fbpx

8 идеи за разходка край езерото Лох Нес

Разгледайте най-известното езеро в Шотландия с нашето ръководство за 8 от най-добрите неща за правене в района на Лох Нес и околностите – от водопади и горски разходки до разходки с лодка и наблюдение на чудовища.

Познато със своя размер, дълбочина и мистериозно чудовище, което може да откриете, че дебне под повърхността, Лох Нес е едно от най-известните езера в света и задължително е включено във всеки шотландски маршрут. Но в района на Лох Нес има нещо повече от самото езеро.

Тръгнете към Лох Нес на пътуване, наслаждавайки се на красивите пейзажи в района и откривайки замъците, абатствата, водопадите, хълмовете и плажовете, които заобикалят езерото. Така че дори и да не видите водното чудовище Неси, има още много неща за правене в Лох Нес и района около него – ето 8 от най-добрите идеи.

Плавайте по езерото

С дължина 22,5 мили, ширина една миля и дълбочина 240 метра, Лох Нес е най-голямото езеро по обем във Великобритания, с повече вода от всички други езера в Англия и Уелс взети заедно. Това е една от най-емблематичните забележителности на Шотландия. И едно от най-добрите неща, които трябва да направите в Лох Нес, е да се отправите към водите на езерото, за да го изследвате с лодка.

Намирането на езерото ви дава много по-добра представа за неговия мащаб, с прекрасни гледки към околния пейзаж. Можете да наемете кану и да гребете около езерото – има и пътеката с кану Great Glen от Форт Уилям до Инвърнес, която отнема четири-пет дни.

Или вземете разходка с лодка от Лох Нес. Както Jacobite Cruises (тръгващи от Dochgarroch Lock и Clansman Harbour), така и Cruise Loch Ness (от Fort Augustus) провеждат на 50-минутни обиколки с екскурзовод с много информация за езерото. И лодките имат вграден сонар, в случай че чудовището се появи, така че дръжте под око водата под вас…

Как да стигнете до там: Круизът Jacobite’s Inspiration от Clansman Harbour струва £18 за възрастни (£16 възрастни, £14 деца на възраст 6-15 години). Дневният круиз по Лох Нес струва £18 за възрастни (£16 възрастни, £11 деца на възраст 6-15 години). И двете пътуват целогодишно. Цените сега може да варират.

Върнете се назад във времто в замъка Urquhart

Кацнал на нос на фона на езерото и планините, разрушеният замък Urquhart е впечатляваща гледка. Той бди над Лох Нес от 13 век и е построен на мястото на по-стара крепост. Един от най-големите замъци в Шотландия, той изигра важна роля в борбата за шотландска независимост и битките с клана Макдоналд.

Замъкът Urquhart е разрушен през 1692 г., за да спре якобитите да го използват като военна база и оттогава е оставен като руина. Можете да научите повече за неговата история в посетителския център, където има филм и изложба и можете да разгледате руините.

Изкачете се до върха на кулата Грант, разходете се покрай останките от укрепленията и надникнете в затворническата килия, където е държан галският бард Домнал Дон.

Как да стигнете до там: Замъкът Urquhart е на 5 минути с кола/45 минути пеша от Drumnadrochit. Входът струва £13 за възрастни (£10,50 отстъпки, £8 деца на възраст 5-15).

Качете се на велосипед

Независимо дали сте планински или шосеен колоездач, около Лох Нес има маршрути за колоездене, които ще ви допаднат. Или ако харесвате идеята да изследвате с велосипед, но не си падате по хълмовете, можете да наемете електровелосипед от Loch Ness Hub в Drumnadrochit. Тези захранваните с батерии велосипеди ви дават допълнителен прилив на мощност, когато имате нужда от нея, за да можете да разгледате повече.

В близост до Drumnadrochit има набор от различни велосипедни маршрути, включително горски пътеки през Craigmonie и Balmacaan Woods, двукилометровото пътуване до водопада Falls of Divach или пътния маршрут покрай езерото до замъка Urquhart.

Или ако търсите по-голямо предизвикателство, можете да карате по участъка от Affric Kintail Way (44 мили от Drumnadrochit до Morvich в Kintail), Great Glen Way (73 мили от Инвърнес до Форт Уилям) или Loch Ness 360° Trail, който обикаля по целия път около езерото.

Как да стигнете до там: Електрическите велосипеди са на разположение за наемане в центъра на Лох Нес в Драмнадрочит от април до ноември. Наемът за цял ден струва £38 или за половин ден £25 (минимална възраст 14 години).

Или си направете поход

Излизането сред природата, за да се насладите на гледките и чистия въздух, е един от най-добрите начини да подобрите кондицията си. И има много пешеходни маршрути, от които да избирате около Лох Нес – от многодневни пътеки на дълги разстояния до кратки горски разходки.

Ако нямате време, можете да извървите част от Great Glen Way или South Loch Ness Trail (маршрут от 28 мили, който минава по тихата страна на езерото) като дневни разходки.

Можете също да се изкачите до върха на Meall Fuar Mhonaidh, най-високият хълм в района на 699 метра с гледка чак до Форт Уилям. Или ако търсите нещо по-лесно, разходките в гората Абриачан са добре маркирани пътеки през гори в хълмовете над Лох Нес. Или следвайте разходката по река Oich през борови дървета от Fort Augustus.

Разгледайте приказния Рийлинг Глен

Точно на север от Лох Нес, Reelig Glen е древна гора, която е дом на някои от най-високите дървета в Шотландия. Тази спокойна долина е тесен пролом със стръмни страни, през който преминава реката Moniack Burn покрай каменни мостове, пещери и стичащи се водопади.

