fbpx

Lavazza шампионат с най-добрите баристи в България

На 26 и 27 октомври 2022 г. във „Витоша Парк Хотел“ ще се проведе Бариста Шампионата в два кръга, който е организиран с подкрепата на Lavazza. И двата дни от надпреварата ще бъдат открити в 10:00 ч. и ще се включат около 35 баристи от цяла България.

В първия ден от Бариста Шампионата участниците ще трябва да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Представилите се най-добре ще имат възможността да се явят на втори кръг, където ще трябва да приготвят мокачино, по собствена рецепта. За него трябва да се водят по класическата рецепта, съдържаща следните съставки: кафе, шоколад или какао на прах, мляко. Също така трябва да обогатят самата рецепта по собствен начин. 

Всички участващи в състезанието ще бъдат оценявани от жури, съставено от международни съдии, което ще попълва специален формуляр, след всяко представяне, който се състои от два панела – единият за техническа оценка, а другият за сетивна оценка. Панелът за техническа оценка се състои от двама експерти от кафения сектор, които ще записват своите оценки, използвайки формуляра, и по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат. Панелът за сетивната оценка се състои от трима дегустатори, които познават отлично характеристиките на различни видове кафе Lavazza. Те ще записват своите оценки за сетивна дегустация и отново по този начин ще бъде изчислена средната стойност, за да се получи окончателният резултат.

Тримата баристи, които получат най-добри оценки от журито на втория кръг, печелят участие в международен Бариста Шампионата, организиран от Lavazza в SIGEP, Милано, който ще се състои 2023 г. Там ще се изправят срещу колеги от над 15 държави. Отново там ще има трима победители, които ще спечелят:

  • Чисто нова кафе машина Nuova Simonelli
  • Посещение до Lavazza Innovation Center в Торино, Италия
  • Снимка на рецептата, с която са спечелили ще бъде публикувана в статия (2 страници) в едно от най-четените списания за Food Service в света.

Участникът, завършил на четвърто място ще получи възможността да посети музея на Lavazza в Торино. Всички останали състезатели ще получат насърчителни награди.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече