fbpx

Airbnb търси човек, който да живее в Сицилия за една година, без наем

Studio Didea реновира историческа сграда в Самбука, село в Сицилия, където се провежда новият конкурс на Airbnb и част от програмата „Къщи от 1 евро“.

Благодарение на дистанционната работа, която позволи на мнозина да са в движение или вкъщи, без да губят трудовите си ангажименти, Airbnb търси гост, готов да живее една година в Самбука ди Сицилия – наречен през 2016 г. „Най-красивото село в Италия“ – и да стане домакин на триетажна напълно реновирана къща. Единственото условие е да сте пълнолетни и да наемете една от стаите на къщата за поне девет месеца,като запазите и приходите. Звучи като сън, но в действителност е голямо предизвикателство.

Компанията за краткосрочни наеми – известна със своите експерименти, свързани с начина на живеене, възнамерява да насърчи този вид съзнателен туризъм и да популяризира в света културния пейзаж на селските райони на Италия, като част от кампанията „Къщи за 1 евро“, популяризиран от селото още през 2019 г., за да се спре обезлюдяването и да се подобри неговото архитектурно наследство.

Самбука ди Сицилия такава, каквато я виждаме днес, има своите корени в годините на арабско господство, от които кварталът на сарацините остава непокътнат, с характерните си тесни и криволичещи улички, понякога слепи, обогатени от малки дворчета. Имотът, поверен на студио Didea от Airbnb – характеризиращ се със сводести стаи, стаи за вход и дървени тавани – е разположен там, където някога е бил замъкът. И ремонтът е съобразен със съществуващите материални, морфологични и структурни характеристики.

Studio Didea фокусира проекта върху елементите за вертикално разпределение: два самоносещи стълбищни обема, които имат различни функции. Изработени от масивна ламарина, боядисана в червено и зелено, тези обеми създават контраст с неутралните и естествени тонове на другите материали, които изграждат стените и подовете – от вар и сурова пръст, които позволяват преминаването на светлина . Главната спалня и кухнята са единствените стаи със специфично предназначение, докато другите пространства са проектирани така, че да приемат гъвкава конфигурация- съобразно нуждите на тези, които ще живеят или отсядат там.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More