Следвайте дългата миля пътека на високите дървета, за да видите някои от гигантите в долината. Reelig е известен също като фея Глен и въпреки че може да не забележите едно от тях, можете да видите диви животни като червени катерици и борови мартини. Гленът първоначално е бил собственост на семейство Фрейзър, което е засадило иглолистни и широколистни дървета в началото на 1800 г., за да създаде гората.

Трябва да има нещо във водата, тъй като Reelig Glen има най-големите концентрации на високи дървета в окръга. Дъгласова ела с височина 64 метра, известна като Dughall Mor („Големият Дъглас“), държеше рекорда за най-високо дърво във Великобритания – докато не беше изпреварена от своя съсед.

Как да стигнете до там: Reelig Glen е на 10 мили източно от Инвърнес през A862 или на 8 мили северно от Лох Нес през Abriachan. В началото на пътеката има паркинг извън пътя.

Посетете руините на манастира Бюли

Недалеч от Reelig Glen се намира град Beauly – за който се казва, че е получил името си от Мария, кралица на Шотландия, която минала през 1564 г. и казала “C’est un beau lieu” (какво красиво място). И тя не сгрешила, особено що се отнася до манастира Beauly.

Приоратът Beauly е основан през 1230 г. за монаси Valliscaulian, дошли от Дижон във Франция. Те са живели там в продължение на 300 години, но след Реформацията камъкът и оловото му са били отстранени и всичко, което е останало сега, са атмосферните руини на църквата на абатството.

Църквата загубва покрива си, но все още можете да видите оригинална каменна зидария и гробници на семейство Макензи, както и исторически гробове в двора на църквата. И внимавайте за възлестия явор до входа, който е на повече от 800 години.

Как да стигнете до там: Beauly Priory е на 18 мили източно от Инвърнес през A9/A832 или на 14 мили северно от Drumnadrochit през A833. Входът е свободен.

Оитайте уиски в дестилерията Glen Ord

За наистина автентично планинско изживяване не можете да пропуснете посещение на дестилерия за уиски, за да видите как се прави течното злато в Шотландия – и да опитате драм или два.

Дестилерията Glen Ord се намира на атмосферно наречения Черен остров, западно от Инвърнес. Основана е през 1838 г., за да използва местния ечемик и се превърна в четвъртата по големина дестилерия в Шотландия. Те провеждат обиколки, за да ви дадат представа зад кулисите на процеса, от блестящите медни дестилатори до купчините бъчви, където отлежава.

Обиколката завършва с дегустация на три от техните уискита, включително флагмана им Singleton of Glen Ord. Това гладко медено уиски обикновено се изнася за Югоизточна Азия, така че посещението в дестилерията е рядък шанс да се докопате до него.

Как да стигнете до там: Дестилерията Glen Ord е на 15 мили източно от Инвърнес по A9/A832 или на 17 мили северно от Drumnadrochit по A833. Можете също така да хванете влака до гара Muir of Ord, на 10 минути пеша. Обиколката на Singleton Of Glen Ord струва £11 на човек.

И разбира се, научете легендите за Неси

Не можете да пътувате до Лох Нес, без да стане дума за най-известния му обитател – чудовището от Лох Нес. Водите на Лох Нес са дълбоки и мътни, благодарение на голямото количество торф, така че кой знае какво може да се крие под повърхността.

Чудовището от Лох Нес се споменава за първи път в книга от шести век за Свети Колумба, но наблюдение през 1933 г. започва от манията по Неси и над 1000 души казват, че са го виждали оттогава. Има ли праисторическо създание, живеещо в езерото, или е гигантска змиорка, трик на светлината или измама? Сонарите, подводниците и сателитите не успяха да кажат със сигурност.

Научете повече в центъра и изложбата на Лох Нес, които ви превеждат през историята на езерото, както и в търсенето на чудовището. Това е и мястото на Great Glen Distillery, които правят свои собствени джинове в най-малката занаятчийска дестилерия в Шотландия.

Как да стигнете до там: Центърът и изложбата Loch Ness се намират в Drumnadrochit. Входът струва £8,95 възрастни (£7,95 отстъпки, £4,95 деца на възраст 6-15).

изкуство любопитно

Сериалите по HBO през март

Три отличаващи се сериали, оригинални продукции на HBO, идват в стрийминг платформата този месец – втори сезон на криминалната драма “Пери Мейсън”, новият комедиен сериал “Самотна майка” и дългоочакваният и обявен като финален, сезон на награждавания сериал “Наследници”. “ПЕРИ МЕЙСЪН“ HBO MAX: 7 март2023 | драма | HBO Original | 18+Режисьор: Фернандо Коимбра, Джесика Лоури, Мариали Ривас и Нина Лопес-КорадоС участието […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Красивото крайбрежие на Амалфи в Италия

Построено върху стръмни скали със села, спускащи се надолу към тюркоазено Тиренско море, крайбрежието на Амалфи е един от най-живописните участъци от бреговата линия в Италия. Неговите богато украсени вили, куполни църкви, лимонови горички и терасовидни лозя са привличали посетители още от времето на римляните, а крайбрежието на Амалфи все още е популярно, независимо дали искате да се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Тоя връх висок е… Историята на Шипка

Днес, 3 март, България чества 145 години от Освобждението. Знаков за този ден е връх Шипка. Шипка или познат  още като Свети Никола е връх в Стара планина с надморска височина 1326 m, разположен на изток от Шипченския проход. До 23 ноември 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977 г. – […]

прочетете повече