fbpx

7 романтични места в Европа: Сиракуза

През тази седмица, непосредствено преди Деня на влюбените 14 февруари, ви завеждаме на 7 красиви  места в Европа, подходящи и за меден месец, и за романтично пътешествие. Днес отиваме в един от най-красивите градове в Сицилия – Сиракуза. Едно романтично пътуване с вашата половинка до този древен град ще ви потопи в красотата на италианския Юг.

Не мислете Сиракуза за град на самохвалци, ако чуете „най-стар“, „най-голям“ и „най-добре запазен“. Всико това е вярно. Тези суперлативи са заслужени от град, който има един от най-големите театри в целия древногръцки свят, катакомби, които са много по-големи от тези в Рим, един от най-големите римски амфитеатри в Италия и едно от най-завършените и най-здрави укрепления, останали от гръцката епоха.

Добавете към тях катедрала с една цяла стена, образувана от колоните на древен храм на Атина, вторият най-важен археологически музей в Сицилия и очарователни кариери, където гърци и римляни са намирали камъните за огромни древни комплекси. И ще разберете защо Сиракуза е сред във местата, които трябва да се видят в Сицилия.

Забележка: Някои локации може да бъдат временно затворени поради скорошните глобални проблеми със здравето и безопасността.

Остров Ортигия и Фонте Аретуза

Малкият остров Ортигия е историческият център на Сиракуза и в древността на него  е живяла по-голямата част от населението на града. Не е изненадващо, че много от историческите забележителности се намират в тази Чита Векия (Стария град), включително катедралата. Тесните му алеи са осеяни с кафенета и магазини и тук е мястотото, където да усетите местния живот.

Крайбрежната алея на Foro Italico е красиво място за разходка, а пейките  под дърветата ви канят да седнете и да се насладите на сянката и гледката към морето. Крайбрежната алея се простира на север от Фонте Аретуса (Извора на Аретуза) и до порта Марина от 15 век, където можете да видите останки от старата градска стена. Самата порта е с испанска/мавританска украса от 15 век, а наблизо е малката църква Санта Мария деи Мираколи, която е построена в самото начало на 16 век.

В южния край, където започва Foro Italico, се намира Fonte Arethusa, езерце с папирусни тръстики, образувано от сладководен извор близо до морето. Древен мит разказва как нимфата Аретуза, докато бягала от гръцкия речен бог Алфейос, била превърната в този сладководен извор от богинята Артемида.

Дивият папирус расте тук от хилядолетия, едно от само две места, където расте див папирус в Европа. В южния край на Foro има малък парк, където ще намерите входа на Acquario Tropicale, с редки риби от тропическите морета.

Катедралата Santa Maria delle Colonne

Очарованието на катедралата в Сиракуза, подобно на много други забележителности на Сицилия, е нейната еволюция, показваща различните периоди и владетели на острова. Това е особено очевидно в тази сграда – една цяла външна стена е оформена от дорийските колони на древния храм на Атина.  Катедралата е построена около храма, включвайки неговите колони, през 7 век и тъй като те остават видими, катедралата е наречена Santa Maria delle Colonne. Тези дорийски колони, обърнати към Виа Минерва, контрастират с бароковия фронт, широките стъпала, водещи към него и статуите на апостолите Петър и Павел от Марабити, които гледат към площад Дуомо.  Тази фасада и други сгради, обграждащи площада, всички датират от 17 до 18 век. Колоните в пермбулаторията са зазидани и във всяка от стените на целата са оформени осем аркади. След земетресението от 1693 г. Андреа Палма построява оживена барокова фасада и портик с превъзходно обърнати колони. Много по-късни допълнения, главно барокови, са премахнати по време на реставрациите през 1927 г., но няколко се пак са запазени: дървеният таван от 1517 г.; нормански шрифт от 12 век върху седем малки бронзови лъва; високият олтар от 1659 г.; сакраменталният параклис, построен през 1653 г.; картина на Сан Зосимо в параклиса с разпятието, приписван на Антонело да Месина; и в лявата страна на кораба – статуи на А. и Г. Гагини.

Адрес: Piazza Duomo, Сиракуза

Археологическит парк Неаполис и гръцкият театър

Един от най-големите театри в цялата древногръцка империя, гръцкият театър в Parco Archeologico della Neapolis, първоначално е построен по време на управлението на Йеро I, около 470 г. пр. н. е., от строител на име Демокопос. Тук са е състоялa премиерата на най-малко две трагедии на Аисхил, както и произведения на Софокъл и Еврипид.

С диаметър 138 метра, театърът има 61 реда седалки, изсечени в скалата, осигуряващи места за 15 000 зрители. Аудиторията (cavea) е останала изцяло, с изключение на най-ниските редове седалки, които са премахнати между 69 и 96 г. сл. Хр., за да се освободи място за оркестъра, който е свирил по време на гладиаторските игри.

Адрес: Parco Archeologico della Neapolis, Viale Paradiso, Сиракуза

Латомия дел Парадизо и ухото на Дионисий

Латомията са древни каменни кариери, които са работили от 6 век пр. н. е. нататък и в крайна сметка са изкопани на повече от 20 метра надолу във варовика. Най-голямата и най-известна от тях е Latomia del Paradiso, част от Parco Archeologico della Neapolis.

Една от двете подземни галерии е дълга 60 метра, широка от 5 до 11 метра и висока 23 метра и заради акустиката си е наречена l’Orecchio di Dionisio, Ухото на Дионисий. Според легендата, тиранинът Дионисий можел да стои в единия край и да слуша шепнещите разговори на затворени тук, защото звукът от гласове се усилвал без ехо.

Адрес: Parco Archeologico della Neapolis, Viale Paradiso, Сиракуза

Регионалният археологически музей Paolo Orsi

Вила Ландолина помещава втория по важност археологически музей на Сицилия след този в Палермо. Колекциите му варират от праисторически до византийски времена, но са изложени само тези през класическия период (5-4 в. пр. н. е.); допълнително пространство за показване за останалите е в процес на изграждане.

Показаните колекции включват някои редки и красиви произведения, като удивително завършената ваза от шесто хилядолетие пр.н.е. от цивилизацията Стентинело в Матренса, бронзов гробен панел от некропола Кастелучо и редица други находки от бронзовата епоха.

Находките от Панталика включват колекция от червени полупрозрачни съдове от 13 до 11 век пр.н.е., а има вази и бронзови оръжия от некропола в Монтаня близо до Калтаджирон, датиращи от 1270 до 1000 г. пр.н.е. Експонатите предоставят подробна информация за гръцката колонизация от 6 в. пр. н. е., а находките са подредени по това къде са намерени: храмов корниз от теракота от Наксос, теракотена глава на Горгона от около 450 г. пр. н. е. и керамика от Атика.

Цял раздел е посветен на модели на храмове в Сиракуза, с подробни филми и артефакти от тях.

Адрес: Viale Teocrito 66, Сиракуза

Замъкът Маниаче

С изглед към входа на залива от позицията си на върха на остров Ортигия, замъкът Маниас е построен от Фредерик II между 1232 и 1240 г. Започва като кралска резиденция, но се превръща в ужасен затвор по време на управлението на Фердинанд II Арагонски в края на 1400 г. През 1860 г. добре укрепеният замък е превзет от Джузепе Гарибалди в борбата за освобождение от династията на Бурбоните и за обединение на Италия.

Криптата и катакомбите Сан Джовани

Първоначално построена през раннохристиянския период, църквата Сан Джовани е разширена през 6 век, разрушена от сарацините през 9 век, възстановена от норманите през 12 век и е останала руини след земетресението от 1693 г.

Основната част, която все още стои, е порталната стена от 14 век. От църквата стъпала води надолу до кръстовидната крипта на Сан Марциано от четвърти век и до съседните катакомби, които са сред най-внушителните известни и много по-големи от катакомбите на Рим.

Смята се, че криптата първоначално е била римски хипогей (гробен свод) и все още можете да видите осем от основите на йонските колони. След това се превръща в църква, а през трети или пети век около нея е построен троен купол във формата на гръцки кръст.

Дизайнът, издълбани върху капилите на стълбовете, показват както древни, така и християнски символи, а в източния край на криптата са олтарът, където се смята, че се е молил апостол Павел през 61 година и гробницата на св. Маркиан, за когото се твърди, че е загинал тук.

Адрес: Via San Giovanni alle Catacombe, Сиракуза

Пиаца Дуомо и Ипогео

Широкият площад Piazza Duomo в Сиракуза може да бъде сърцето на сицилианската барокова архитектура, красив ансамбъл от добре реставрирани църкви и обществени сгради.

Това, което няма да видите, докато се разхождате из площада или спирате в кафене, за да се полюбувате на осветените фасади вечер, е онова, което се крие под паветата. От входа под градините на Архиепископския дворец можете да слезете в пространствата под площада, за да разгледате тунели, древни кариери и огромната цистерна под двореца на архиепископа.

Ipogeo di Piazza Duomo (Hypogeum на Piazza Duomo) изиграва важна роля в по-късната история. По време на бомбардировките на Сицилия през Втората световна война хиляди жители на града с се били стълпили тук  заедно, докато бомби избухвали над главите. Видеозаписи документират тези събития.  

Като следвате маршрута през тунелите, няма да излезете на Piazza Duomo, а на няколко пресечки в близост до морето.

Замъкът Еуриало

Замъкът с площ от един и половина хектара е едно от най-силните укрепления, останали още от времето на гърците, построено при управлението на Дионисий между 402 и 397 г. пр. н. е. През следващите години, до 3 век пр.н.е., замъкът е модифициран, за да отговори на промените във военните изисквания.

Казват, че именно тук, когато Сиракуза е била обсадена от римляните през 213-212 г. пр. н. е., гигантското огледало, конструирано от Архимед, е било използвано за отразяване на слънцето и за запалване на платната на вражеската флота.

Гледките оттук към Стария град и района на пристанището Порто Гранде са особено впечатляващи в следобедната светлина.

Адрес: Viale Epipoli, Белведере, Сиракуза

Санта Лучия

Трикорабната базилика от 12 век заменя по-ранна църква, построена през 6 век на мястото, където е била убита Света Лучия. Порталът и розовият прозорец над него в западния край на църквата са останки от старата готическа сграда.

Църквата изпълва единия край на големия, наподобяващ парк Пиаца Санта Лусия, а вдясно от него е осмоъгълната Чиеза дел Сеполкро от 17 век с гробницата на Света Лучия, покровителката на Сиракуза, загинала мъченически, когато Диоклециан преследвал християни през 304 г. Останките на светицата всъщност са във Венеция, отнесени са там от местни жители, които ги спасяват от Константинопол по време на кръстоносните походи. И под църквата, и под площада има катакомби, но те не са отворени за посещения.

Приятна разходка из красивата Сиракуза!

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече