7 съвета как да охладите вашето куче в горещите летни дни

„Човече, много е горещо!“ казвате си, седнали на сянка и отпивайки чаша студен чай или бира, докато кучето ви гледа умолително. Ясно е, че на него също му е топло, нали, а вие дори нямате козина.  Повече от нас вероятно осъзнават  дискомфорта на своето куче. Какво можем да направите, за да се чувства то по-добре и да го предпазим от потенциален топлинен удар?

1. Намерете малко сянка
Как можете да охладите личното му пространство? Препоръчва се дебелата сянка, където може по-комфортно да се настани и вашето куче. Това може да е голямо дърво във вътрешния ви двор или някакви тенти или сенници, които са сгъваеми и лесно преносими.

2. Потопете се във вода, но бъдете внимателни
Ако имате късмета да имате басейн или да сте близо до езеро, вероятно ще се изкушите да скочите във водата заедно с кучето си. Това изглежда логичен вариант, но бъдете внимателни. Ако на кучето ви му е наистина горещо или граничи с топлинен удар, това може да влоши нещата. Прекалено рязкото понижаване на температурата на кожата и повърхностната температура на вашето куче може в действителност да доведе до допълнително нагряване на вътрешните му органи.

Вместо това, по-добре – за да се урегулира телесната му температура, накарайте го да влезе бавно във водата. Оставете го да стои известно време само с крака в студената вода; в идеалния случай – следете температурата му с термометър.

Ако нямате достъп до басейн или езеро, надуваем басейн за малки деца също ще свърши работа –  в него кучето може спокойно да си лежи във водата.

3. Осигурете му вентилатор
Завихрената въздушна струя може да направи летните жеги много по-поносими – при отворен прозорец и поставен вентилатор. Такава прохлада, без съмнение, ще искате и за себе си.

4. Опитайте с маркуч или пръскачка
Очевидно използването на градински маркуч за охлаждането на кучето ви ще помогне, но така  се хаби доста вода, а и някои кучета се страхуват от маркуча.  или дори могат да бъдат наранени от натиска. Вместо това, помислете за пръскачка, която може на по-тънки струи да създаде прохлада.

5. Използвайте мокра кърпа
Използването на кърпа за ръце или кърпа за баня, която е навлажнена и охладена, е чудесна помощ за охлаждане. Замразан пакат с грах, например, също може да се използва, като се постави на врата или слабините на кучето, където са някои големите кръвоносни съдове.

6. Охладете водата му
В горещия ден вие предпочитате хладно питие. Не мислите ли, че и на вашето куче би му харесало? Просто поддържайте водата им за пиене прясна и я охлаждайте, като я сменяйте често. Можете евентуално да добавите лед към купата с вода, за да помогнете за понижаване на температурата на животното.

7. Винаги носете вода
Уверете се, че когато излизате от къщи, носите много вода – и за себе си, и за кучето си. Една  бутилка от 0.500 л може лесно да се охлади и да се съхранява на хладно в изолирана торба.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More