лагуната.

Защо хората се къпят в Синята лагуна?

Имотите в Синята лагуна предлагат всичко – от изискана храна до места за спане, но горещият извор е най-впечатляващото удобство досега. Много хора се къпят в Синята лагуна заради лечебните й свойства. Тези, които страдат от псориазис, често се къпят в тази лагуна с надеждата да лекуват заболяването си.

Богатата на минерали вода на Синята лагуна се оказва е доста лечебна. Двата основни минерала, открити в Синята лагуна, са сяра и силициев диоксид. Именно kомбинацията от тези два минерала е това, което придава на този горещ извор ефирния син оттенък.

Можете да намерите и няколко вида водорасли в Синята лагуна, които не могат да бъдат намерени никъде другаде. Тези водорасли се смесват с минералите във водата, за да създадат перфектната комбинация за грижа за кожата.

Как да стигнем до Синята лагуна в Исландия?

Синята лагуна е много удобно разположена само на около половин час път от столицата на Исландия Рейкявик. Ако посещавате Исландия от друга страна или континент, не забравяйте да резервирате самолетния си билет достатъчно предварително.  Синята лагуна е само на 15 минути път с кола от най-близкото летище. Можете лесно да наемете кола, за да шофирате сами или да наемете такси. Предлагат се също частни чартъри и обществени автобуси.  Можете да изберете, че обиколката е правилният вариант за вас. Посещението на Синята лагуна с туристически групи може да бъде много удобно, защото вашият надежден транспорт е гарантиран.

Най-доброто време за посещение

Синята лагуна е най-малко натоварена сутрин и късно през нощта. Много хора предпочитат да използват времето си в СПА центъра, за да се отпуснат и да се успокоят след цял ден обиколки или дейности. Ако искате да влезете в СПА центъра сутрин и да се мотаете през целия ден, можете да го направите. Няма ограничение във времето за вашето къпане в лагуната.

По-късно вечерта, около четири часа преди затваряне, е идеалното време за посещение на Синята лагуна. Това ви дава идеалната възможност да си починете и да се отпуснете, преди да се върнете в хотела си за добър сън.

Работно време на Синята лагуна

Часовете на Синята лагуна се променят на месечна или двумесечна база, така че не забравяйте да проверите отново часовете за датите на пътуването си.

Работното време в Синята лагуна е както следва:

1 януари – 31 януари – 8:00 – 21:00 часа
1 февруари – 3 март – 8:00 – 22:00 часа
4 март – 30 май – 8:00 – 21:00 часа
31 май – 27 юни – 7:00 – 23:00 часа
28 юни – 18 август – 7:00 – 00:00ч
19 август – 28 ноември – 8:00 – 22:00 часа
29 ноември – 31 декември – 8:00 – 21:00 часа

Синята лагуна затваря рано на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

24 декември – 8:00 – 15:00ч
25 декември – 8:00 – 17:00ч
31 декември – 8:00 – 17:00ч

Данни за контакт

Много туристически агенти ще ви отведат до Синята лагуна, но можете да изберете да посетите този горещ извор и сами. Все пак ще трябва да закупите билети за Синята лагуна, за да имате достъп.

Телефон: +354 420 8800
Instagram: @bluelagoonis
Facebook: @BlueLagoonIceland
Twitter: @bluelagoonis
Norðurljósavegur 9, 240 Grindavík

Приятен престой в Синята лагуна, Исландия!

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече