fbpx

7 съвета как да охладите вашето куче в горещите летни дни

„Човече, много е горещо!“ казвате си, седнали на сянка и отпивайки чаша студен чай или бира, докато кучето ви гледа умолително. Ясно е, че на него също му е топло, нали, а вие дори нямате козина. Повечето от нас вероятно осъзнават  дискомфорта на своето куче. Какво можем да направите, за да се чувства то по-добре и да го предпазим от потенциален топлинен удар?

1. Намерете малко сянка
Как можете да охладите личното му пространство? Препоръчва се дебелата сянка, където може по-комфортно да се настани и вашето куче. Това може да е голямо дърво във вътрешния ви двор или някакви тенти или сенници, които са сгъваеми и лесно преносими.

2. Потопете се във вода, но бъдете внимателни
Ако имате късмета да имате басейн или да сте близо до езеро, вероятно ще се изкушите да скочите във водата заедно с кучето си. Това изглежда логичен вариант, но бъдете внимателни. Ако на кучето ви му е наистина горещо или граничи с топлинен удар, това може да влоши нещата. Прекалено рязкото понижаване на температурата на кожата и повърхностната температура на вашето куче може в действителност да доведе до допълнително нагряване на вътрешните му органи.

Вместо това, по-добре – за да се урегулира телесната му температура, накарайте го да влезе бавно във водата. Оставете го да стои известно време само с крака в студената вода; в идеалния случай – следете температурата му с термометър.

Ако нямате достъп до басейн или езеро, надуваем басейн за малки деца също ще свърши работа –  в него кучето може спокойно да си лежи във водата.

3. Осигурете му вентилатор
Завихрената въздушна струя може да направи летните жеги много по-поносими – при отворен прозорец и поставен вентилатор. Такава прохлада, без съмнение, ще искате и за себе си.

4. Опитайте с маркуч или пръскачка
Очевидно използването на градински маркуч за охлаждането на кучето ви ще помогне, но така  се хаби доста вода, а и някои кучета се страхуват от маркуча.  или дори могат да бъдат наранени от натиска. Вместо това, помислете за пръскачка, която може на по-тънки струи да създаде прохлада.

5. Използвайте мокра кърпа
Използването на кърпа за ръце или кърпа за баня, която е навлажнена и охладена, е чудесна помощ за охлаждане. Замразан пакат с грах, например, също може да се използва, като се постави на врата или слабините на кучето, където са някои големите кръвоносни съдове.

6. Охладете водата му
В горещия ден вие предпочитате хладно питие. Не мислите ли, че и на вашето куче би му харесало? Просто поддържайте водата им за пиене прясна и я охлаждайте, като я сменяйте често. Можете евентуално да добавите лед към купата с вода, за да помогнете за понижаване на температурата на животното.

7. Винаги носете вода
Уверете се, че когато излизате от къщи, носите много вода – и за себе си, и за кучето си. Една  бутилка от 0.500 л може лесно да се охлади и да се съхранява на хладно в изолирана торба.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече