Alitalia спира да продава билети, закриват я

Италианският национален превозвач Alitalia обяви, че ще спре да издава билети и ефективно ще прекрати дейността си, докато се готви да бъде закрит и заменен от нова авиокомпания.

Новият превозвач, Italia Transporto Aereo (ITA), планира да започне работа на 15 октомври 2021 г., според авиокомпанията. Alitalia ще спре да продава билети за полети на или след тази дата и ще позволи на пътниците с билети за по-късни полети да разсрочат пътуването си или да поискат възстановяване на сумата.

Пътниците с бонус билети за пътуване след 15 октомври, резервирани чрез програмата за чести летящи на авиокомпанията, MilleMiglia, могат или да променят датите си на пътуване (включително резервации към партньорите в SkyTeam), или да анулират полета си и да получат отново своите мили.

Не е ясно обаче какво ще се случи с неизразходваните мили на MilleMiglia, след като ITA поеме контрола на 15 октомври. ITA е нова авиокомпания, а не ребрандиране на Alitalia след фалит. Съгласно правилата на Европейската комисия, новата авиокомпания не успя да поеме програмата на Alitalia за често пътуващи, въпреки че авиокомпанията ще купи някои от другите активи на Alitalia

Въпреки че има възможност друг превозвач да закупи MilleMiglia и да го управлява за пътници от ITA – подобно на настройката между Aeroplan и Air Canada – няма гаранция, че това ще се случи. Затова е добре тези, които имат мили от MilleMiglia, да се опитат да ги използват преди 15 октомври.

ITA планира да започне като значително по-икономична компания от Alitalia (която е в несъстоятелност от 2017 г. и е национализирана от италианското правителство през март 2020 г.), тъй като кризата с COVID-19 хвърли авиоиндустрията в смут. Новата компания ще има по-малко слотове на миланското летище Linate (LIN) и на римското летище Fiumicino (FCO), отколкото Alitalia.

Въпреки че ITA купува старата марка на Alitalia и ще има италианското правителство за свой най-голям акционер, тя планира да избегне грешките, които доведоха бившия национален превозвач до години на фалит. Новата авиокомпания планира да има по-малко служители, по-малък и по-ефективен флот и да използва по-малко слотове.

Не е ясно обаче доколко новата авиокомпания ще бъде устойчива на конкуренцията от европейските нискотарифни превозвачи като Ryanair и EasyJet, които оказват силен натиск върху основните превозвачи на континента. Докато ITA планира да лети по маршрути на дълги разстояния, международните пътувания остават силно проблемни поради пандемията, заедно с бизнес пътуванията, което може сериозно да повлияе на стартирането на тези маршрути. А превозвачът, който ще бъде заменен – ​​Alitalia, пострада през многобройни реорганизации по време на изключително нерентабилните модерни времена. Сега остава да видим дали наследникът – ITA ще може да очертае различен курс.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More