fbpx

8 неща, които трябва да направите в Ирландия

Диви, ветрови пейзажи и дружелюбни местни жители, винаги готови да ви посрещнат. Ето как да се възползвате максимално от посещението си в Ирландия:

Посмейте се в Килкени

Има две неща, които ирландците правят много добре: пият и се смеят. Килкени празнува и двете всяка година на комедийния фестивал “Котката се смее”. Това е най-големият комедиен фестивал в Ирландия и един от най-популярните в света.

За един уикенд великите, добрите и лошите (но смешни) се събират в един от най-дивите градове. Кръчмата на Langton е любимо място за гостуващи комици. Отидете и ще видите защо!

Насладете се на китовете 

Ето една тайна, която дори повечето ирландци не знаят: Ирландия е рай за наблюдателите на китове.

Забравете за дългите разстояния, за да видите тези прекрасни бозайници, защото към днешна дата в ирландските води са регистрирани 24 вида китове и делфини, като незамърсеното море на западен Корк е една от най-богатите зони за наблюдение на китове в страната.

Юли е особено подходящо време да видите тази красота само на няколко километра от брега.

Хапнете солени стриди в Голуей

Ирландците обичат да преглъщат стридите си с халба Гинес. Това е нещо, в което само можете да се уверите на Международния фестивал на стридите в Голуей през септември, където и хапването, и пийването се празнуват сериозно. Твърди се, че това е най-продължителният фестивал в Ирландия, популярен сред гуляйджиите, които не искат лятото да свършва.

Фестивалът е четиридневен, акцентът е върху забавлението, храната и, разбира се, бирата Гинес. Основната атракция обаче са стридите, внимателно подбрани от залива Голуей и поднесени в целия им блясък във фестивалната шатра.

Сърфирайте на ирландска вълна

Плуване в студения Атлантически океан в средата на ноември? Звучи неприятно, нали? Е, хиляди сърфисти не са съгласни с това – всъщност западното крайбрежие се е превърнало в една от горещите точки за сърф в Европа.

Плажовете на Майо и Донегал са мястото – вълните са огромни и постоянни, нещо, което всеки познавач ще ви каже, че е ключът към доброто сърфиране.

Селата в района са пълни със сърфисти от цял свят. И ако тепърва започвате, има много сърф училища наоколо, които ще ви научат на най-важното, дори ако пръстите на краката ви посинеят от упражненията.

Пийте като местен

Ако искате автентично изживяване в ирландския пъб, избягвайте Temple Bar в Дъблин на южния бряг на река Лифи. Това, което беше съвкупност от културни институции и автентични ирландски пъбове, сега е напоен с Гинес тематичен парк, пълен с туристи и пиянски партита с кокошки и елени.

Вместо това се насочете към O’Donoghue’s на Merrion Row – не изглежда модерно или модерно, но е един от най-добрите в града; Mulligans (ул. Пулбег); Kehoe’s (South Anne Street); и Овал (Middle Abbey Street). Всички те са стари пъбове в Дъблин и са много по-добри от всеки от така наречените мега-пъбовете. Говорим за добри солидни дъблински пияници!

Разбира се, туристическия ви “ангацимент” трябва да включи и обиколка на пивоварната Гинес. Да го пропуснеш би било все едно да отидеш до Ватикана и да не се заснемеш пред катедралата. “Св. Петър”. Нeдопустимо!

Отидете на брега

Ирландия има едни от най-драматичните крайбрежни пейзажи в света и като следвате Дивия атлантически път – романтичното, но подходящо име, дадено на 2500-километровия маршрут за шофиране нагоре по западния бряг на Ирландия, ще можете да изживеете всичко това.

Маршрутът е разделен на пет секции, всяка от които предлага множество природни чудеса, културни преживявания и уникални изживявания за кулинарите. Отделете време, за да разгледате скритите скъпоценни камъни по крайбрежието на Уест Корк. Изкачете се над морето или карайте през Мамор Гап в Донегал. Разгледайте археологическите съкровища на полуостров Дингъл.

Просто не забравяйте да отделите време, за да излезете от колата си в произволна точка по маршрута и да се взирате в хоризонта, докато ви брулят диви атлантически ветрове. Това е едно от най-зареждащите удоволствия в живота.

Храна за душата

Дъблин – градът, който даде на света Джеймс Джойс и Оскар Уайлд няма да ви остави без културни преживявания.

Тринити Колидж е добро място за начало. Колежът е оазис на спокойствие и дом на Книгата на Келс, чудесно латинско копие на евангелията, което украсява колежа от 17 век. Ще намерите и Nationals – галерия, музей и библиотека – точно зад ъгъла.

Обиколките на литературни кръчми са популярни и в Дъблин. Феновете на Джеймс Джойс ще искат да се отбият в Културния център на Джеймс Джойс на N Great George’s Street. На Блумсден (16 юни) те организират разходки с екскурзовод и пиеси, за да отпразнуват пътуването на героя от Одисей.

И накрая – ако сте в Ирландия, празнувайте Деня на Свети Патрик с местните

Някой екскурзовод може да ви каже, че парадът на Деня на Свети Патрик в центъра на Дъблин не е за изпускане, но за съжаление през последните години празникът се e превърнал в място за среща на млади момчета, които пият кенчета бира и създават проблеми.

Ако искате автентично изживяване, вместо това се насочете към малките градове и села – почти всички имат паради. Уексфорд, в югоизточната част, е един от любимите ни. Малък, притворен и тих, но на Деня на Свети Патрик е точно това, което искате.

Уотърфорд, западно от Уексфорд, е друго добро място. Когато имате достатъчно “зелено” настроение, отправете се към замъка Уотърфорд. Стаите не са евтини, но след ден на Гинес и лепрекони, луксът си заслужава.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК 

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече