fbpx

8 вечни детски книжки

На 1 юни, Денят на детето, всички ние си спомняме за времето, когато сме били малки – как сме се забавлявали, какви лудории сме правили, какви детски книжки сме чели. И разбира се – кои от тях са ни любими и до днес. Ето някои безспорни заглавия:

“Пипи Дългото чорапче”, Астрид Линдгрен

Кой не познава тази млада госпожица с две дълги и извити огнени плитки, с луничките, накацали като точици на калинка върху чипото й любопитно носле. Малкото пакостливо момиченце, което завладя сърцата на поколения деца и продължава да го прави по онзи неин си, непринуден, непокорен, смел, възторжен и вдъхновяващ начин. Готова винаги да се притече на помощ на своите приятели и… много много истинска! Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче е превъплъщение и символ на детството, на жаждата за приключения и свобода. пипи, нейната виле Вилекула и други призни герои от творчеството на Астрин Линдгрен можете да видите в музея Junibacken в Стокхолм.

Питър Пан”, сър Джеймс Матю Бари

Любимата история за хлапето, което не иска да порасне (както и Пипи, Аника и Томи не искат да пораснат). Питър Пан е момче, което може да лети. Той е смел, свободолюбив и искрен. Той е верен приятел. Небивалата земя е мястото, където Пан се чувства истински щастлив. Когато идва времето да порасне и да напусне Небивалата земя, той категорично отказва да го направи и остава завинаги там. Той е детето, което всеки един от нас иска да съхрани в себе си.

“Малкият принц”, Антоан дьо Сент-Екзюпери

Казват, че тази вълнуваща малка книжка трябва да се прочете няколко пъти в пъти в живота. Веднъж в детството и след това вече като големи. Когато за първи път прелистваме страниците на „Малкият принц”, картината, която най-силно се запечата тогава в детското съзнание със сигурност е онази чудновата рисунка на боа, която е глътнала слон. С всеки следващ прочит през годините образът на чудноватия невръстен мечтател се променя в представите ни- той си има собствена планета и притежава цвете, което обича повече от всичко друго на света. И вижда само със сърцето си.

Приключенията на Лукчо”, Джани Родари

„Лукчо” е история за несправедливото потисничество на плодовата аристокрация спрямо всички зеленчуци. Борбата между доброто и злото тук е пресъздадена по един необичаен и завладяващ начин. Главните герои са плодове и зеленчуци, които са представени с характерните за хората черти. Дон Домат – същински злодей, принц Лимон – самовлюбен господар на плодовете и зеленчуците, чичо Боровинка – скромен отшелник, барон Портокал – голям чревоугодник и маестро Круша – цигулар. История, която вълнува малки и големи до днес.

“Приключенията на Пинокио”, Карло Колоди

Това е историята на едно безгрижното дървено човече, което животът изправя пред безброй несгоди, трудности и изпитания, за да заслужи истинско човешко сърце и душа. По пътя към своята истинска същност той се среща както с истински, така и с фалшиви приятели. Красива и малко тъжна метафора на изконната истина, че мъките и неволите ни облагородяват, правейки ни по-мъдри и силни, по-добри и човечни.

“Карлсон, който живее на покрива”, Астрид Линдгрен

Още един чудесен приказен герой на Астрид Линдгрен – симпатичният и добродушен дебеланко, който живее на покрива на една обикновена къща. Стане ли дума за пакости и щуротии, Карлсон е винаги насреща. Той е най-добрият приятел на Дребосъчето, което обитава къщата със своите родители и по-големите си брат и сестра – Босе и Бетан. Но Карлсон не е обикновено момче – той има перка на гърба си, с която може да лети и да се издига далеч над сивия и скучен свят под краката му. Героят носи по нещо от характера и волността на Пипи. Понякога е малко лаком и изяжда всички кюфтенца, приготвени от майката на Дребосъчето, но е винаги готов да помогне, да вдъхне сила и вяра в чудесата. 

Мечо Пух, Алън А. Милн

Легендарното остроумно мече успя да се превърне в любим герой на няколко поколения деца и да остане завинаги в спомените им със своите симпатични и мъдри мисли. Алан А. Милн се вдъхновява от приятелството на сина си Кристофър Робин Милн с мечето от Лондонския зоопарк на име Уини. До такава степен хлапето се привързва към него, че сменя името на любимото си плюшено мече Едуард (получено като подарък за първия му рожден ден) с Уини Пух (Winnie the Pooh). Така се ражда идеята за книга, описваща приключенията на Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Гората (базирани също върху реално съществуващи плюшени играчки на малкия Кристофър) – Прасчо, Ийори, Тигър, Кенга и Ру.

И нещо родно –

“Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе”, Елин Пелин

“Който и да си ти, драги читателю – пише Елин Пелин за своето уникално литературно произведение – от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как след чудни, и смели приключения се спаси. Борбата му да се освободи от злото облагородяват душата му, каляват волята му, правят го смел и предприемчив.”

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече