fbpx

Alitalia спира да продава билети, закриват я

Италианският национален превозвач Alitalia обяви, че ще спре да издава билети и ефективно ще прекрати дейността си, докато се готви да бъде закрит и заменен от нова авиокомпания.

Новият превозвач, Italia Transporto Aereo (ITA), планира да започне работа на 15 октомври 2021 г., според авиокомпанията. Alitalia ще спре да продава билети за полети на или след тази дата и ще позволи на пътниците с билети за по-късни полети да разсрочат пътуването си или да поискат възстановяване на сумата.

Пътниците с бонус билети за пътуване след 15 октомври, резервирани чрез програмата за чести летящи на авиокомпанията, MilleMiglia, могат или да променят датите си на пътуване (включително резервации към партньорите в SkyTeam), или да анулират полета си и да получат отново своите мили.

Не е ясно обаче какво ще се случи с неизразходваните мили на MilleMiglia, след като ITA поеме контрола на 15 октомври. ITA е нова авиокомпания, а не ребрандиране на Alitalia след фалит. Съгласно правилата на Европейската комисия, новата авиокомпания не успя да поеме програмата на Alitalia за често пътуващи, въпреки че авиокомпанията ще купи някои от другите активи на Alitalia

Въпреки че има възможност друг превозвач да закупи MilleMiglia и да го управлява за пътници от ITA – подобно на настройката между Aeroplan и Air Canada – няма гаранция, че това ще се случи. Затова е добре тези, които имат мили от MilleMiglia, да се опитат да ги използват преди 15 октомври.

ITA планира да започне като значително по-икономична компания от Alitalia (която е в несъстоятелност от 2017 г. и е национализирана от италианското правителство през март 2020 г.), тъй като кризата с COVID-19 хвърли авиоиндустрията в смут. Новата компания ще има по-малко слотове на миланското летище Linate (LIN) и на римското летище Fiumicino (FCO), отколкото Alitalia.

Въпреки че ITA купува старата марка на Alitalia и ще има италианското правителство за свой най-голям акционер, тя планира да избегне грешките, които доведоха бившия национален превозвач до години на фалит. Новата авиокомпания планира да има по-малко служители, по-малък и по-ефективен флот и да използва по-малко слотове.

Не е ясно обаче доколко новата авиокомпания ще бъде устойчива на конкуренцията от европейските нискотарифни превозвачи като Ryanair и EasyJet, които оказват силен натиск върху основните превозвачи на континента. Докато ITA планира да лети по маршрути на дълги разстояния, международните пътувания остават силно проблемни поради пандемията, заедно с бизнес пътуванията, което може сериозно да повлияе на стартирането на тези маршрути. А превозвачът, който ще бъде заменен – ​​Alitalia, пострада през многобройни реорганизации по време на изключително нерентабилните модерни времена. Сега остава да видим дали наследникът – ITA ще може да очертае различен курс.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More