fbpx

Alitalia спира да продава билети, закриват я

Италианският национален превозвач Alitalia обяви, че ще спре да издава билети и ефективно ще прекрати дейността си, докато се готви да бъде закрит и заменен от нова авиокомпания.

Новият превозвач, Italia Transporto Aereo (ITA), планира да започне работа на 15 октомври 2021 г., според авиокомпанията. Alitalia ще спре да продава билети за полети на или след тази дата и ще позволи на пътниците с билети за по-късни полети да разсрочат пътуването си или да поискат възстановяване на сумата.

Пътниците с бонус билети за пътуване след 15 октомври, резервирани чрез програмата за чести летящи на авиокомпанията, MilleMiglia, могат или да променят датите си на пътуване (включително резервации към партньорите в SkyTeam), или да анулират полета си и да получат отново своите мили.

Не е ясно обаче какво ще се случи с неизразходваните мили на MilleMiglia, след като ITA поеме контрола на 15 октомври. ITA е нова авиокомпания, а не ребрандиране на Alitalia след фалит. Съгласно правилата на Европейската комисия, новата авиокомпания не успя да поеме програмата на Alitalia за често пътуващи, въпреки че авиокомпанията ще купи някои от другите активи на Alitalia

Въпреки че има възможност друг превозвач да закупи MilleMiglia и да го управлява за пътници от ITA – подобно на настройката между Aeroplan и Air Canada – няма гаранция, че това ще се случи. Затова е добре тези, които имат мили от MilleMiglia, да се опитат да ги използват преди 15 октомври.

ITA планира да започне като значително по-икономична компания от Alitalia (която е в несъстоятелност от 2017 г. и е национализирана от италианското правителство през март 2020 г.), тъй като кризата с COVID-19 хвърли авиоиндустрията в смут. Новата компания ще има по-малко слотове на миланското летище Linate (LIN) и на римското летище Fiumicino (FCO), отколкото Alitalia.

Въпреки че ITA купува старата марка на Alitalia и ще има италианското правителство за свой най-голям акционер, тя планира да избегне грешките, които доведоха бившия национален превозвач до години на фалит. Новата авиокомпания планира да има по-малко служители, по-малък и по-ефективен флот и да използва по-малко слотове.

Не е ясно обаче доколко новата авиокомпания ще бъде устойчива на конкуренцията от европейските нискотарифни превозвачи като Ryanair и EasyJet, които оказват силен натиск върху основните превозвачи на континента. Докато ITA планира да лети по маршрути на дълги разстояния, международните пътувания остават силно проблемни поради пандемията, заедно с бизнес пътуванията, което може сериозно да повлияе на стартирането на тези маршрути. А превозвачът, който ще бъде заменен – ​​Alitalia, пострада през многобройни реорганизации по време на изключително нерентабилните модерни времена. Сега остава да видим дали наследникът – ITA ще може да очертае различен курс.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече