fbpx

9 неща, които трябва да знаете, преди да отидете в Берлин

Берлин е нещо повече от столица на Германия. Този оживен мегаполис е мечтата на всеки пътешественик. С нощен живот, който се простира до ранната сутрин, изобилие от вкусна бира и разнообразна култура, Берлин наистина е като никой друг град в света. Но преди да тръгнете за Берлин, има девет неща, които трябва да знаете.

1. Какво трябва да знаете за банкоматите

Вероятно голяма част от туристите не пристигат в Берлин с достатъчно пари кеш, за да покрият цялото си пътуване, но германската столица има банкомати, лесно достъпни за посетителите.

Не всички банкомати обаче са еднакви. Някои банкомати ще таксуват значителни обменни курсове при използване на чуждестранна дебитна карта. Може би няма да забележите таксата, докато не стане твърде късно. Преди да се отправите към Берлин, проучете кои банкомати предлагат най-ниските обменни курсове за вашата дебитна карта; това може да ви спести значителна сума пари в дългосрочен план.

2. Не предполагайте, че всеки знае английски, но няма да имате проблем

Въпреки че емигранти от англоговорящите страни наводниха Берлин, това не означава, че английският се разбира във всички части на града. Винаги ще има англоговорящи около основните туристически атракции, музеи и хотели, но местните хора може да не знаят английски в други части на града. Не се тревожете, със сигурност ще се ориентирате лесно.. Въпреки това германците оценяват, когато туристите се опитват да говорят малко от местния език. Преди да се отправите към Германия, научете няколко фрази, дори най-основните само ще ви помогнат да впечатлите в Берлин.

3. Берлин е огромен

По отношение на населението Берлин е малък в сравнение с други големи европейски градове. Въпреки това, по отношение на площта му, Берлин е огромен. Германската столица заема над 340 квадратни мили в сравнение с Париж, който е с площ само 40 квадратни мили. Тъй като Берлин е разпръснат град, дистанциите са големи и много атракции не са на пешеходно разстояние една от друга.

За да си спестите голямото ходене, добре е да се запознаете с обществения транспорт и да знаете къде отивате, преди да напуснете мястото, където сте отседнали – хотели или апартамент под наем. Само след няколко дни в Берлин ще искате да разгледате всяка една миля от този прекрасен град.

4. Общественият  транспорт

Един толкова обширен град като Берлин изисква обширна система за обществен транспорт. Общественият транспорт на Берлин се състои от различни трамваи и метро. Поради историята на града и фактът, че десетилетия е бил разделен на две, линиите на обществения транспорт не винаги се подреждат перфектно. Първият поглед към картата на обществения транспорт може да ви обърка, но само след едно-две пътувания ще се ориентирате добре в Берлин.

За разлика от повечето градове, не е нужно да показвате или сканирате билет, преди да се качите на обществения транспорт. Това обаче не означава, че нямате нужда от билет. Полицията проверява на случаен принцип за билети и ако откриете без такъв, той ще бъдете глобени с 60 евро. Градският транспорт е разделен на различни зони. Обърнете специално внимание кой билет купувате, за да сте сигурни, че покрива правилните зони. Предлагаме да закупите билет, който покрива и трите зони.

5. Нощният живот в Берлин

Който е казал, че Ню Йорк е градът, който никога не спи, никога не се е потапял в нощния живот на Берлин! Никъде по света няма нощен живот като тук. Градът е пълен с клубове, някои от които са световноизвестни, други са добре пазени местни тайни. Нощният живот в Берлин започва късно в петък вечерта и продължава до понеделник сутринта.

Клубовете са изключителни и няма гаранция, че ще можете да влезете. Имайте предвид, че може да стоите на опашка с часове пред по-известните клубове.

6. Еднодневни екскурзии от Берлин

Берлин е изключително лесен за пътуване град. Предлагат се евтини билети за влак и самолет за други германски градове и европейски страни.

До много от най-популярните еднодневни екскурзии от Берлин можете да стигнете чрез редовното метро с правилния билет. Едно от най-популярните еднодневни екскурзии е да се отправите към малкия град Потсдам. Потсдам е град, пълен с история и дори разполага с кралски ваканционен дом. Направете си правилните маршрути, за да не пропуснете някое интересно място около Берлин.

7. Трудно се намират квартири

Ако планирате да останете в Берлин за продължителен период от време, не разчитайте, че ще намерите апартамент или дори Airbnb. Берлин преминава през голяма жилищна криза. Апартаментите са трудни за намиране, а пазарът на жилища е изключително конкурентен.

Въпреки това, ако планирате да останете в Берлин само за седмица или две, има много страхотни възможности. Берлин е пълен с уникални хостели, където можете да се срещнете с други пътници. Много от тези хостели дори предлагат обиколки из града. Ако хостелите не са вашето място, има и добри хотели около Берлин на разумни цени.

8. Разходките на открито

Германците обичат парковете и големите открити пространства. Берлин не е изключение от  това правило и има над 200 обществени парка, пръснати из целия град. Често парковете се използват за различни пазари, събития, концерти на открито и много други. В Берлин пиенето на обществени места също е разрешено, така че не се изненадвайте да видите местните жители да се наслаждават на хубава напитка или две в слънчев ден в парка.

Това, което може да ви изненада в берлинските паркове, е дивата природа. Дивата природа в парковете е нещо повече от обикновените катерици и гълъби. В Берлин всъщност има голям брой диви свине и лисици. Парковете са толкова обширни, че тези диви животни имат достатъчно място да обикалят свободно. Но те все пак са диви животни и трябва да избягвате да се приближавате твърде много, но нито глиганът, нито лисицата са склонни да притесняват хората.

9. Туристическите атракции

Докато сте в Берлин, ще искате да посетите някои от известните туристически атракции на града. Сред тях са Берлинската стена, Check Point Charlie и Бранденбургската порта. Друга популярна атракция, в която е малко по-трудно да се влезе, е куполът на Райхстага.

Райхстагът е опожарен през Втората световна война, но е възстановен с модерен дизайн и сега е една от най-известните забележителности в цял Берлин. Въпреки това, тази сграда все още е действаща правителствена сграда и има специални мерки за сигурност. За да направите обиколка на купола на Райхстага, ще трябва да носите документ за  самоличност. Можете също да се регистрирате онлайн преди да отидете в Райхстага, за да спестите време. Гледката към Берлин от покрива на Райхстага е забележителна.

Берлин е град, който винаги се променя. Германската столица не е такава, каквато беше само преди няколко десетилетия. Само след няколко години Берлин ще се промени още повече. Сега е моментът да посетите Берлин и да опитате всичко, което германската столица може да ви предложи. Няма значение дали Берлин е първата или последната спирка на вашето европейско приключение; просто се уверете, че сте стигнали до Берлин. Ще изживеете нощи, които обикновено са запазени само за мечти и дни, които ще ви променят завинаги.

Един ден може да напуснеш Берлин, но Берлин никога няма да те напусне.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече